FASCISME: Et bilde av Adolf Hilter og Benito Mousolini brukes i en artikkel der Frp beskyldes for å stamme fra «fascistoide» partier.
FASCISME: Et bilde av Adolf Hilter og Benito Mousolini brukes i en artikkel der Frp beskyldes for å stamme fra «fascistoide» partier. Foto: Skjermdump

Nettside for elever koblet Frp til Hitler: – Jeg er sjokkert

Nettstedet Aldrimer22juli.no koblet Fremskrittspartiet til Adolf Hitler, og skrev at partiet har fascistiske trekk. Antirasistisk senter, som står bak nettsiden, legger seg flate og beklager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettsiden Aldrimer22juli.no er et initiativ som er ment å brukes i skolen for at elever skal lære om blant annet rasisme og konspirasjonsteorier.

Når man besøker siden kan man klikke seg inn på artikler som handler om for eksempel rase og diskriminering, eller demokrati og menneskerettigheter.

Om man klikker seg inn på en artikkel om fascisme ment for ungdomskoleelever får man opp et bilde av Adolf Hitler, og den italienske fascistlederen Benito Mousolini. Under teksten kan man lese at det norske Fremskrittspartiet har slektskap til de nordiske «fascistoide» partiene.

«Det norske Fremskrittspartiet har slektskap til de nordiske fascistoide partiene, og har fascistiske trekk, men kan ikke regnes som et fascistisk parti. Blant annet mangler partiet for eksempel de sterke nasjonalistiske og autoritære trekkene.

Det er for øvrig et vanlig resonnement at man ser fascistoide trekk hos de andre, men ikke hos seg selv,» står det på nettsiden.

– Trussel mot demokratiet

– Jeg er i sjokk, sier leder for Fremskrittspartiet ungdom (Fpu), Bjørn Kristian Svendsrud til TV 2.

Han forteller at mange i deres organisasjon er opprørte over det som står på nettsiden, spesielt fordi det er et verktøy som er rettet mot ungdom. Han sier han i utgangspunktet er for initiativet fra Antirasistisk senter.

FPU-LEDER: Bjørn-Kristian Svendsrud reagerer kraftig på artikkelen som kobler Frp til fascisme.
FPU-LEDER: Bjørn-Kristian Svendsrud reagerer kraftig på artikkelen som kobler Frp til fascisme. Foto: Terje Bendiksby

– Det er tilsynelatende veldig fint at de har kunnskapsformidling til skolene på denne måten, og det er sikkert mange lærer som i god tro bruker dette verktøyet. Men når dette blir presentert som en sannhet, synes jeg det er horribelt, sier Svendsrud.

Han trekker frem at Fremskrittspartiet er tuftet på ideer om minst mulig stat med personlig friheter som ytringsfrihet i sentrum, og at dette er det motsatte av fascisme.

Svendsrud sier videre at han mener denne typen feilinformasjon er en trussel mot demokratiet.

– For at vi skal ha et velfungerende demokrati er vi avhengig av at det ikke spres fake news om politiske partier. Denne infoen blir rette mot ungdom ned i 13-årsalderen. Når det fremstilles som en vedtatt sannhet, mener jeg det er en trussel mot demokratiet, sier Fpu-lederen.

Han trekker frem at nettsiden er finansiert gjennom støtte fra utdanningsdirektoratet som er en direkte underliggende etat av kunnskapsdepartementet. Nå vil han kreve svar fra statsråden.

– Jeg vil be om en redegjørelse fra kunnskapsminister Trine Skei Grande (V) om hvordan departementet følger opp skattebetalernes penger som brukes på denne typen informasjonsformidling, og hva de skal gjøre for at dette ikke skal skal skje igjen, sier Svendsrud.

Legger seg flat

Den ideelle organisasjonen Antirasistisk senter står bak Aldrimer22juli.no. Talsperson Rune Berglund Steen forteller at han er klar over artikkelen, men at det er begått en feil.

– Formuleringen ikke er ment fullt så sterkt som det forstås, og sier at han mener Frp hører ikke hjemme i artikkelen.

– Dette er ikke hva vi står for og ikke hva vi mener, sier Berglund Steen.

LEDER: Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter beklager overfor Frp.
LEDER: Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter beklager overfor Frp. Foto: TV 2

Han opplyser at de nå jobber med å fjerne artikkelen, og at den vil være tatt ned i løpet av dagen.

Han har derimot ikke et fullstendig svar på hvordan formuleringen havnet på nettsiden.

– Hvordan har dette skjedd?

Det er per nå usikkert om det er eksterne eller interne som har skrevet denne artikkelen, sier Berglund Steen, og forklarer at de vil undersøke hvordan feilen har oppstått.

– Frp fortjener ikke dette nå, sier Berglund Steen.

Siv Jensen i artikke om Eurabia

Fpu-leder Svendsrud reagerer også på en annen artikkel på nettsiden.

I en sak om den velkjente Eurabia-konspirasjonteorien kan man lese et avsnitt om Frp-leder Siv Jensen. I en «visste du at»-boks trekkes Jensens mye omtalte ord «snikislamisering» frem.

«Finansminister Siv Jensen har også fått en del kritikk for å ha brukt begrepet "snikislamisering" og at hun mener at islam holder på å få for mye påvirkning på det norske samfunnet,» står det.

Svendsrud reagerer på plasseringen av avsnittet i en artikkel om en konspirasjonsteori.

– Det er noe ganske annet enn en konspirasjonsteori om at vestlige lands regjeringer i det skjulte planlegger å la islamister ta over Europa, sier han.

Her mener derimot Berglund Steen at Jensen må ta selvkritikk, og sier de ikke vil endre denne artikkelen.

– Frp lefler jo med en del uttrykk som kan oppfattes konspiratorisk. Denne mener jeg de må eie, sier han.

Berglund Steen mener at avsnittet må ses i forlengelse av artikkelen, og at det er forståelig at det ikke skal kobles direkte til konspirasjonsteorien.

– Siv Jensen er blitt tydelig advart mot å bruke begrepet, det oppfattes som tydelig konspiratorisk. Hvis hun ikke ønskes å tolkes sånn, må hun uttrykke seg annerledes, sier talsmannen.