UTVEKSLING: 45 kinesiske langrennsløpere og skiskyttere har vært en del av miljøet på NTG Lillehammer. Her har de fått lære vintersport av trenere som har fått frem flere store vintersportprofiler.
UTVEKSLING: 45 kinesiske langrennsløpere og skiskyttere har vært en del av miljøet på NTG Lillehammer. Her har de fått lære vintersport av trenere som har fått frem flere store vintersportprofiler. Foto: Privat

Den ukjente idrettshandelen:

Mener Kina-samarbeidet har vært positivt for gymnaset

På Norges Toppidrettsgymnas (NTG) er de fornøyde med kineserne som er på besøk. Gjestene skal ha gitt dem både økt kompetanse og pengene de har krav på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reaksjonene på TV 2s avsløringer om at Norges regjering har brukt idretten for å bedre forholdet til Kina, har skapt sterke reaksjoner i idrettsmiljøet.

Men på Norges Toppidrettsgymnas (NTG), som har tatt del i samarbeidet, ser de positivt på kompetanseutvekslingen mellom nasjonene.

Bare på Lillehammer har 45 kinesiske utøvere i langrenn og skiskyting gått på gymnaset, og fått tilrettelagt trening av tolv ansatte trenere fra Norge.

– Å omskolere idrettsutøvere til idretter de aldri har drevet med før, har vært interessant for oss rent faglig. Det har vært interessant å se hvor langt det er mulig å ta dem på kort tid, sier Trond Hårberg, daglig leder for NTG Kompetanse AS.

Selskapet er et datterselskap av NTG Stiftelsen og har hatt ansvaret for det kommersielle Kina-prosjektet. Kineserne har fått benytte NTG Lillehammers fasiliteter.

Har gjort opp for seg

Regningen på det hele har kineserne tatt. Sett bort fra litt kluss med betalingen innledningsvis, har kineserne gjort opp for seg til avtalte frister, ifølge Hårberg.

– Vi har vært grundige og ikke opptatt av å ta stor risiko. Det er forskjell på norsk og kinesisk forretningsskikk, så vi har vært ganske harde og tydelige. Det forstår de og da følger de opp, sier han.

I den siste kontraktsperioden fra mai 2019 til april 2020, var det estimert av 30 utøvere og åtte ledere fra Kina skulle bli undervist og trent av ansatte i NTG Kompetanse.

Bare 14 utøvere og to ledere dukket opp, men gymnaset hadde allerede ansatt nok trenere til å følge opp det estimerte antallet.

– Så vi har hatt veldig gode ressurser rundt prosjektet og god mulighet til å følge opp utøverne som er her, sier Hårberg.

– Er det kineserne som betaler for de ekstra ansatte?

– Ja, er det enkle svaret på det. Det blir sikkert et lite sluttoppgjør til slutt, men de ansatte som er blitt bestilt må de betale for.

TV 2 har også vært i kontakt med Meråker videregående skole, som i skrivende stund har rundt 30 kinesere på skolen. De har hatt ni trenere, deriblant tidligere landslagssjef for de norske langrennsløperne Tor-Arne Hetland, på lønningslisten for prosjektet.

Også Meråker har fått alle pengene de har hatt krav på av kineserne.

Mener skisporten trenger Kina

Hårberg forklarer at det ble gjort nøye vurderinger før NTG Kompetanse ble en del av Kina-samarbeidet. Men ettersom avtalen allerede var forankret i Norges Idrettsforbund (NIF), følte de seg trygge på at kompetanseutvekslingen ville gå ordentlig for seg.

– Vi tror at skisporten internasjonalt har bruk for Kina. Det er nordisk idrett, dette her, vi kan ikke se bort fra det. På lang sikt hadde det vært flott om Kina hadde kommet på banen og gitt norske, svenske og russiske utøvere litt konkurranse, sier Hårberg.

– Hadde dere også tenkt å tjene penger på samarbeidet?

– Selvfølgelig var det også en motivasjon, men det visste vi ikke noe om da vi inngikk avtalen. Men vi har delt av vår kompetanse, de har betalt for det, og de pengene kan vi bruke til å utvikle NTG-systemet videre.

De fleste av skolens kinesiske elever er i 17-18-årsalderen. Den yngste som har vært innom var 15 år, mens den eldste 23 år.

– Vi har hatt engelskundervisning og tatt dem med på ting som gjør at de får oppleve norsk kultur. Vi har gjort det vi kan for å skaffe trivsel i gruppen. For uansett hvordan det går sportslig, har målet vært at de skal ha en god opplevelse, sier Hårberg.

Fornøyd kulturminister

Også kulturminister Abid Raja (V) mener Kina-samarbeidet er viktig for utviklingen av vinteridrett globalt.

– Husk at den sporten som vi driver med her oppe, som vi alle elsker, som for eksempel langrenn, det er jo ikke en idrett som veldig mange andre i verden kjenner til. Hvis Norge kan hjelpe Kina å bli interessert i langrenn og bli glad i langrenn, så er jo det noe som kan gi vekstmuligheter for sporten og ikke minst øke interessen for det nasjonalt, sier Raja til TV 2.

Han fortsetter:

– Hvis vi klarer å dyrke frem langrennsinteressen i Kina ved å bruke tre millioner kroner, så mener jeg at det vil komme norsk idrett veldig godt til gode.

Den ferske kulturministeren mener også at samarbeidet er en måte for norsk idrett å overføre sine åpne, medmenneskelige og barnevennlige verdier til kineserne.

– Det er positivt at Kina ønsker å lære av den norske modellen, både fordi vi har lyktes så godt i vinteridrett og på verdiene vi står for. Det er jeg veldig godt fornøyd med, sier Raja.

TV 2 presiserer: I tidligere versjoner av saken har det stått at NTG Lillehammer har vært engasjert i Kina-prosjektet, men skolen har ikke noe med det å gjøre - ettersom de ikke skal eller kan gjennomføre kommersiell virksomhet. Til å gjøre det har NTG Stiftelsen opprettet datterselskapet NTG Kompetanse AS, som er engasjert i Kina-prosjektet. TV 2 beklager feilen i tidligere versjoner.