Letter på sløret om Berges overgang: – Flere ville vente til sommeren

Det skortet ikke på alternativer da Sander Berge skiftet klubb i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sander Berge er blitt kastet rett inn på laget til høytflyvende Sheffield United etter overgangen fra Genk rett før vinduet stengte.

21-åringen - som blir 22 om bare fire dager - har foreløpig startet to av to kamper i Premier League. Og Berge fikk sin egen sang, der selv lagkaptein Billy Sharp var involvert, før han i det hele tatt hadde sparket en ball for sin nye klubb.

For Berge har starten vært både fantastisk og knalltøff. Rollen i laget skiller seg også vesentlig ut fra den han har vært vant med fra Genk.

– Det krever noe helt annet enn det har gjort tidligere. Før har jeg ligget og styrt spillet og hatt mye ballkontakt. Nå skal jeg ligge litt i lommene bak deres midtbane og fylle på i boksen. Det er helt nytt for meg, sier han til TV 2 etter søndagens 2-1-seier mot Bournemouth.

Følte seg ønsket
Agentene Morten Wivestad og Mike Kjølø i Keypass har lenge jobbet med å finne den riktige klubben for Berge.

Sheffield United har vært interesserte over lenge tid, også i sommer, men da var ikke timingen riktig for team Berge. Wivestad - som har vært sentral i prosessen fram til kontrakten ble underskrevet 30. januar - sier de følte seg veldig trygge på valget nå.

– Sheffield United har vært veldig tett på hele veien, og vi har hatt en god dialog med dem. Vi var veldig tydelig på at Sander skulle gjennomføre Champions League med Genk før vi gjennomførte videre samtaler. Vi vet hvor tett de har fulgt ham over lang tid, ikke bare i høst, men også tidligere. Sander føler seg ønsket av hele klubben, og det gjør valget veldig mye tryggere, sier Wivestad til TV 2.

Sheffield Uniteds egen TV-kanal la også ut en 20 minutters «spesial» fra overgangen, der man følger manager Chris Wilder fra morgenkvisten av helt fra han plukker opp Sander Berge på hotellet. Manageren gir deretter nysigneringen en privat omvisning i byen og sørger for å introdusere ham for en rekke personer som jobber i klubben.

Underveis i omvisningen får vi også høre Wilder fortelle om diverse kamper der de hadde folk på plass for å se Berge i aksjon. Assistenten hans var på Norge-Spania, mens Wilder selv tok turen til Stockholm for å se Sverige-Norge.

– Hvor vanlig er det at managere selv byr på guidet tur rundt om i byen på spillerens første dag?

– Det er ikke vanlig, men det symboliserer klubben og hvilke verdier de har der. Sander satte veldig stor pris på det fra dialogen ble opprettet. Man får en klar oppfatning av at man virkelig er ønsket av alle. Mottakelsen han har fått har vært helt overveldende, sier Wivestad.

Seks kamper i CL
Etter å ha kronet sitt tredje år i belgisk fotball med ligamesterskapet i mai, trodde de fleste at Sander Berge hadde spilt sin siste kamp for Genk.

Men da overgangsvinduet stengte den påfølgende høsten, var den norske midtbanejuvelen fortsatt i Genk.

Alejandro Pozuelo, Ruslan Malinovskyi, Leandro Trossard og Joseph Aidoo var blant nøkkelspillerne som forlot Genk. Suksesstrener Philippe Clement forsvant til rivalen Club Brugge. Gullaget var i oppløsning, men Sander Berge ble værende.

– Hvorfor har dette tatt såpass lang tid?

– Vi og Sander har vært veldig tydelige på at å bytte klubb bare for å bytte klubb aldri har vært aktuelt. Det å bytte klubb der man ikke er tiltenkt spilletid fra dag én, det var ikke aktuelt. Det er å bedre at man venter og finner det riktige steget, enn å hoppe ut i noe som ikke er sikkert. Vi tenkte som så at «OK, du skal spille seks kamper i Champions League mot kanonbra motstand. Det blir høyt nivå uansett».

– Vi har vært trygge på at det var det riktige, og få erfaringen fra Champions League. Og så var vi veldig tydelige i januar på at skiftet skulle skje.

– Hvordan var interessen for Sander i januar?

– Det var noen klubber som var veldig konkrete i januarvinduet, som ville ha Sander der og da. Og så var det flere klubber som var tydelige på at de ønsket Sander, men fra sommeren av, sier Wivestad.

Hos enkelte var det behovet der før etter sesongen, mens andre ønsket å vente av økonomiske hensyn.

– Det var faktisk enda flere alternativer på høyt nivå som ville gjøre dealen nå, men at Sander først skulle komme til sommeren, sier agenten.

Genk har slitt i den belgiske serien denne sesongen og ligger for øyeblikket på en 6. plass. Dermed er det også fare for at de må spille playoff mot lag på nedre halvdel når grunnserien er ferdig i midten av mars.

Nå spiller Sander Berge i stedet Premier League for laget som for øyeblikket ligger på en kruttsterk 5. plass på tabellen.

– Han har bevist alt han kan bevise i Belgia. Etter at Champions League var ferdig, var det naturlig at han var klar for nye utfordringer. For klubbene som ønsket ham til sommeren, så stoppet det der. Vi og Sander ønsket at overgangen skulle skje nå. Dette er nøye vurdert, sier Wivestad.