Ekstremværet «Elsa» øker faren for stormflo – stengte veier og kansellerte fly

Ved ferjekaia i Moss opplevde Daniel (5) og faren Dmitrij sjøsprøyt og regn.

Dmitrij Gordejev og sønnen Daniel på fem år i sjøsprøyt og regn ved ferjekaia i Moss søndag ettermiddag. I bakgrunnen ligger en av ferjene som ble innstilt på ruten mellom Horten Moss. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
Dmitrij Gordejev og sønnen Daniel på fem år i sjøsprøyt og regn ved ferjekaia i Moss søndag ettermiddag. I bakgrunnen ligger en av ferjene som ble innstilt på ruten mellom Horten Moss. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

I Nordland er det en rekke innstilte flyavganger som følge av at lufttrykket er for lavt. Flere steder i landet påvirkes flytrafikken av uværet.

Ved 7-tiden mandag var 15 avganger fra Widerøe innstilt ved Bodø Lufthavn, ifølge Avinors oversikt. Det kan bli flere utover dagen, ifølge Widerøe.

– Det skyldes at lufttrykket i deler av Nord-Norge er for lavt til at de kan ta av. Problemet rammer trafikken fra Trondheim og nordover, opplyser flyselskapet ifølge Avisa Nordland.

En rekke flyplasser i Nordland rammes av lufttrykkproblemet.

I Vestland er det innstillinger eller forsinkelser i Førde, Sandane i Gloppen og Sogndal, ifølge NRK.

Hos SAS er det til sammen 34 innstilte avganger mandag morgen.

– Cirka halvparten av disse skyldes teknikk, den andre halvparten skyldes været, opplyser selskapets pressetalsmann Kristian de Place Gamborg Hansen til Dagbladet.

17 avganger lokalt i Norge er innstilt, 15 av dem skal til eller fra Oslo lufthavn, ifølge Hansen.

Seinere i dag ventes ekstremværet Elsa å slå inn over Agder, Vestland og Møre og Romsdal.

– Vi regner med at trafikken blir påvirket, sier Hansen.

Øker faren for stormflo

Ekstremværet Elsa øker faren for stormflo langs hele kysten fra Agder til Romsdal mandag. I fjellet fører uværet til stengte veier.

Vegtrafikksentralen for Vestlandet sendte mandag morgen ut varsel om flere stengte fjelloverganger. Riksvei 7 over Hardangervidda var stengt og det samme gjelder riksvei 13 Vikafjellet der det vil bli tatt ny vurdering mandag klokka 10.

Fylkesvei 50 Hol – Aurland er stengt mens riksvei 52 over Hemsedal er åpen. På E134 over Haukeli ble det tidig mandag morgen kjørt kolonne, mens det over E16 Filefjell var åpent for trafikk. Fylkesvei 53 Tyin – Årdal var derimot stengt for trafikk.

E6 over Dovrefjell ble like før midnatt åpnet igjen etter at veien tidligere søndag ble stengt på grunn av uværet. Klokka 3.45 ble også ferjeforbindelsen Moss – Horten åpnet etter at værforholdene i Oslofjorden tvang selskapet til å innstille avgangene søndag.

Stormflo langs kysten

Samtidig med de krevende forholdene i fjellene, har Meteorologisk institutt varslet om stormflo langs kysten fra Agder og opp til grensa ved Trøndelag.

– Mandag ettermiddag og natt til tirsdag er det ventet ekstremt høy vannstand, estimert 85–100 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Unngå ferdsel i strandsonen. Vurder å ta båten opp på land og sikre løse gjenstander inne i naust og i strandsonen. Oversvømmelser mange steder og fare for større ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen, skriver meteorologene på Yr.

Fare for snøras

Fra Telemark og oppover langs Vestlandet er det videre varslet om ekstrem fare for snøras. Kraftig vind og fokksnø ventes å danne seg, med fare for at det lett kan rase.

– Komplekse forhold, vær svært forsiktig. Skred løses lettest ut der snødekket er tynt og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning fra slakere terreng er mulig, skriver varslersiden Varsom om de ventede forholdene i Jotunheimen.

Varer til tirsdag

Varslet viser at det ventede ekstremværet først vil ramme i sør før det flytter seg nordover. Først ut på tirsdag vil vannmassene trekke seg tilbake fra Nordmøre.

Ekstremværet, som i Norge altså har fått navnet Elsa, går i England under navnet «Ciara». Statsmeteorolog Kristian Gislefoss sier årsaken til uværet, som preger hele Nord-Europa, er et lavtrykk ved Island.

Årsaken til stormfloa er fullmåne, kombinert med at den astronomiske vannstanden er høy og et kraftig lavtrykk.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2