Nær rekordmåling i Bergen – endte én centimeter unna

Bryggen i Bergen kom veldig nær den historiske rekorden fra 1990 natt til tirsdag.

Farevarselet ble hevet til rødt på Vestlandet og i Agder mandag, og det var ventet ekstremt høy vannstand gjennom kvelden.

Prognosene i forkant tilsa at den historiske Bergensrekorden fra 1990 kunne bli slått.

I forkant var det spådd 246 centimeter over sjøkartnull. Den stående rekorden er på 240 centimeter.

TV 2s reporter på stedet meldte gjennom kvelden at vannet steg minutt for minutt.

Svaret var ventet klokken 00.09 natt til tirsdag. Ifølge målingen da lå man fire centimeter unna rekorden.

Ifølge Kartverkets data ble den høyeste målingen på Bryggen gjennom natten 239 centimeter, altså én centimeter unna rekorden.

Bryggen er stengt for trafikk mens den står under vann. Til TV 2 opplyser politiets operasjonsleder Frode Koltveit at sperringen vil bli opprettholdt til klokken 03.00.

Brannvesenet forberedte seg så godt de kunne, blant annet med flomvern for å hindre vanninnstrømning i bygninger opplyser innsatsleder Trond Totland i Bergen brannvesen til TV 2

Utover natten vil vannstanden synke betraktelig.

Ifølge Kartverket vil det også bli høy vannstand midt på dagen i morgen, og prognosene anslår 217 centimeter klokken 12.30.

Satte ut flomvern

– Vi har flomvern på de laveste punktene på bryggekanten. Klokken 22 blir Bryggen stengt for trafikk, og da vil vi legge ut en barrière. Det vi er mest redd for, er selvfølgelig verdensarven vår, selve Bryggen, sier Totland.

HØY VANNSTAND: Det var ikke bare byene Bergen, Ålesund og Stavanger som ble rammet av den høye vannstanden. Her fra Sunde i Kvinnherad. FOTO: TV 2-tipser.
HØY VANNSTAND: Det var ikke bare byene Bergen, Ålesund og Stavanger som ble rammet av den høye vannstanden. Her fra Sunde i Kvinnherad. FOTO: TV 2-tipser.

I Ålesund var vannstanden ventet å nå toppen litt over midnatt. Klokka 0.20 meldte Kartverket at vannstanden var målt til 296 centimeter over sjøkartnull. Vannet skyllet over kaiene i byen, men også der lavere enn ventet.

Det er 10 centimeter under rekordnivået som ble målt i januar 1993, ifølge Sunnmørsposten.

Oftere og oftere

Klimaforsker ved Universitet i Bergen, Helge Drange, sier slike syn er noe som har kommet det siste tiåret.

– Vi ser at flomflo kommer oftere. Vi har målt flomflo siden 1915, over halvparten av de høyeste målingene har vært etter 1990. Dette er noe vi har sett i hovedsak de siste tiårene, sier Drange.

– Hvordan kan Bergen sikre seg mot dette i fremtiden?

– Etter hvert må man passe på at havet ikke stiger over kaikantene. Det er bare spørsmål om tid før man må stenge byen inne, eller bygge sluser. Dette er løsninger som vi har sett andre steder, forteller Drange.

FLOMVERN: Brannvesenet lagt ut flomvern for å forhindre at Bryggen skal bli oversvømt. Foto: Karen Anna Kleppe / TV 2
FLOMVERN: Brannvesenet lagt ut flomvern for å forhindre at Bryggen skal bli oversvømt. Foto: Karen Anna Kleppe / TV 2

40 cm over kaikanten

I Stavanger er det ventet at vannet vil stige så mye som 40 centimeter over kaikanten i sentrum av byen.

Ved 21.40-tiden sto imidlertid vannet rundt 10 centimeter under prognosene.

Ved midnatt var vannstanden i Stavanger 175 centimeter over sjøkartnull og på vei ned etter at den en drøy halvtime tidligere hadde ligget på 180 centimeter, melder Stavanger Aftenblad.

Høyeste målte vannstand i Stavanger er 182 centimeter i 1994.

En av stedene som slo sin tidligere rekord var Måløy, der det ble målt 287 centimeter. Det er fem centimeter høyere enn hva som ble målt i 1993, skriver Meteorologene på Twitter.

Også i Trøndelag er det sendt ut farevarsel.