Kjendisene ønsker seg obligatorisk «bli foreldre»-kurs

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Å reise hjem med en nyfødt baby, uten noen instrukser, kan være skummelt. Kjendispanelet etterspør foreldrekurs.

Når programlederne Christian Strand, Marthe Sveberg og Peter Moi Bubresko får spørsmålet om de synes man burde gå gjennom et kurs før man blir foreldre, er det et enstemmig ja.

– Jeg husker da jeg fikk min første sønn, så var jeg helt blank, sier Christian Strand til God morgen Norge.

Strand er selv adoptert, og forteller at foreldrene hans gikk gjennom tre år med klarering før de fikk adoptert han.

– Men da jeg fikk barn så var det to dager på sykehus, også var det hjem, sier Strand.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Følte seg overveldet

Strand, som har sønnene Liam (6) og Oliver (4), etterlyser noe som kunne gjort at han var mer rustet til å bli forelder. Programleder Marthe Sveberg er enig med Strand, og kunne ønske man ble mer orientert.

PAPPA: Christian Strand sammen med sin første sånn Liam. Foto: Privat
PAPPA: Christian Strand sammen med sin første sånn Liam. Foto: Privat

– De vet jo ikke om vi er tilregnelige, sier Sveberg.

Hun forklarer at hun syntes det var kjempevanskelig å bli forelder, og at hun følte seg uskikket og overveldet av hele situasjonen. Sveberg har sønnen Nils på seks år. I starten spurte hun seg selv om hun var i stand til å være forelder.

– Jeg hadde likt å ha muligheten til å forberede meg på alle følelsene som kommer, forteller enbarnsmoren.

Hadde alt på stell

En som derimot var veldig forberedt til å bli far er God morgen Norge-programleder Peter Moi Bubresko. Han og samboeren har tvillingene Marie og Sebastian (3).

– Vi hadde alt på stell, forklarer Bubrekso før han fortsetter:

– Men nå er vi to pappaer så det var ingen av oss som skulle føde.

De var derfor godt forberedt til tiden etter fødselen, noe han tror mange av de som skal føde glemmer litt.

Bubresko meldte seg inn i en barselgruppe da han hadde pappaperm. Han skjønte på alle kvinnene i gruppen at de hadde hatt én felles tankegang: «Bare jeg kommer meg gjennom fødselen så skal alt gå bra.»

– Men det er jo etter fødselen at det starter. Så om jeg skulle gitt et råd, så er det å prøve å se litt lenger inn i barnetilværelsen, sier tvillingfaren.

God morgen Norge-programlederen forteller at han ble litt gæren da han gjorde seg klar til å få tvillinger i hus. Han og samboeren dro blant annet på dybdeintervju til tvillingforeldre for å høre om hva som hadde gått bra og ikke.

Programlederen kjøpte også inn varer som om han ikke skulle forlate huset på over ett år.

– Jeg forberedte meg som om jeg skulle inn i tredje verdenskrig, ler Bubresko.

– Bambi på isen

Noe som overrasket Strand var hvor påvirket han skulle bli av mangelen på søvn. Han har tidligere vært mye ute på fest, og klart seg fint med bare to timer søvn.

FORELDRESAMTALE: Programleder Marthe Sveberg følte at hun bare lekte voksen da hun var på sin første foreldresamtale i barnehagen. Foto: Privat
FORELDRESAMTALE: Programleder Marthe Sveberg følte at hun bare lekte voksen da hun var på sin første foreldresamtale i barnehagen. Foto: Privat

– Men så kom Liam, og etter bare noen få dager følte jeg at jeg hadde gått en evighet uten søvn, forteller tobarnsfaren.

Marthe Sveberg føler at mange voksne egentlig er barn, som bare later som at de er voksne. Selv om hun absolutt føler seg mer kompetent som mor nå, har hun kontinuerlig noe å jobbe med.

– Jeg tror nok jeg alltid vil være litt Bambi på isen, forteller hun.