FIKK TILGANG: Fedre uten foreldreansvar lå inne i Vigilo-appen i nesten tre uker før barnehagene i Drammen oppdaget det og fikk slettet dem.
FIKK TILGANG: Fedre uten foreldreansvar lå inne i Vigilo-appen i nesten tre uker før barnehagene i Drammen oppdaget det og fikk slettet dem. Foto: Pål Schaathun

Far skulle ikke ha informasjon om barnet – Fikk tilgang til hentetider i barnehagen

Da Drammen kommune skulle ta i bruk en ny app for barnehagene, forsikret de seg ikke godt nok om hvem av foreldrene som skulle ha tilgang.

På veggene i leiligheten henger bilder av henne og sønnen på fem år. De ser i kameraet og smiler.

– Det er skikkelig ubehagelig.

I slutten av januar kom beskjeden fra barnehagen: Far – som ikke hadde foreldreansvar – lå inne i barnehage-appen Vigilo, og kunne derfor fått tilgang til informasjon han ikke skulle hatt.

– Når man har kjempet en hard kamp om foreldreansvaret, blir jeg urolig av å vite at far kunne ha sett hvor vi bor, eller når sønnen min hentes og leveres i barnehagen, forteller kvinnen fra Drammen.

Hun ønsker å være anonym av hensyn til sønnen, som går i en kommunal barnehage i elvebyen.

– Burde ikke skjedd

Kvinnen er ikke alene. TV 2 er kjent med at flere mødre i Drammensområdet i slutten av januar fikk beskjed om at barnefar ved en feil var lagt til i appen.

Fedrene ble slettet fra Vigilo-appen da barnehagen oppdaget det. Men da hadde appen vært i bruk i nesten tre uker.

– Dette burde ikke ha skjedd. Man tenkte jo at slike apper er helt sikre når kommunen bruker dem. Spesielt når det er så små barn involvert, sier Drammens-kvinnen.

Mener de manglet dokumentasjon

Drammen kommune bekrefter at foreldre uten foreldreansvar lå inne i appen til og med 23. januar.

– Dette skyldes manglende dokumentasjon på at foresatte ikke hadde foreldreansvar og derfor ikke skulle ha informasjon, sier kommunalsjef Anne Gjemmestad Nilsen.

Kommunen forteller at de hadde mistanke om at foreldre uten foreldreansvar kunne vært lagt til i appen.

MANGLET DOKUMENTASJON: Kommunalsjef, Anne Gjemmestad Nilsen, sier de manglet dokumentasjon og derfor fikk foreldre som ikke skulle hatt tilgang til appen, tilgang i noen uker. Foto: Torstein Wold
MANGLET DOKUMENTASJON: Kommunalsjef, Anne Gjemmestad Nilsen, sier de manglet dokumentasjon og derfor fikk foreldre som ikke skulle hatt tilgang til appen, tilgang i noen uker. Foto: Torstein Wold

Kunne vært tydeligere

– Hva gjorde kommunen for å få fjernet disse foreldrene før appen ble tatt i bruk?

– Foresatte som mener den andre foresatte ikke skal ha informasjon, må sørge for at kommunen har tilstrekkelig dokumentasjon på dette. Samtidig ser vi i ettertid at vi kunne vært enda tydeligere eller mer pågående for å få inn denne dokumentasjonen før utgangen av 2019, sier Gjemmestad Nilsen.

Mødrene TV 2 er kjent med, sier at de ikke ble bedt om å fremlegge denne dokumentasjonen før i slutten av januar.

– Hodeløs digitalisering

En gjennomgang TV 2 har gjort av avvikene i ti av leverandører av apper og nettsteder til skole og barnehager, viser at lignende feil skjer ofte.

Rundt halvparten av feilene handler om menneskelig svikt, som at foreldre eller lærere sender meldinger med privat informasjon til feil person.

Flere av appene – blant annet Vigilo, Spekter og Tieto – var i perioder stengt i høst på grunn av feil og mangler.

I Bergen gikk skolebyråden av etter at over 100.000 foreldre tok bruk appen Vigilo, for så å oppdage at foreldre uten foreldreansvar, også hadde tilgang. Dette gjaldt over 2500 barn, hvor tre av dem bodde på hemmelig adresse.

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap), i Utdannings- og forskningskomiteen, er bekymret over det store omfanget av saker der barns sensitiv informasjon er blitt tilgjengeliggjort. Nå ber han regjeringen komme på banen.

HODELØST: Torstein Tvedt Solberg er rystet over omfanget av avviksaker rundt barns personvern. Foto: Vidar Ruud/Scanpix
HODELØST: Torstein Tvedt Solberg er rystet over omfanget av avviksaker rundt barns personvern. Foto: Vidar Ruud/Scanpix

– Dette er en helt uholdbar situasjon og en hodeløs digitalisering av skolen, sier han.

Tidligere denne uken sa Datatilsynet at tallene på avvik, trolig kun er toppen av isfjellet.

– Kommunene er ikke rustet til å ta dette ansvaret alene, og mye er opp til tilfeldigheter. Regjeringen trenger en plan for å fikse opp i dette, sier Solberg.

Kunnskapsdepartementet har fått tilbud om å svare på kritikken, men viser til statsråd Trine Skei Grandes (V) tidligere kommentar om at de vil jobbe for å skape bedre og tryggere systemer.

I en tidligere versjon av artikkelen sto det at Mobilskole hadde vært stengt på grunn av feil, noe den ikke var. Avvikene knyttet til Mobilskole skyldes svikt fra skole/kommune.