SIKTET: En tolvåring er siktet for rasisme.
SIKTET: En tolvåring er siktet for rasisme. Foto: Paul Ellis/AFP PHOTO

Tolvåring siktet for rasisme

En tolv år gammel gutt skal ha kommet med rasistiske tilrop under en fotballkamp i Skottland.

Hendelsen skal ha funnet sted da Rangers møtte Celtic på Celtic Park i Glasgow, den 29. desember.

De rasistiske bemerkningene skal etter sigende ha vært rettet mot den colombianske Rangers-spissen Alfredo Morelos.

– Enhver form for diskriminering er fullstendig uakseptabelt, og det skotske politiet vil fortsette etterforskningen av denne type hendelser, sier inspektør Mark Sutherland fra Glasgow politidistrikt.

Gutten er ikke navngitt, ettersom han er mindreårig.

Rangers reagerer

Kort tid etter at politiet bekreftet siktelsen publiserte fotballklubben Rangers en pressemelding om hendelsen. Der kritiserer de mediene for deres omtale av Alfredo Morelos.

– Han har blitt beskrevet som en sjansesløser, juksemaker og en sint drittunge. En spaltist skrev til og med at om han ikke kunne finne seg i dette, så var han i feil by. Det virker som at spaltisten impliserer at feilen ikke ligger hos dem som kommer med rasistiske tilrop, men hos en ung immigrant som velger å komme til landet vårt.

Fotballklubben retter spesielt kritikken mot BBC i Skottland, og understreker at medienes svake håndtering av temaet setter landet i et dårlig lys.

Avslutningsvis i pressemeldingen ønsker Rangers den siktede gutten velkommen til et av klubbens kurs, som er designet for å hjelpe folk med å forstå hvorfor diskriminering er uakseptabelt.

Blandede meninger

Hendelsen har skapt stort engasjement på Twitter. En person retter pekefingeren mot politiets prioritering, da de velger å sikte tolvåringen.

– Jeg må applaudere for politiet i Skottland. 60.000 tilskuere, og de velger å arrestere en tolv år gammel gutt for rasisme.

Sunday Mirror-journalist Brian McNally mener på sin side at Rangers sin mediehåndtering av saken er kritikkverdig.

– Rangers sin bisarre pressemelding om tolvåringen som er siktet for rasistiske tilrop er hyklersk, ettersom at to seksjoner på Ibrox (Rangers sin hjemmebane journ. anm.) ble stengt i 2019 av UEFA for "rasistisk oppførsel". De opptrer også uklokt dømmende da de gir gutten muligheten til å delta på et kurs om å forebygge rasisme, før han i det hele tatt har fått saken sin opp i retten, skriver McNally på Twitter.

En annen person reagerer på at det er Rangers sin pressemelding om hendelsen som får oppmerksomheten i denne saken.

– Er pressemeldingen sin utforming viktigere enn poengene den bringer frem? En Rangers-spiller har blant annet blitt bedt om å forlate klubben om han ikke tåler diskriminering, det må jo trumfe hvordan selve pressemeldingen er vinklet?