Ekstremværet elsa:

Venter rekordhøy vannstand i Bergen

BERGEN/STAVANGER/OSLO (TV 2): Den høyeste vannstanden som følge av ekstremværet Elsa, ventes natt til tirsdag. Men allerede mandag formiddag er vannstanden på vei opp mot sin første topp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er sendt ut rødt farevarsel på grunn av høy vannstand i Agder, Vestlandet sør for Stad og Møre og Romsdal. Mandag ble ekstremvarselet utvidet til også å omfatte Trøndelag.

I resten av landet, altså i Nord-Norge og langs Skagerrakkysten, er det ventet svært høy vannstand.

Allerede mandag morgen har ekstremværet Elsa ført til konsekvenser flere steder i landet. Blant annet er en rekke flyavganger innstilt i Nordland som følge av at lufttrykket er for lavt for å fly.

Høy vannstand

Mandag formiddag er vannstanden på vei opp mot den første toppen i vannstanden.

– Vi hadde høy vannstand i januar. I formiddag skal den opp mot samme nivå som vi hadde da, sier Ynnesdal til TV 2.

Vannstanden ventes å nå sitt høyeste punkt ved midnattstid natt til tirsdag.

– Det varsles 249 centimeter. Rekorden i Bergen er 240 centimeter, så det er muligheter for at den kan bli slått, sier Ynnesdal.

Allerede før klokken elleve mandag formiddag hadde vannet nådd det laveste punktet på Bryggen, ved Dreggekaien. Innsatsleder Trond Totland i Bergen brannvesen sier til TV 2 at alt tyder på at rekorden kan bli slått.

– Klokken tolv i kveld forventer vi at det stiger cirka 30 centimeter høyere enn det står nå, sier han.

HØY VANNSTAND: I Bergen har vannet nådd det laveste punktet på Bryggen mandag formiddag.
HØY VANNSTAND: I Bergen har vannet nådd det laveste punktet på Bryggen mandag formiddag. Foto: Kristine Kjendalen, TV 2
HØY VANNSTAND: I Bergen har vannet nådd det laveste punktet på Bryggen.
HØY VANNSTAND: I Bergen har vannet nådd det laveste punktet på Bryggen. Foto: Kristine Kjendalen, TV 2

Bruker flomvern

Brannvesenet har gjort forberedelser, som å legge ut flomvern på de laveste punktene langs bryggekanten, for å være klare for den økende vannstanden.

– Klokken ti i kveld blir Bryggen stengt for trafikk, og da vil vi legge ut en barriere til mot selve Bryggen, sier innsatslederen og fortsetter:

– Det vi er mest redd for her, er jo selvfølgelig verdensarven vår, selve Bryggen, så vi har hvert fall gjort det vi kan i forkant med det vi har av flomvern.

I området ligger også en rekke butikker og spisesteder, og Totland sier at også private må gjøre det de kan for å være forberedt på enda høyere vannstand. Det innebærer blant annet å løfte ting opp fra gulvet.

FORBEREDT: Beredskapssjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune.
FORBEREDT: Beredskapssjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune. Foto: Gunnar Ringen Johansen, TV 2

– Det er veldig mange steder det kan komme vann inn, og da må private også selv forberede seg best mulig. Dette har vært varslet i tre dager nå, sier han.

– Frykter dere at det kan bli store skader?

– Ja. Trenger det inn, kommer jo dette fra sjøen, og da nytter det ikke å øse vann ut igjen til sjøen det kommer fra. Det blir ikke som et vannledningsbrudd. Kommer dette først inn i en kjeller, så blir det der.

Forberedelser

I Stavanger sentrum har de forberedt seg på at vannstanden kan bli enda høyere enn da uværet «Didrik» herjet. Ved kaia er det rigget opp en 110 meter lang «pølse» som skal ta av belastningen for en del av vannet som er ventet.

Prognosene sier at vannstanden kan nå 40 centimeter over kaikanten når vannstanden når sin topp rundt midnatt.

– Vi er forberedt på at vannstanden kan bli høyere enn den var da Didrik herjet her i januar, sier beredskapssjef Torstein Nilsen i Stavanger kommune til TV 2.

FORBEREDELSER: I Stavanger sentum er det rigget opp en 110 meter lang «pølse» som fylles med sjøvann, som skal ta unna den høye vannstanden som er ventet. Foto: Kristian Myhre, TV 2
FORBEREDELSER: I Stavanger sentum er det rigget opp en 110 meter lang «pølse» som fylles med sjøvann, som skal ta unna den høye vannstanden som er ventet. Foto: Kristian Myhre, TV 2

– Da gikk vannet 14 centimeter over kaikanten i Vågen. Prognosene vi forholder oss til nå går ut på at vannet kan gå så mye som 40 centimeter over, legger han til.

I morgentimene har beredskapssjefen sittet i møter med representanter fra redningstjenestene. Om prognosene slår til, vil vannstanden bli den høyeste i Stavanger siden 1994.

Nielsen sier til TV 2 at de er godt forberedt ut fra prognosene.

– Men det er klart at det er en grense for hvor mye hav vi klarer å holde ute. Vi tar høyde for prognosene på 40 centimeter over kaikanten her, det skal vi klare. Blir det mer enn det, så har vi ikke godt nok flomvern, sier han.

– Hva frykter du kan skje i ytterste konsekvens?

– Det er jo at det kommer vann inn i kjellere og at eiendom kan få skader, sier han og forteller at veien langs kaia i Stavanger sentrum blir stengt.

– Vi frykter for så vidt ikke så veldig mye, men må ta høyde for at det etter all sannsynlighet kommer til å bli skader, sier han.

Kraftig nedbør

Allerede søndag og natt til mandag regnet det kraftig flere steder i landet. Det meste ble målt på Gullfjellet ved Bergen, hvor det ble registrert 99,1 millimeter nedbør.

Meteorologen forklarer flere steder på Vestlandet fikk 80 til 100 millimeter nedbør, mens mange steder på Vestlandet og Agder fikk 50 til 80 millimeter.

– Så det er ganske store områder som har fått mye nedbør, sier Ynnesdal.

Generelt forteller meteorologen at man kan vente seg mye bygevær både mandag og tirsdag, fra Vestlandet og videre nordover til Nord-Norge.

Sør-Østlandet ligger i le for bygene, men man vil likevel merke at det blir mye vind i disse områdene.

Lavtrykk

Meteorologen forklarer at et kraftig lavtrykk kombinert med pålandsvind har gjort at vi får så store nedbørsmengder. I tillegg var det fullmåne søndag, noe som fører til at vannstanden blir enda høyere enn den i utgangspunktet ville vært.

– Det er fullmåne og nymåne som påvirker havnivået mest, forklarer Ynnesdal.