ETTERLYST: Åse Nordnes betaler samtidig som mannen bak henne følger med på koden. Både kvinnen og mannen er etterlyst av politiet.
ETTERLYST: Åse Nordnes betaler samtidig som mannen bak henne følger med på koden. Både kvinnen og mannen er etterlyst av politiet. Foto: ÅSTED NORGE

stjeler koder og kort fra eldre:

Pensjonisten Åse (69) frastjålet bankkortet: – Det er altså så frekt

OTTA/LILLEHAMMER (ÅSTED NORGE): 69 år gamle Åse Nordnes skulle bare en tur i butikken, men endte opp med nesten tom bankkonto. Politiet mener hun ble utsatt for en profesjonell gruppering som har spesialisert seg på å stjele bankkort fra eldre mennesker.

Politiet etterlyser tre personer etter tyveri av kort og koder fra eldre.

– Jeg skulle jo på en helt vanlig handletur, da. En fredags ettermiddag, før helgen og slikt. En aner jo fred og ingen fare når en går på en lokalbutikk, sier Åse Nordnes (69) fra Otta til Åsted Norge.

Men handleturen skulle bli langt fra vanlig for Åse. Pensjonisten endte opp med å bli frastjålet bankkortet sitt, og fikk kontoen sin nesten tømt.

I mandagens sesongpremiere av Åsted Norge etterlyser politiet tre personer som er mistenkt for å ha stjålet og misbrukt Åses kort. Terje Krogstad, geografisk driftsenhetsleder i Innlandet politidistrikt, mener 69-åringen ble utsatt for en gruppering som har spesialisert seg på å stjele bankkort og koder fra eldre mennesker.

– Dette er profesjonelle folk. Dette har de gjort før, og de kommer helt sikkert til å fortsette hvis vi ikke får stoppet dem, sier Krogstad.

Se Åsted Norge på TV 2 og TV 2 Sumo

Åse er fremdeles preget av hendelsen og føler seg invadert.

– Det er jo håpløst at de skal være så frekke. Det er altså så frekt, at det er ikke til å tro, sier hun.

Tappet kontoen

På bakgrunn av blant annet overvåkingsmateriale, mener politiet å ha avdekket hva som skjedde under Åses handletur 6. desember i fjor. Bilder fra et overvåkingskamera hos Kiwi på Otta viste at en mann med mørk lue som stod bak Åse i kassa, tilsynelatende så og tastet inn kortkoden hennes på telefonen sin.

SAMARBEID: Disse tre personene antas å ha lurt Åse. Alle tre er etterlyst av politiet.
SAMARBEID: Disse tre personene antas å ha lurt Åse. Alle tre er etterlyst av politiet.

Da Åse kom ut på parkeringsplassen tok en kvinne med hvit topplue, også hun fanget på video i butikken, kontakt med henne. På gebrokkent engelsk spurte kvinnen om veien til kjøpesenteret, forklarer Åse.

– Jeg forklarte det. Men likevel sto hun der med tomt prat. Til slutt ble jeg irritert, sier Åse.

TREDJEMANN: Denne mannen mener politiet tappet bankkortet til Åse minutter etter at hun hadde handlet på butikken.
TREDJEMANN: Denne mannen mener politiet tappet bankkortet til Åse minutter etter at hun hadde handlet på butikken.

Ikke før hun kom hjem innså 69-åringen hva som hadde skjedd. Hun fikk ikke sove, og gikk for å sjekke hvor mye hun hadde igjen på kontoen.

– Da stod det 34 kroner der, sier Åse.

Etterforskningen viser at kortet hennes ble brukt av en tredje person på Sparebank 1 i Otta kun få minutter etter at det forsvant utenfor Kiwi.

– Vil jo si de er kyniske

Politiet mener kvinnen med topplue har avledet Åses oppmerksomhet, samtidig som mannen med lue, som har sett koden, har sneket seg inn i baksetet på bilen og stjålet kortet. Så mener de kortet ble tømt av den tredje personen.

Terje Krogstad, geografisk driftsenhetsleder i Innlandet politidistrikt mener Åse ble kynisk valgt ut.
Terje Krogstad, geografisk driftsenhetsleder i Innlandet politidistrikt mener Åse ble kynisk valgt ut.

– Jeg vil jo si at de er kyniske. De går jo etter eldre folk, godtroende, eldre folk. De utnytter da en situasjon der de gjerne distraherer, ber om hjelp, slik at de eldre da gjør alt de kan for å hjelpe. Da utnytter de situasjonen ved faktisk å stjele både bankkort og lommebok fra dem, sier politileder Krogstad.

Kvinnen og de to mennene er mistenkt for seks tyverier i tillegg til to tyveriforsøk, og politiet mener alt tyder på at de tre jobber sammen.

– Vi er oppi en 90 000 kroner i verdier som er stjålet eller kjøpt for, sier Krogstad.

I tidsrommet 6.-10. desember er de tre personene observert, hver for seg eller sammen, på Hamar, Lillehammer, Ringebu, Otta, Oppdal og Ålen. Det siste registrerte tyveriet er i Arendal 13. desember. Politiet har også en observasjon som gjør at de ser på om personene kan knyttes til en lyseblå VW Golf.

– Det er godt mulig at de da har tatt seg en tur ut av landet, men vi har all grunn til å tro at dette er folk som kan dukke opp igjen, egentlig når som helst, sier Krogstad.