UVÆR: I uken som kommer er nordmenn kun sikret godt vær i to dager.
UVÆR: I uken som kommer er nordmenn kun sikret godt vær i to dager. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Snøgrensen kan bli opptil 1000 meter i vinterferien: – Preges av storm

Vinterferien står for døren, og i år vil den bli preget av hele tre stormer og en uvanlig høy snøgrense.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skoler i store deler av landet har vinterferie neste uke, men ifølge Storms meteorolog kan det bli en skuffende affære for flere.

Det dårlige været begynner nemlig allerede på fredag – feriens store reisedag.

– Det blir en røff start på vinterferien. For de som reiser på ferie allerede fredag, så kan det være lurt å reise tidlig. Det er også lurt å være oppmerksom på fjellovergangene, forteller vakthavende meteorolog Beate Tveite i Storm til TV 2.

– Kan blåse opp til storm

Fredag morgen er det stabilt vær over hele landet, med unntak av enkelte snøbyger. De strekker seg fra de nordlige delene av Trøndelag til vest i Finnmark.

– Så er det et stormsenter som ligger i Island og treffer Norge utover dagen i morgen, forteller Tveite.

Fra fredag kveld ventes det økende vind over hele Sør-Norge. Etter klokken 19 blir det nedbør over Sørlandet og Vestlandet, mens nedbøren treffer Trøndelag natt til lørdag.

– Det kan blåse opp til storm i ytre strøk på Vestlandet, med både vind og snø. På fjellet kan vinden øke til kuling og føre til snøfokk, sier meteorologen.

Nytt stormsenter

Utover lørdag opplever Sør-Norge en bedring i været. Nedbøren som tidligere traff landsdelen vil bevege seg nordover og treffe Nordland. I både Troms og Finnmark blir det derimot oppholdsvær.

– Sent lørdag ettermiddag og videre inn mot søndag kommer det et nytt og kraftig stormsenter ved Island. Britene har allerede navngitt stormen Dennis, forteller meteorologen.

Stormen vil treffe Storbritannia hardt, men treffer Norge i mildere grad. Likevel vil Sør-Norge oppleve nedbør og vind sendt søndag ettermiddag.

– Da blir det igjen en økende kuling, og vinden kan bli opp mot kategorien storm på Vestlandet og langs kysten til og med Oslo, forteller hun.

Vinden ledsages av nedbør på Sørlandet og Vestlandet. Stormen tar også med seg mildere temperaturer, som gjør at den vil komme i form av regn helt opp mot 800 til 1000 meter over havet.

– Det blir regn helt opp mot Hovden. Nordover mot Hardangervidda og på Geilo er det en sjanse for at det kan bli snø, men også der kan det bli regn, sier Tveite.

Meteorologen forteller at snøgrensen er lavere jo lenger nord man kommer.

– Vil merke Dennis

Utover søndagen fortsetter kulingene og nedbøren i ytre strøk. På Vestlandet blir det mulighet for torden.

I løpet av søndagen trekker uværet nordover til Troms og Finnmark.

– Hele landet vil merke Dennis. På mandag preges vi også av stormen, da det blir ganske kraftig vind på Vestlandet og i ytre strøk østafjells, fortsetter Tveite.

Ny runde nedbør

Tirsdag kommer endelig finværet, som vil vare ut onsdag. Da synker snøgrensen til 600 meter over havet, og forhåpentligvis kan flere ta skiene fatt.

Med unntak av litt regn på Vestlandet og enkelte snøbyger i Nord-Norge og Trøndelag, vil det stort sett være oppholdsvær.

– Fra torsdag ettermiddag og videre inn i helgen kommer det nye kraftige lavtrykk fra Island, som gir oss nok en runde med nedbør og stigende temperaturer, forteller Tveiten.

Den siste helgen i vinterferien blir derfor preget av nedbør i form av regn, i tillegg til vind.

– Det blir regn høyt til fjells. Det er ikke de beste nyhetene, men sånn er det dessverre bare, sier meteorologen og legger til:

– Man må bare bruke tirsdag, onsdag og tidlig torsdag for alt det er verdt.