Røiseland tok VM-gull: – Det er mange følelser på en gang

Marte Olsbu Røiseland taklet presset i Anterselva og tok VM-gull på sprinten. For Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold ble det full sprekk på skytingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Røiseland bli gratulert av ektemannen i vinduet øverst. Bilder med tillatelse fra NRK.

Både Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold skjøt seg bort på kvinnenes sprint i Anterselva, mens Røiseland kjempet seg til VM-gull, selv med en bom.

Hun måtte vente spent og noe nervøs ved målområdet før hun kunne slippe jubelen løs, men ingen klarte å vippe Røiseland av tronen som tok sitt første individuelle VM-gull.

– Deilig! Sykt deilig! sier hun til NRK når det er klart.

– Dette har jeg ventet veldig mange år på, og i år har jeg tatt noen skikkelig tøffe prioriteringer. Da er det ekstra deilig at jeg lykkes. Jeg er veldig lettet, glad og mange følelser på en gang, sier Røiseland som har stått over flere skirenn denne sesongen.

Ektemannen: – Det var vel et par tårer

Blant publikum sto ektemannen Sverre Røiseland.

– Jeg har ikke ord i dag. Siden Anterselva fikk VM, så har dette vært målet. At klaffer i dag, det er kult, sier ektemann Sverre Røiseland til TV 2.

– Jeg vet hvor tøft det var det hun gjorde før jul med å stå over Frankrike. Den satt langt inne. Det er kanskje det hun har vært best på hele karrièren å ta de tøffe valgene, legger han til.

– Det var vel et par tårer da jeg møtte henne. Hun vant på valentinsdagen i fjor også. Så det er en fin gave.

Landslagstrener Patrick Oberegger var glad og litt lettet etter at gullet var et faktum.

– Jeg har fortsatt adrenalin i hele kroppen. Vi ventet fra nummer 16 til 101 i mål, og spesielt mot slutten kom det litt folk høyt opp på resultatlisten, så det var ganske spennende sier Oberegger til TV 2.

– Marte hadde sin plan og fikk sine utfordringer i løpet av sesongen, men hun har klart å holde fokus og å ta riktige avgjørelser. Jeg er veldig glad på Marte sine vegne. Hun har jobbet så hardt, legger han til.

Eckhoff og Tandrevold skjøt seg bort

Eckhoff var første norske ut på sprinten og tok ledelsen ved første passeringspunkt. Men på skytingen sviktet det. På liggende skyting ble det to bom, mens på stående gikk hele fire skudd utenfor.

– Det her har vært det store målet mitt i hele år, og når man gjør som dette blir man skuffet, sier Eckhoff til TV 2.

– Jeg er dritskuffet. Nå har jeg kastet bort to skirenn. Det er litt dritt, legger hun til.

– Hva gikk galt i dag?

– Det er litt nerver og rett og slett at jeg er for sein på avtrekkeren på standplass.

Hun kom i mål to minutter bak Røiseland og endte på 59. plass. Det betyr at hun akkurat ble blant de 60 som får gå søndagens jaktstart. Hun mistet derimot verdenscupledelsen til italienske Dorothea Wierer.

– Jeg synes det er veldig deilig at Marte gjør det så bra, og det er så fortjent. Hun har jobbet så hardt for dette, og å bli verdensmester har vært målet hennes. I dag klarer hun det, så vi får bare være glad på Marte sine vegne, sier Eckhoff.

Røiseland og Tandrevold gikk også bra i sporet fra start, og for begge to ble det fullt hus på liggende skyting.

Med en bom på stående skyting var Røiseland med i medaljekampen, mens for Tandrevold ble det full sprekk med fire bom. Hun endte på 57. plass.

– Det er jo en super dag for laget når vi tar en medalje og ikke minst et gull. Jeg vet Marte har satset knallhardt på denne distansen og VM, så det er utrolig gøy å se at det lykkes. Det hjelper veldig på vårt humør også, sier Tandrevold til TV2.

Dunkle utfordret – så sprakk hun

Røiseland gikk en god sisterunde og kom i mål til en foreløpig ledelse. Amerikanske Susan Dunklee så lenge ut til å ta over ledelsen, men mistet alle krefter mot slutten og gikk i mål 6,8 sekunder bak Røiseland.

Svenske Hanna Öberg så også ut som en gullkandidat etter fullt hus på første skyting, men fikk tre bom på stående og var dermed ute av medaljekampen.

– Jeg har det helt forferdelig. Jeg tør ikke ta seieren på forskudd. Det ser veldig lyst ut, men dette gullet har jeg jobbet så lenge for. Jeg håper det holder til gull, men uansett har jeg gjort et veldig bra løp, sa Røiseland til NRK mens hun ventet på at de siste skulle komme i mål.

Dunklee tok sølv, mens tsjekkiske Lucie Charvatova tok bronse.