VINNER: Marte Olsbu Røiseland går Norge i mål til seier på stafetten i verdenscup-stafetten i Östersund.
VINNER: Marte Olsbu Røiseland går Norge i mål til seier på stafetten i verdenscup-stafetten i Östersund. Foto: Fredrik Sandberg / Tt Nyhetsbyrän

Marte Olsbu Røiseland innrømmer: – Jeg har hatt utrolig flaks

Hun begynte med skiskyting først som 14-åring. Nå innrømmer Marte Olsbu Røiseland (29) at kun tilfeldigheter gjorde at hun nå er i verdenstoppen.

Under VM i skiskyting i Anterselva er Marte Olsbu Røiseland medaljekandidat både individuelt og på lagstafettene.

Det hadde hun nok neppe trodd selv for ti år siden. For i motsetning til de fleste av sine konkurrenter, begynte hun svært sent med sin satsing på en karriere i skiskyttersirkuset.

– Jeg begynte ikke på skiskyting før jeg var 14 år, og skjønte egentlig ikke hva satsingen innebar før jeg begynte på videregående skole og fikk Roger Grubben (tidligere landslagstrener, red. anm) som trener og lærer, forteller Olsbu Røiseland til TV 2.

Jeg har hatt utrolig flaks
Hun fortsetter:

– Jeg begynte svært sent med skiskyting sammenlignet med mine konkurrenter, og lå i mange år langt bak både i sporet og skytemessig. Jeg var aldri god nok for juniorlandslaget, og hadde ganske sene utviklingstrinn. Men jeg tok gradvis steg for steg, og det er det som har motivert meg hele tiden, og som fremdeles motiverer meg. Jeg tror fremdeles det er mulig å ta nye steg, sier Olsbu Røiseland.

– Tror du kunne blitt en enda bedre skiskytter i dag dersom du hadde begynt med idretten tidligere?

– Det er vanskelig å si. Men jeg hadde utrolig flaks da jeg begynte på videregående skole i Sirdal og fikk Roger Grubben som trener. Om det ikke hadde skjedd, så hadde jeg aldri i livet vært der jeg er i dag. Jeg er utrolig heldig som har kommet dit jeg er i dag, og som har hatt folk rundt meg som har hjulpet meg hele veien. Uten de hadde jeg aldri vært her i dag. Så jeg føler meg bare takknemlig, egentlig, konstaterer hun.

Roser ektemannen
En av hjelperne er ektemann Sverre Røiseland. Han er trener for rekruttlandslaget til skiskytterne, og en viktig bidragsyter i treninghverdagen.

– Han hjelper meg masse, og var jo selv en satsende utøver i sin tid. Da han gikk over i trenerverden så har han hjulpet meg utrolig mye, og vært en fantastisk støtte å ha. Det å ha med Sverre i treninghverdagen er gull verdt, roser Olsbu Røiseland.

Under VM i Östersund fikk Olsbu Røiseland med seg hele tre gull hjem. Totalt har 29-åringen fire gull og en bronse fra VM og to OL-sølv. I tillegg har hun tre kongepokaler og åtte NM-gull. Det til tross for at hun først debuterte i verdenscupen i 2013.

Forsvarer oppladningen
Foran VM i Anterselva valgte Olsbu Røiseland en litt utradisjonell oppladning.

Hun bestemte seg for å trene hjemme etter at hun valgte å stå over flere renn i verdenscupen før jul på grunn av sviktende form på standplass. Det førte til at hun gikk glipp av muligheten til å vinne verdenscupen sammenlagt.

9. januar gjorde hun comeback med et smell i verdenscupen. På den 7,5 kilometer lange sprinten i tyske Oberhof slo Røiseland knockout på alle, da hun skjøt to perfekte serier samtidig som hun gikk fort i det tunge føret.

Elleve måneder etter at hun sist sto alene på toppen av en seierspall, viste Marte Olsbu Røiseland hun fremdeles er blant de beste skiskytterne i verden.

Hun føler seg sikker på at hun valgte den riktige oppladningen til VM.

– Jeg gjorde det for å være best mulig forberedt til VM. Jeg er sterk i troen på at det var det riktige å gjøre for meg, svarer Olsbu Røiseland på spørsmål om hun angrer på at hun droppet flere renn i verdenscupen.

– Du frykter ikke at du gamblet?

– Jeg tror det var en god avgjørelse. Målet mitt denne sesongen var ikke å kjempe om seieren sammenlagt. Målet mitt var VM i Anterselva. Det er gøy å satse alt på et kort, og jeg håper det fungerer. Men i skiskyting må alt klaffe på en gang for å ha vinnersjanser. Jeg følger at jeg har gjort det meste riktig, og sitter med en god følelse, svarer Olsbu Røiseland bestemt.