Seriemorderen koste seg på fest kun to år etter at han ble dømt for 22 drap

To år etter at Arnfinn Nesset ble dømt for 22 drap, deltok han i storslått 40-årslag – uten vakthold.

Arnfinn Nesset ble i 1983 dømt til 21 års fengsel med ti års sikring for drapet på 22 pasienter ved Orkdal syke- og aldershjem. Straffen tilsvarer i dag 21 års forvaring.

Nesset sonet på Ila landsfengsel. Der møtte han Fred Hedrum som arbeidet som ekstrabetjent ved siden av studiene.

– Første gang jeg så Arnfinn så satt han og broderte mens han røykte tobakk med et munnstykke, forklarer Hedrum.

Fengselsbetjenten og drapsmannen ble gode venner etter hvert som årene gikk.

Den dag i dag kaller han Nesset for kompis.

– Arnfinn er Arnfinn. En knakende hyggelig kar. Jeg kaller ham for en kompis, sier han, og forteller at ingen av de ansatte ved Ila landsfengsel så på Nesset som en farlig person.

Selv om han satt på lukket avdeling, fikk Nesset lov til å jobbe utenfor murene.

– Ikke mange år senere fikk han jobb på gartneriet som lå utenfor murene. Arnfinn var en snill gutt, sier Hedrum, og forklarer at Nesset ikke var en «vanlig» fange.

Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen fikk møte Nesset. Hør telefonsamtalen med seriemorderen i videovinduet øverst i saken.

Festet uten vakthold

Den tidligere sykehjemsbestyreren fikk etter drapsdommen en ny advokat, Edmund Asbøll.

I november 1985, kun to år etter at han ble dømt for 22 drap, fikk Nesset permisjon for å kunne delta i Asbølls storslåtte bursdagsfeiring – uten vakthold.

PÅ FEST: Arnfinn Nesset på fest hjemme hos advokaten Edmund Asbøll. Foto: Jarl Morten Andersen.
PÅ FEST: Arnfinn Nesset på fest hjemme hos advokaten Edmund Asbøll. Foto: Jarl Morten Andersen.

– Han satt inne på den tiden og hadde, etter min mening, behov for en luftepause. Så vi fikk kvittert Nesset ut og hentet ham i Oslo. Det virket som om han absolutt satte pris på det oppholdet, sier Asbøll.

Han forteller at han etter et ønske fra Nesset sendte inn en søknad om permisjon – som ble innvilget. Festen ble holdt hjemme hos Asbøll i Østfold.

– Jeg vet mange har synes at det var overraskende så kort tid etter at han ble dømt. Men alt gikk bra og han oppførte seg eksemplarisk, sier Nessets tidligere advokat, og legger til at han kom tilbake til fengselet til rett tid.

Asbøll forteller at de andre inviterte gjestene synes det var interessant å ha en kveld sammen med seriemorderen.

– Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger. De som var der sa at det var interessant, for å bruke det uttrykket. Og jeg fikk ingen negativ respons på det, sier han, og fortsetter:

– Jeg betraktet Nesset som en ganske harmløs person. Selv om han var dømt for disse handlingene, så var de i en bestemt situasjon. Jeg har aldri vært redd for Arnfinn Nesset.

Ble sendt på toget alene

Etter seks år på Ila landsfengsel ble Nesset i 1989 flyttet til åpen soning på Bastøy.

Erik Såheim, tidligere bestyrer på Bastøy, forteller at Nesset ankom den lille øya i Horten kommune helt alene.

– En skulle tro at de var særlig varsomme i forhold til å sende en sånn fange med en slik dom ut på frifot, starter Såheim.

Videre forklarer han at Nesset ble sendt alene fra Ila landsfengsel til Bastøy med toget.

– Han møtte opp på kaia på Bastøy og meldte seg. Jeg tror nok de som var der før min tid tenkte at det var litt rart. Men det gikk jo bra, sier han.

Nesset fikk en liten hytte på 15 kvadratmeter som han bodde i alene. Han ble kjent som en driftig arbeider og kom godt overens med de andre. Han ble omtalt som en «mønsterfange».

Etter tolv år ble Nesset en fri mann.

I skrivende stund er han 83 år gammel, og lever under ny identitet på et ukjent sted. Nesset ble dømt for drapene uten konkrete bevis, etter at påtalemyndighetene bygget saken på en rekke indisier.

Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen har møtt Arnfinn Nesset. Hva han sa, kan du se i videovinduet øverst i saken.

Se Seriemorderen i Orkdal på TV 2 Sumo.