Sanders erklærer seier i New Hampshire

Natt til onsdag kjempet demokratenes presidentkandidater om 24 delegater i New Hampshire. Da de første resultatene ble kjent satte Sanders-fansen opp musikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I natt sier demokratene i delstaten New Hampshire i USA si sitt om hvem de ønsker skal bli partiets kandidat til å ta opp kampen mot president Donald Trump i høst.

I 01.30-tiden natt til onsdag norsk tid begynte de første resultatene å tikke inn, og innledningsvis ledet Bernie Sanders med stor margin.

Ledelsen krympet derimot etterhvert, og da 85 prosent av resultatene var inne, hadde Sanders 25,7 prosent av stemmene.

Da var 257 av totalt 301 valgområder talt opp.

Biden sliter

Sanders-fansen satte opp musikken i lokalet da de første resultatene ble kjent, skriver New York Times.

– Takk, New Hampshire! La meg få muligheten til å takke hele New Hampshire for en stor seier i natt, uttalte Sanders fra talerstolen i 05-tiden norsk tid.

– Denne seieren markerer begynnelsen av slutten for Donald Trump, fortsetter han.

– Uansett hvem som vinner, og vi håper inderlig at det er oss, skal vi sammen overvinne den farligste presidenten i dette landets moderne historie, sa Sanders.

Tidligere South Bend-ordfører Pete Buttigieg har foreløpig en andreplass med 24,4 prosent av stemmene, etterfulgt av Amy Klobuchar (19,7) og Elizabeth Warren (9,3).

– Jeg beundret senator Sanders da jeg gikk på skolen, jeg respekterer han dypt i dag, og jeg gratulerer ham med et sterkt resultat i dag, sa Buttigieg til tilhengere i New Hampshire.

 • Bernie Sanders, senator for Vermont.
 • Pete Buttigieg, tidligere ordfører i South Bend, Indiana.
 • Elizabeth Warren, senator for Massachusetts.
 • Joe Biden, tidligere visepresident
 • Amy Klobuchar, senator for Minnesota.
 • Andrew Yang, tidligere teknologigründer.
 • Tulsi Gabbard, kongressmedlem (Hawaii).
 • Tom Steyer, tidligere hedgefondsjef.
 • Michael Bennet, senator fra Colorado.
 • Michael Bloomberg, forretningsmann og tidligere borgermester i New York.
 • Deval Patrick, tidligere Massachusetts-guvernør.

Joe Biden, som allerede har reist videre til South Carolina, forventer et svakt resultat i delstaten, ifølge New York Times. Ifølge avisens oversikt gjør han det også svakt, og ligger foreløpig på en femteplass, med 8,4 prosent av stemmene.

Ifølge New York Times gjør Biden det svakt blant eldre velgere, en gruppe som har vært ansett å være blant hans kjernevelgere.

Det er til sammen 24 delegater i New Hampshire, og fordelingen er foreløpig ni til Sanders, ni også til Buttigieg og seks til Klobuchar, ifølge Reuters.

Det er nå ni demokrater igjen som vil utfordre Donald Trump i valget 3. november.

Trekker seg

De siste valgområdene i New Hampshire stengte klokken 02.00 natt til onsdag norsk tid.

OPPFORDRING: – Om vi skal slå Donald Trump i november trenger vi en enorm deltakelse i partiet. For at det skal skje trenger vi en nominert som kan skape den bredeste koalisjonen innad i partiet, sier Elizabeth Warren til sine tilhengere i New Hampshire.
OPPFORDRING: – Om vi skal slå Donald Trump i november trenger vi en enorm deltakelse i partiet. For at det skal skje trenger vi en nominert som kan skape den bredeste koalisjonen innad i partiet, sier Elizabeth Warren til sine tilhengere i New Hampshire. Foto: Scott Olson

Kort tid etter meldte forretningsmann Andrew Yang at han gir seg som kandidat. Han forventer et svakt resultat gjennom kvelden, og tror ikke han kan hente det inn igjen i stater som Nevada og South Carolina, ifølge Washington Post.

– Jeg følger tallene. I de fleste av disse statene kommer jeg ikke til å nå et nivå der jeg får delegater, og da er det ikke nødvendigvis noe nytte i å fortsette valgkampen. Jeg er en matte-fyr, og tallene viser at vi ikke kommer til å vinne denne kampen, sier Yang.

Tidligere Massachusetts-guvernør Deval Patrick kommer til å trekke seg, får CBS News opplyst. Valgkampsjef Abe Rakov ønsker ikke å bekrefte opplysningene, men sier at de skal gjøre en evaluering og ta en beslutning i morgen.

Også Colorado-senator Michael Bennet melder at han trekker seg natt til onsdag.

– Vi hadde ikke ressursene til å konkurrere. Jeg er frustrert fordi jeg tror vi hadde noe å bidra med, sa Bennet.

Harselas fra Trump

President Trump reagerte også på nattens resultater, og tok til Twitter i 05-tiden.

Pete Buttigieg talte til tilhengere i New Hampshire.
Pete Buttigieg talte til tilhengere i New Hampshire. Foto: Charles Krupa/AP/NTB scanpix

– Bootedgeedge (Buttigieg) gjør det ganske bra i dag. Gir gale Bernie konkurranse. Veldig interessant! skriver han på Twitter.

Han la også merke til de to kandidatene som trakk seg.

– En del demokrater som trekker seg i natt, veldig lav politisk IQ, skriver han.

Få delegater

For å vinne kampen om å bli partiets presidentkandidat trenger en 1991 delegater totalt. I natt ble det kjempet om totalt 24 delegater.

For å vinne delegater må en få over 15 prosent av stemmene, skriver NBC News.

Primærvalget i New Hampshire har tidligere hatt en viktig rolle i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, men mange i partier frykter at årets runde ikke vil gi noen klare svar, spesielt etter kaoset som oppsto i Iowa.

– Denne kvelden kommer nok til å gi flere nye spørsmål enn svar, sier strateg for demokratene, Karine Jean-Pierre til Washington Post.

– Mindre enn 600.000 personer kommer til å ha stemt til nå. Mer enn det dobbelte av det vil ta T-banen i New York på vei hjem i kveld, fortsetter hun.

De neste omgangene i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat skjer under nominasjonsvalget i Nevada 22. februar og primærvalget i South Carolina 29. februar.