– Der andre spiste én porsjon kjøttkaker, spiste Erling fem

Uvirkelig utvikling på tre år for Braut Haaland.

En lettere sjenert 16-åring sto foran intervjuveggen på Aker Stadion 1. februar 2017.

– Hvem er du? spurte intervjueren.

– Mitt navn er Erling Braut Haaland. Jeg spilte for Bryne. Bryne FK. Jeg har spilt der siden jeg var fem år, sa 16-åringen.

Han hadde rukket å spille 16 kamper i OBOS-ligaen, uten å tegne seg på scoringslista ennå. Men som han forsikret i det første intervjuet:

– Jeg er spiss, og jeg liker å score mål og drible folk.

Langt bak fysisk
Men selv om talentet var uomtvistelig, var det en ganske annerledes Braut Haaland-utgave i 2017 enn den ustoppelige målmaskinen vi ser i dag. Ikke minst på den fysiske biten.

Molde-trener Erling Moe sier Dortmund-spissen har en egen evne til å tilpasse seg et stadig høyere nivå.

– Da han kom fra Bryne til oss, var han skranglete og tynn. Ser du bilde av ham da og nå, så ser du hvor stor forandringen er. Men han tok utfordringen på stram arm, og gjorde jobben 100 prosent. Det ser vi resultatet av nå. Erling blir aldri fornøyd, enten han er med oss, i Salzburg eller i Dortmund. Han slår hånda i bakken når han har bommet på en sjanse. Det er gnisten som kjennetegner ham, sier Moe til TV 2.

– Hvor tidlig så dere at han kunne nå langt?

– Jeg skal ikke stå og si at vi alle trodde på det fra første dagen. Han lå langt bak fysisk sett da han kom hit. Vi var forsiktige med ham mens han bygget seg opp. Erling tok steg for steg. Vi så hvor mye det betydde for ham da han sleit med å score. Han tenkte over ting, sto igjen og ville jobbe med ting hele tida, sier Molde-treneren.

Tidligere lagkamerat Vegard Forren husker en «lang fyr som var litt keitete i steget».

– Plutselig skjedde det noe. Erling gikk fra å springe likt med meg, til å ta et par steg og være ti meter foran. Det gikk veldig fort en periode der, han tok store steg på kort tid. Utviklingen hans var sinnssyk mens han var her, så jeg er ikke overrasket over at det er gått riktig vei siden. Han er en klok gutt, som har gjort mange gode valg, roser midtstopperen.

Utvist for munnbruk
I 2017 fikk Braut Haaland tre kamper fra start for Molde. Elleve ganger kom han inn fra benken, og han endte sesongen med to mål i Eliteserien. Dette året spilte han også fire kamper for rekruttlaget i 3. divisjon.

De rundt 70 tilskuerne på Kolstad - Molde 2 hadde neppe noen mistanke om at den 17 år gamle spissen til gjestene skulle være toppscorer i Champions League to år senere.

Men dette var siste gang Braut Haaland var i aksjon for andrelaget - og han tok farvel med 3. divisjon med 0-2-tap og seniorkarrierens hittil eneste utvisning.

Assistentdommer Alexander Hole forteller hvordan han opplevde situasjonen der jærbuen fikk marsjordre etter 57 minutter.

– Gjennom hele kampen hadde han brukt mye hender. Jeg som linjedommer ga tydelig beskjed om at han måtte holde dem for seg selv. Det virket som han tok det til seg ganske greit, og det var en jevn kamp, der Braut Haaland bommet en del.

– Litt ut i 2. omgang brukte han hendene igjen og reiv ned midstopperen til Kolstad. Jeg vinket for frispark, og det likte han ikke. Han gestikulerte mot meg, gikk, og snudde seg mot meg. Så kalte han meg en «jævla fi*********». Da kalte jeg til meg hoveddommer, vi diskuterte situasjonen, og så fikk han rødt kort, sier Hole.

Ifølge assistentdommeren kom Braut Haaland inn i dommergarderoben etter kampen og ba om unnskyldning, etter at trener Daniel Berg Hestad hadde fått høre hva som hadde skjedd.

Sulten Braut
Siden denne episoden har 19-åringen tilsynelatende greid å kanalisere temperamentet på en god måte - selv om han nylig havnet i klinsj med Werder Bremen-stopper Kevin Vogt.

Erling Moe sier Braut Haaland alltid har hatt en tøffhet i topplokket som andre kan misunne ham.

– Det er ingenting feil med tøffheten hans, den har ligget der hele veien. Når han kjenner at kroppen blir sterkere og sterkere, får han brukt den egenskapen på en annen måte også. Ærgjerrigheten hans så vi klart og tydelig fra dag én, sier han.

Moe røper at Braut Haaland viste mye av den samme appetitten i kantina på Aker Stadion som foran mål.

– Der andre spiste én porsjon med kjøttkaker, så spiste Erling fem! Han likte å spise, det gjorde han, sier Moe og ler.

– Hva tror du er hovedgrunnen til at han har kommet dit han er nå?

– Jeg tror ikke vi kan si én spesifikk ting. Skal du lykkes på det nivået Erling gjør nå, må du ha pakka. Han fikk bygget opp kroppen og var stort sett skadefri. Hodet hans og tøffheten, ekstremfysikken kombinert med en god forståelse, som jeg ser at han videreutvikler hele tida.

Vegard Forren lar seg imponere mest over hvor smart 19-åringen er i bevegelsene sine.

– Smartnessen og roen i boksen er utrolig imponerende. Man snakker mye om det mentale, men se hvor rolig han er når han får sjansene sine i Dortmund. Det er små ting jeg legger merke til, som når to midtstoppere kommer skliende inn i situasjonen, og han bare triller den rolig til side for keeperen, sier Forren.