KAN SLIPPE BILLIGERE UNNA: Ifølge det nye forslaget til straff bes det tas hensyn til Roger Stones alder og mangel på tidligere dommer når dommeren skal ta sin avgjørelse.
KAN SLIPPE BILLIGERE UNNA: Ifølge det nye forslaget til straff bes det tas hensyn til Roger Stones alder og mangel på tidligere dommer når dommeren skal ta sin avgjørelse. Foto: Cliff Owen

Hele aktoratet trekker seg i saken mot Roger Stone

Etter at ledelsen i Justisdepartementet sørget for helomvending i straffeutmålingen mot Trumps dømte venn, trekker alle fire advokatene i aktoratet seg fra saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til tirsdag ble det kjent at påtalemyndigheten ønsket syv til ni års fengsel for Trumps tidligere rådgiver Roger Stone. Han ble i november funnet skyldig i alle punkter i saken mot han, som blant annet omfatter vitnepåvirkning og for å ha løyet for Kongressen.

Trekker seg

Nå trekker alle de fire advokatene hos påtalemyndigheten seg fra saken etter at USAs justisdepartement gjorde helomvending tirsdag.

En av dem, Jonathan Kravis, har valgt å slutte i jobben sin, skriver Washington Post.

Til CNN opplyser en representant for departementet at den opprinnelige straffeutmålingen de fire advokatene leverte ikke hadde vært innom ledelsen i departementet.

– Departementet var sjokkert over forslaget, og mener dette er en ekstrem straff i proporsjon til hva Stone har gjort, sier representanten.

I sin begrunnelse ber det nye forslaget at Stones alder og mangel på tidligere kriminelle handlinger blir en del av vurderingen. Det nye dokumentet er ikke signert av de fire advokatene Aaron S.J. Zelinsky, Jonathan Kravis, Adam Jed og Mike Marando, som nå har trukket seg.

Blant annet blir det bedt om at dommer Amy Berman ser bort fra Stones innlegg i sosiale medier, som blant annet inkluderer et Instagram-innlegg av ansiktet hennes med et våpensikte rett ved.

De fire advokatene har ikke kommentert årsaken til hvorfor de trekker fra saken.

Nekter for innblanding

Departementets helomvending ble kjent i etterkant av at Trump kritiserte påtalemyndighetens forslag til straff.

– Dette er en grusom og veldig urettferdig situasjon. De ekte kriminelle handlingene var på den andre siden, og ingenting skjer med dem. Kan ikke tillate justismord! skrev Trump på Twitter tidlig tirsdag morgen norsk tid.

Justisdepartementet opplyser til CNN at deres beslutning ble tatt før presidenten skrev meldingen.

Presidenten selv nekter for å ha blandet seg inn i saken under en pressekonferanse tirsdag, skriver CNN.

Stone er den sjette av Trumps nære medarbeidere som er funnet skyldig etter Robert Muellers Russland-etterforskning.

Til syvende og sist vil det være opp til dommeren i saken å beslutte om man skal følge påtalemyndighetens anbefaling eller ikke, skriver CNN.