Bomber fra andre verdenskrig har gjort større skade på det ikoniske klokketårnet i London enn tidligere trodd. Dermed øker regningen med flere millioner pund
Bomber fra andre verdenskrig har gjort større skade på det ikoniske klokketårnet i London enn tidligere trodd. Dermed øker regningen med flere millioner pund Foto: Alastair Grant/AP/NTB scanpix

Big Ben skadet av bomber, asbest og forurensning

Regningen for restaureringen av Big Ben øker.

Bomber fra andre verdenskrig gjorde større skade på det ikoniske klokketårnet i London enn tidligere trodd. Dermed øker regningen med flere millioner pund.

Det er ikke bare ødeleggelsene fra bombingen som gir en høyere regning. Det er også oppdaget at Big Ben var infisert av asbest og annen forurensing.

Arbeidet startet i 2017, og den samlede regningen for restaureringen av tårnet med den verdensberømte klokken har nå økt til nærmere 80 millioner pund, om lag 957 millioner norske kroner.

Ekstraregning

De omfattende skadene utgjør en ekstraregning på 18,8 millioner pund. Skadene ble avdekket da det for første gang ble gjort grundige undersøkelser av den 177 år gamle bygningen.

Arbeidet med å bringe tårnet tilbake til sin fordums prakt er likevel i rute, og ferdigstillelse er ventet i 2021, opplyser myndighetene.

Generaldirektør Ian Ailles i Underhuset omtaler arbeidet med den berømte klokken i Elizabeth-tårnet på Westminster-palasset som mer kompleks enn det de trodde.

– Med et 12 kvadratmeter stort avtrykk midt i et travelt Parlament var det ikke mulig å vite omfanget av skadene før stillaset var oppe, sier han.

Arbeidet består blant annet av å reparere klokken og sprekker i muren og taket. I tillegg skal det installeres en heis og ledlys.

(©NTB)