KLAGER: Forbrukertilsynet har mottatt flere klager på Anne Brith Davidsen sitt influenserprogram.
KLAGER: Forbrukertilsynet har mottatt flere klager på Anne Brith Davidsen sitt influenserprogram. Foto: Marius Gulliksrud / Stella Pictures

– Sjelden vi får så mange klager

Seks personer har så langt sendt inn klage til Forbrukertilsynet etter Anne Brith Davidsen sitt influenser-program.

TV 2 har den siste uken hatt flere saker om folk som har uttrykt sterk misnøye rundt Anne Brith Davidsen sitt influenser-program.

Flere titalls deltakere har betalt opp mot 14.500 kroner for et kurs, hvor mange har hevdet at de ikke har fått det de har betalt for.

I kurset ble de lovet tett oppfølging fra Davidsen selv hver 14. dag gjennom et år. Det ble også sagt at deltakerne var eksklusivt plukket ut blant hundrevis av søkere.

Undersøker saken

Davidsen sin advokat, Tony A. Vangen, har tidligere bekreftet at kurset har hatt opp mot 100 deltakere.

Forbrukertilsynet har så langt mottatt seks klager på influenser-programmet.

Det var Dagbladet som omtalte klagene først.

– Forbrukerne reagerer på litt forskjellige ting, men det er blant annet spørsmål om avtaleinngåelsen, angrerett og hvorvidt de har fått det som har blitt lovet, sier avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet, Tonje Hovde Skjelbostad til TV 2.

Sendt brev

Torsdag morgen sendte de et brev til Anne Brith Davidsen hvor de opplyser om klagene. I brevet som TV 2 har fått tilgang til står det blant annet:

«Forbrukertilsynet har i perioden 27.01-12.02.2020 mottatt seks klager fra forbrukere på markedsføringen og gjennomføringen av ditt influenser-program. Klagene reiser flere spørsmål etter regelverket vi fører tilsyn med.»

I brevet etterspør Forbukertilsynet eventuell dokumentasjon og tilbakemelding fra Davidsen. Svarfristen er satt til 5. mars.

– Det er tydelig at folk har reagert, i og med at de har tatt seg bryet med å sende inn klage, sier Skjelbostad og fortsetter:

– Det er sjeldent at vi får inn så mange klager på et sånt tema.

Truet med inkasso

I én av klagene kommer det frem at en deltaker opplevde trusler over telefon da vedkommende forsøkte å trekke seg fra programmet. Personen ble også truet med inkasso og forliksråd på grunn av manglende betaling.

TV 2 har vært i kontakt med både Anne Brith Davidsen og hennes advokat Tony A. Vangen. Begge opplyser om at hun ikke er tilgjengelig for en kommentar.

Til Romerikes Blad sier imidlertid Davidsen at hun tar selvkritikk.

– Jeg som eier tar selvsagt kritikken og legger meg flat for at vi i starten kommuniserte uryddig. Det var ikke heldig. Jeg har oppfordret deltakerne til å ta kontakt med oss slik at vi kan rydde opp, sier hun til avisen.

I tidligere saker på TV2.no har Davidsen via sin advokat Tony A. Vangen,avvist kravene fra klagerne.

– Som kjent avviser vår klient i utgangspunktet kravene fra klagerne. Det er imidlertid nødvendig å få informasjon om de faktiske- og rettslige grunnlag for klagene før man kan komme med konkrete uttalelser hva gjelder hver enkelt sak. Dersom det skulle vise seg at noen av deltakerne har krav på penger tilbake, vil dette selvsagt bli håndtert deretter, sa Vangen.

– Urovekkende

TV 2 har snakket med flere som har sendt inn klage til Forbrukertilsynet.

– I utgangspunktet synes jeg ideen med et influenser-program var veldig bra. Men med måten bedriften har håndtert våre klager og hele situasjonen på, synes jeg det er urovekkende at det kan fortsette, sier én av klagerne til TV 2.

Kvinnen ønsker ikke å stille opp med navn.

– Jeg føler jeg ble solgt en drøm som var for god til å være sann. Nå ønsker jeg ikke at flere skal bli lurt.

Lovnad om penger

Charlotte Solsvik-Sangolt betalte 14.500 kroner for deltakelse i influenser-programmet til Anne Brith Davidsen. Nå har hun sendt inn klage til Forbrukertilsynet, og håper hun kan få pengene sine tilbake.

– En av grunnen til at jeg ble med, var fordi jeg trodde jeg kunne tjene penger på dette. Det sto i en mail at innen seks måneder ville jeg ha en så bra profil at jeg kunne tjene penger på det, sier hun til TV 2.

Nå ønsker Solsvik-Sangolt og advare andre.

– Jeg vil at rett skal være rett, og at andre skal lære av mine feil, sier hun.