KRITISK: Kevin Boine er svært kritisk til Dagbladets anmeldelse. Her er han på generalprøven til MGP delfinale Nord-Norge. Foto: Julia Marie Naglestad/nrk
Oslo  20180501.
Alexandra Beverfjord er ansatt som ny ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Dagbladet. Hun kommer fra NRK hvor hun har vært nyhetsdirektør.
Foto:  Ørn E. Borgen / NTB scanpix

beklager kontroversiell MGP-anmeldelse:

–Skulle aldri vært publisert

Dagbladets anmelder skrev om utseendet til MGP-artisten Tone Damli (31) og at låten til artist Kevin Boine (27) hørtes ut som en genfeil. Begge deler ble fjernet.

Reaksjonene har vært sterke etter at Dagbladets anmeldelse av låten til MGP-artist Kevin Boine (27). Også deler av anmeldelsen av «Hurts Sometimes» med Tone Damli er fjernet.

Dagbladet anmeldte låtene under den siste MGP-delfinalen med de nordnorske bidragene, og skrev om 27-åringens bidrag:

«Kevins kofte kan du få billig, dette bidraget er en simpel etno/elektro-pop som mest minner om en russelåt tuftet på harry-joik. Høres ut som en genfeil, og burde vel vært fjernet tidlig i svangerskapsforløpet», skrev Dagbladets anmelder Anders Grønneberg.

Anmeldelsen har satt sinnene i kok.

– Dagbladet gjør alt for å få klikk og tar ikke hensyn til folk med genfeil og at artister er mennesker. Dette er uetisk og uprofesjonelt, sier Fredrik Nordby, manager for Kevin Boine til TV 2. Han understreker at reaksjonen hans ikke skyldes at artisten og melodien fikk terningkast én av Dagbladets anmelder.

Beklager publiseringen

Søndag beklager Dagbladet formuleringen i anmeldelsen.

– Setningen skulle aldri vært publisert, den ble raskt fjernet fra anmeldelsen og vi har beklagelse nå ute på Dagbladet.no, sier sjefredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet via en sms til TV 2.

Kulturredaktør Sigrid Hvidsten i Dagbladet legger seg også flat.

KRITISK: Kevin Boines manager Fredrik Nordby kritiserer Dagbladets anmeldelse.
KRITISK: Kevin Boines manager Fredrik Nordby kritiserer Dagbladets anmeldelse. Foto: Kristin Grønning (TV 2)

– Dagbladet har veldig lange tradisjoner for sterke meningsytringer og spisse anmeldelser, men her gikk vi litt for langt og det beklager vi, sier hun.

Manager Nordby synes det er merkelig at Dagbladet beklager til artisten. Han mener avisa heller burde beklage til de som ble rammet av formuleringen om genfeil og antydningen om abort.

– Vi beklager til alle. Det er en uforbeholden beklagelse, svarer Hvidsten.

Også anmeldelsen av Tone Damlis bidrag "Hurt Sometimes" er endret. En setning om artistens utseende er avpublisert. Opprinnelig stod det i anmeldelsen:

Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten.
Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten. Foto: Kristin Grønning (TV 2)

«Skulle ønske at mikrofonen ikke skjulte ansiktet så mye, for hun er en vakker kvinne jeg gjerne vil se - hvis det er tillatt å si.»

Det var det tydeligvis ikke, og setningen ble fjernet. Damli fikk for øvrig terningkast fem av Dagbladet.

– Dette er anmelderiets ekstremsport og det publiseres fortløpende. Raskt og hurtig. Og akkurat i dette tilfellet her så ble redigeringen gjort i ettertid. Dette var rett og slett bare ren redigering, ikke noe mer enn det, sier Dagbladets kulturredaktør.

Opprinnelig ønsket Kevin Boines manager å klage denne saken inn for Pressens Faglige Utvalg, men nå er han ikke lenger sikker. Han ønsker heller en debatt om kvaliteten og innholdet i anmeldelser.

Hvidsten sier dette ikke får noen konsekvenser for anmelderen, men at avisa skal ha en gjennomgang av rutinene for denne type anmeldelser.

Skjermdump fra Dagbladet.no
Skjermdump fra Dagbladet.no

Høye streamingtall

Med låter som «Finnmark» og «Drømmeland» har Kevin Boine blitt en av Norges mest streamede artister. Det er med låten «Stem på mæ» han har deltatt i Melodi Grand Prix.

– Låta «Stem på mæ» handler om janteloven, og jeg har selv opplevd det da jeg startet med musikk. Jeg fikk høre at musikken min var noe dritt og at jeg burde gi meg, og det ga meg enda mer motivasjon, sa Boine til TV 2 lørdag.

Terningkast én

Artisten har også tidligere fått strenge anmeldelser for låten sin. VG ga MGP-låta til Boine terningkast én, og anmelder Tor Martin Bøe skrev følgende om låta:

– Boine kan såvidt synge. Joiken høres ut som noen gurgler seg. Rap-flyten er derimot god. Det er bare alt det andre som er så håpløst bevisst elendig, heter det i anmeldelsen.

Ny tatovering

Men denne anmeldelsen friskt i minne ville finnmarkingen fra Tana markere kritikken med ny tatovering rett før delfinalen i Oslo.

– Jeg fikk terningkast én av VG og to av Dagbladet, så da vil jeg gjerne tatovere inn det på armen. Jeg har aldri brydd meg om hva andre mener, så lenge jeg selv synes låta er kul og jeg blir glad av den. Når jeg får kritikk, blir jeg mye mer motivert. Når man får slakt, betyr ikke det at låta er dritt, sa artisten til TV 2.