Norsk VM-gull – Thingnes Bø avgjorde på siste skyting

De norske skiskytterne fikk en pangstart på VM i italienske Antholz.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se avgjørelsen i vinduet øverst! Video med tillatelse fra NRK.

VM i skiskyting, mixed stafett

Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø dannet det norske laget på første VM-øvelse, mixed stafett.

Thingnes Bø (26) ble sendt ut i ledelsen på ankeretappen, sammen med hjemmehåpet Dominik Windisch.

Avgjorde på siste skyting

Det skulle vise seg å bli en nervepirrende duell.

De to gikk synkront den første runden. Med en rask og feilfri liggende skyting skaffet Thingnes Bø seg en ørliten luke ut på den andre, men Windisch var rask ved å tette forspranget.

De to skled likt inn på standplass til siste skyting. Begge bommet to ganger, men Thingnes Bø var raskere med ekstraskuddene. Han gikk ut med ni sekunders margin til Windisch, og hadde tilsynelatende spart krefter til den siste runden. Der var stryningen, som vanlig, i en egen klasse.

På oppløpet hadde 26-åringen all tid i verden til å ta imot hyllesten fra publikum.

– På siste skyting oste det nervøsitet over hele stadion. Det var ikke enkelt å starte med en bom. Men jeg satte ekstraskuddene og fikset biffen til slutt, , sier Thingnes Bø til NRK.

Siste stående er den ultimate mentale testen for skiskyttere. Overfor TV 2 innrømmer Thingnes Bø at anledningen preget ham. Da han skled inn på matten, rakk tankene å spille ham et lite puss.

– Det er litt uvanlig å tenke så stort på det. Før har jeg vært veldig fokusert på akkurat skytingen og gjennomføringen, men nå tenkte jeg at «det er ganske kult det jeg driver på med», sier Thingnes Bø, og slår fast med et stort glis:

– Det er kult å være ankermann og gå inn til gull.

Hyller kvinnene

Før Bø-brødrene gikk ut i sporet, hadde Røiseland og Eckhoff gått hver sin solide etappe.

Tarjei Bø ble sendt ut sammen med Tsjekkia og Italia. Frankrike og Tyskland, på papiret de to største konkurrentene, var allerede ristet av i gullkampen.

Tarjei Bø hadde forberedt seg på å gå mot Martin Fourcade og Arnd Peiffer.

– Plutselig var begge lagene borte. Jeg tenkte bare: «Bra jobbet damer, deilig», sier storebror Bø til TV 2.

– De har vært helt eksemplariske i år begge to. Det er ganske deilig når du har et lag hvor du vet at du får det på et sølvfat, følger han opp.

Ankermannen er enig.

– De fikk ikke noen mulighet til å blomstre. Damene deres ble rævkjørt av damene våre. Jeg tror de hadde vært fullt på høyde med meg og Tarjei, det hadde blitt en tett duell, spekulerer lillebror.

Tarjei Bø skjøt fullt hus på liggende, men trengte to ekstraskudd på stående. Så fikset lillebror Johannes det norske gullet. Gullet var Norges femte i VM-historien i mixed stafett.

Italia vant sølv, 15 sekunder bak til slutt, men Tsjekkia overraskende stakk av med bronsen – halvminuttet bak Norge.

Fredag skal kvinnene gå sprint, mens herrene skal i aksjon igjen lørdag.