REKLAME: Klinikken Esteworld i Tyrkia viser frem pasienter før og etter operasjonen på en norsk Instagramkonto. Det er ulovlig etter norsk lov.
REKLAME: Klinikken Esteworld i Tyrkia viser frem pasienter før og etter operasjonen på en norsk Instagramkonto. Det er ulovlig etter norsk lov. Foto: Skjermdumper, Facebook og Instagram

Tyrkisk kirurg fløy til Norge – drev ulovlig reklame for plastiske operasjoner

– Jeg visste ikke at slike konsultasjoner ikke var lov, sier representanten for plastisk kirurgi-klinikken.

Mange nordmenn reiser til Tyrkia for å ta plastiske operasjoner. Angelica Isaksen (27) fortalte TV 2 hvordan hun er skadet for livet etter sin «Mommy makeover» på en klinikk som heter Comfort Zone i Istanbul.

I dag kan TV 2 vise hvordan tyrkiske klinikker lokker norske kunder under kniven.

Evelyn Cook, som representerer den tyrkiske klinikken Esteworld i Norge, bekrefter at en tyrkisk kirurg har flydd til Norge for å gjøre konsultasjoner om operasjoner med minst åtte nordmenn.

I konsultasjonene har kirurgene anbefalt hvilke operasjoner kundene kan ta og hva det vil koste, uten å ha godkjenning til å gjøre dette i Norge.

Cook blir overrasket når TV 2 informerer henne om at dette ikke er lov.

– Åja, det har vi ikke vært klar over. Esteworld er større i Sverige, og jeg var ikke klar over at det ikke var lov å gjøre det her i Norge. Jeg visste ikke at slike konsultasjoner ikke var lov, sier Cook til TV 2.

Gir konsultasjoner - er ikke kirurg

Helsedirektoratet opplyser at utenlandsk helsepersonell må ha norsk godkjenning for å tilby slike konsultasjoner i Norge.

– Konsultasjoner som utføres av utenlandske leger, som har pasientbehandling som formål, uten en slik godkjenning, er etter vår vurdering ulovlig, sier Anne Farseth, avdelingsdirektør avdeling for autorisasjon i Helsedirektoratet.

Også Evelyn Cook selv, som ikke har noen utdannelse innen kirurgi, gjennomfører konsultasjoner med nordmenn om operasjoner på Esteworld i Tyrkia. Cook driver en skjønnhetssalong i Oslo, der hun tilbyr hudpleie, fillers og kollagenbehandlinger.

– Hvordan foregår konsultasjonene du gjør her i Norge?

KONSULTASJONER: Evelyn Cook representerer Esteworld i Norge. FOTO: Privat
KONSULTASJONER: Evelyn Cook representerer Esteworld i Norge. FOTO: Privat

– Vi forbereder litt og ser for oss hvordan operasjonen skal bli. Vi ser for eksempel om de har mye fett. Jeg kan for eksempel se om de har nok fett til en brazilian butt lift. Da kan vi ta bilder og sende videre til kirurg, og få en vurdering ut i fra bilder, sier Cook.

– Mye tryggere å få en slik konsultasjon, eller møte, før en operasjon enn å bare booke på nett til en tyrkisk klinikk som ikke har noen kontaktperson i Norge, legger Cook til.

Hun sier hun informerer alle som kommer for slike konsultasjoner om at hun ikke er lege, og sier de snakker mest om hvordan en operasjon kan bli gjort.

– Så du gjør egentlig det samme som legene gjør?

– Nei, en lege vil se mer på kropp, det har ikke jeg lov å gjøre. Jeg kan få all info og motta alle spørsmål og sende det videre til Tyrkia, sier hun.

Tok betalt for ulovlig kirurg-møte

I tillegg til å ha flydd inn en utenlandsk kirurg, tok Esteworld også betalt for konsultasjonene. I markedsføring på Facebook står det at norske kunder må betale 250 kroner for konsultasjon med den tyrkiske kirurgen.

– Ja, det stemmer. Det gjorde vi for å dekke flybilletten hans, sier Cook til TV 2.

Også dette er ulovlig, fastslår Helsedirektoratet.

– Dette er helsetjenester de ikke kan utføre uten norsk godkjenning, så de har ikke lov til å utføre tjenesten - eller følgelig ta betalt for den, sier Anne Farseth.

Evelyn Cook anslår at åtte til ti nordmenn møtte opp i hennes skjønnhetssalong for å møte kirurgen.

– Dette er akkurat den samme konsultasjon de får i Tyrkia. For mange er det en trygghet å møte kirurgen, sier hun.

Ulovlig reklame på Instagram

Esteworld Norge har også opprettet en Instagram-konto, der de deler bilder av pasientene før og etter operasjonene. Heller ikke dette er lov etter norsk lov.

– Det har vi ikke fått beskjed om. Jeg visste at vi ikke fikk lov å bruke influencere til å reklamere for kirurgi, sier hun.

Forbrukerrådet reagerer på bildebruken i sosiale medier.

REKLAME: Slik vises før-og etterbilder frem på Instagramkontoen Esteworld Norge. FOTO: Skjermdump
REKLAME: Slik vises før-og etterbilder frem på Instagramkontoen Esteworld Norge. FOTO: Skjermdump

– Det er jo for det første ulovlig markedsføring. Det er ikke lov å bruke før- og etterbilder når man skal markedsføre den type inngrep, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

Blyverket sier også at det ikke er lov til å spille på folks skavanker og fordommer.

– Dette er uakseptabel markedsføring som bryter med norsk lov, sier direktøren.

Evelyn Cook sier de nå vil sette seg bedre inn i det norske regelverket for slik type markedsføring.

– Jeg var ikke klar over at disse reglene gjaldt for bedriftskontoene på Instagram, sier hun.

– Men dere vurderte ikke å sjekke norske lover selv?

– Når du sier det, så må vi jo gjøre det. Det har ikke slått meg i det hele tatt, siden vi ikke har fått beskjed om det. Det er jo så naturlig å vise bilder av det. Og jeg synes det er rart at det ikke skal være lov, sier hun.

Anklager klinikk for å stjele bilder

Angelica Isaksen fra Sverige fortalte at hun valgte klinikken Comfort Zone i Tyrkia på grunn av bildene de la ut i sosiale medier.

Klinikken Cirumed Clinic i Spania, anklager Comfort Zone for å stjele pasientbilder fra dem. Comfort Zone legger så ut bildene i sine reklamer, og later som om de har gjort operasjonene, ifølge klinikken, som holder til i Marbella.

– De stjeler konstant bildene fra andre kirurger. De publiserer de som sine egne bilder i reklamene, skriver Jenny De Bonis Ahmann, sjefskoordinator for Cirumed Clinic, i en e-post til TV 2.

TV 2 har spurt Comfort Zone om å svare på disse anklagene, som spesielt kommer fra en av kirurgene hos Cirumed Clinic.

– Det må være feil, han er i et helt annet land. Bildene kommer fra våre pasienter. Han må fortsette som han gjør, så fortsetter vi som vi gjør, sier Ozan Buyuktemur, direktør hos Comfort Zone, på telefon til TV 2.