AggresSiv Jensen i strupen på Solberg

Frp-leder Siv Jensen mener regjeringen er uansvarlig når de ikke vet hva klimatiltakene de har meldt inn til FN vil koste. Jensen gikk til frontalangrep på statsminister Erna Solberg under den første spørretimen der de to tidligere regjeringspartnerne møttes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringens nye mål om å kutte klimagassutslipp satt full fyr på debatten mellom de tidligere regjeringspartnerne.

Den tidligere finansministeren krevde svar fra statsministeren på hva de nye forpliktelsene kommer til å koste, hvor mye det vil redusere utslippene med hjemme og ute og i hvilket omfang det kan påvirke.

– Det er ikke noe nytt i at vi har foreslått ambisjoner fra Norges myndigheter inn til FN eller de store forhandlingene uten at vi har hatt detaljene utredet på hvilke tiltak som gjelder, svarte statsministeren.

– Symbolpolitikk

Svaret fikk Frp-lederen til å tenne på alle plugger mot sin tidligere regjeringssjef.

– Jeg synes svaret er ganske oppsiktsvekkende. Statsministeren vet altså ikke hvor stor denne regningen er! Det har vært et gjennomgående prinsipp å konsekvensutrede politikken. Er statsministeren villig til å påføre skattebetalerne en ukjent milliardregning eller er dette bare symbolpolitikk, sa Jensen fra stortingets talerstol.

Statsministeren parerte med at det å la være å gjennomføre klimatiltak, «for lengst» er beregnet til å bli dyrere enn kostnaden ved tiltakene.

– Ambisjonen er å ha fleksibilitet. Vi kommer til å se på totalvirkningen, svarte statsministeren.

Norges nye løfte at utslippene av klimagasser skal reduseres med 50 til 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030, i samarbeid med EU.

– Uansvarlig

Overfor TV 2 utdyper Frp-lederen kritikken mot sin tidligere regjeringssjef.

– Jeg tror man har vært mer opptatt av å drive symbolpolitikk og være det første landet som legger frem mål for tiltak

– Kunne du i din tid som finansminister vært med på noe sånn?

– Nei

– Hva tror du blir regjeringen for det regjeringen har foreslått?

– Aner ikke. Det er nettopp derfor jeg mener det er uansvarlig å gjøre det regjeringen nå har gjort, sier Jensen til TV 2.

Slår tilbake

Statsminister Erna Solberg avviser at hun er uansvarlig.

– Nei, de ambisjonene vi har fastsatt er i tråd med det som er ansvarlig. Det er ikke slik at alle planene er ferdig utviklet. Om vi skulle utredet alt etter utredningsinstruksen før vi satte oss noen mål ville vi aldri kommet i mål med å rapportere inn mål til FN, sier Solberg.

– Har regjeringen gjort en grundig nok jobb før man har meldt inn målet?

– Dette er den samme måten man har gjort når man har meldt inn alle mål tidligere. Da Paris-avtalen ble meldt inn med 40 prosent mål visste vi heller ikke alle tiltakene som skulle til for å nå målene. Da satt Siv Jensen som finansminister.

Fremskrittspartiets klimapolitiske talsmann, Jon Georg Dale mener situasjonen nå er helt annerledes.

– Da vi meldte inn mål til Pairisavtalen sa vi at vi skulle bruke mest mulig fleksibilitet med våre handelspartnere i Europa for at vi skal ta minst mulig økonomisk belastning. Nå sier regjeringen at vi skal forsterke ambisjonsnivået med mindre fleksibilitet, uten å utrede dette, sier Dale.