Storm herjer i Sør-Norge: – Vil bli bedre, men ikke med det første

Stormen i vest skaper store problemer, med stengte fjelloverganger i hele Sør-Norge, innstilte ferjer og fly som må snu søndag. Uværet vil etterhvert bevege seg nordover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uværet skaper utfordringer både på veiene, til havs og for flytrafikken.

Søndag ettermiddag måtte et SAS-fly fra Oslo til Trondheim snu på grunn av sterk sidevind på Trondheim lufthavn.

Totalt har tre SAS-fly måttet snu søndag på grunn av sterk sidevind.

Pressetalsmann Kristian de Place Gamborg Hansen i SAS opplyser til TV 2 at to fly til Manchester og ett til Trondheim har måttet snu på grunn av den sterke sidevinden.

– Vi har noen utfordringer på grunn av den sterke vinden. I tillegg til de tre flyene som måtte snu, ble to flyvninger til London kansellert lørdag kveld. Dette fordi ledelsen ved Heathrow forutså at det ville bli store problemer på grunn av stormen Ciara, som nå herjer intenst over de britiske øyer, sier Hansen til TV 2.

Hansen sier at det er de minste og letteste flyene som har måttet snu.

– Det er de letteste maskinene som har måtte snu, da det er de som raskest får problemer i den sterke vinden, sier Hansen.

Er det uvær der du er? Send oss dine uværsbilder!

Flere bilder kjørte av veien

E6 over Dovrefjell ble stengt på nytt søndag ettermiddag, etter meldinger om at biler hadde kjørt av veien på grunn av sterk vind og dårlig sikt.

Vegtrafikksentralen meldte først at veien var stengt like før klokka 12 søndag. Etter noen timer ble veien åpnet igjen, men ved 16-tiden ble fjellovergangen stengt på nytt.

UVÆR: Det er ruskete på riksvei 50 Hol-Aurland søndag, her fra kolonnen. Foto: Bjarte Rylandsholm Trettenes/ TV 2
UVÆR: Det er ruskete på riksvei 50 Hol-Aurland søndag, her fra kolonnen. Foto: Bjarte Rylandsholm Trettenes/ TV 2

– Vi begynte å få meldinger både fra bilister oppe på fjellet og fra politiet om et trafikkuhell på Fokkstugu, hvor det var veldig sterk vind og redusert sikt, sier trafikkoperatør Trude Lindstad ved veitrafikksentralen Øst.

Hun opplyser videre at flere biler har kjørt av veien i området, men at det ikke er meldt om personskader.

– Veien stenges nå, og biler som står på fjellet, vil bli geleidet ut av entreprenør og politi, twitrer politiet i Innlandet.

Stengte fjelloverganger

KOLONNE: Her fra kolonnekøen på riksvei 50 Hol-Aurland. Bilene her har ventet rundt tre timer på kolonnen inne i Geiteryggstunnelen.
KOLONNE: Her fra kolonnekøen på riksvei 50 Hol-Aurland. Bilene her har ventet rundt tre timer på kolonnen inne i Geiteryggstunnelen. Foto: Bjarte Rylandsholm Trettenes/ TV 2

Klokken 19.30 melder Veitrafikksentralen Vest at følgende fjelloverganger er stengt eller har kolonnekjøring:

E6 Dovefjell: Stengt – alternativ rute er via riksvei 3 Østerdalen.
Rv 7 Hardangervidda: Stengt
Rv 13 Vikafjellet: Stengt. Ny vurdering mandag klokken 10
Rv 52 Hemsedal og E 134 Haukeli: Kolonne
Rv 15 Strynefjellet og E 16 Filefjell: Åpent
Fv 50 Hol-Aurland: Åpent
Fv 53 Tyin-Årdal: kan stenges på kort varsel

Skal du ut og kjøre? Hold deg oppdatert med vegvesenets trafikkmeldinger her

Innstilte ferjeavganger

Meteorologene har lagt ut satellittbilder på Twitter som viser hvordan værsystemene bygget seg opp over Nordsjøen og smalt på Norskekysten fra rundt klokka 01 natt til søndag og med full styrke fra klokka 02.

I 06-tiden ble ferjesambandet på E39 Arsvågen-Mortavika innstilt på grunn av uværet, mens en rekke fjelloverganger er stengt.

VINDFULLT: Den kraftige vinden satte en stopper for Bastø ferga søndag. Enkelte måtte likevel ut og kjenne på hvordan vinden røsket.
VINDFULLT: Den kraftige vinden satte en stopper for Bastø ferga søndag. Enkelte måtte likevel ut og kjenne på hvordan vinden røsket. Foto: Tor Aage Hansen

– Det er nå sånn at Meteorologisk institutt anbefaler alle som ikke må ut, om å bli hjemme, sier værmelder Ane Nyrerød i TV 2.

Color Line kansellerer ti ferjeavganger til Danmark og Sverige på grunn av uværet. Av de ti avgangene, er seks mellom Sandefjord og Strømstad, to mellom Kristiansand og Hirtshals og to mellom Larvik og Hirtshals.

Deler av tak på skole løsnet

Politiet i Agder meldte like før klokken 12.00 om deler av et tak som har løsnet fra en videregående skole i Arendal.

– Det er deler av et tak på et overbygg som har blåst bort. Det er mye vær i dag, så det har løsnet og blåst bort, sier Ole Bjørn Kleivande, operasjonsleder i Agder politidistrikt til TV 2.

Takdelene traff fire biler som sto parkert.

BLÅSTE VEKK: Dette materialet blåste ned fra et bygningsarbeid og inn i naboens hage i Kristiansand. Foto: TV 2-tipser
BLÅSTE VEKK: Dette materialet blåste ned fra et bygningsarbeid og inn i naboens hage i Kristiansand. Foto: TV 2-tipser

I Kristiansand har store materialedeler blåst ned fra bygningsarbeid på Lund. Der har en stor plate fløyet over en vei og inn i naboens hage.

Uten mobildekning i Valdres

Området mellom Filefjell og Fagernes var i flere timer uten mobildekning søndag ettermiddag etter at et tre falt over en fiberkabel ved Røn.

Vestre Slidre og Vang kommuner i Valdres ble rammet av bruddet i fiberkabelen, som førte til at både mobilnett, telefon og bredbånd var nede.

Klokka 19.15 opplyser Telenor til NTB at feilen er rettet.

I forbindelse med feilen, var telefondekningen borte. Personer med behov for å ringe, ble bedt om å oppsøke nødetater og sykehjem.

Politiet kjørte også patrulje langs E16 i forbindelse med at mobilnettet falt ut.

Storm

Mye og sterk vind preger hele Sør-Norge søndag, og dette vil fortsette de neste dagene, ifølge Storm.

– På Vestlandet er det et heftig nedbør, og det vil blåse storm enkelte steder her. Storm styrke kan det faktisk bli helt østover til Oslofjorden, sier Nyrerød.

I Sør-Norge må man være innstilt på at både ferjer og fjelloverganger kan bli stengt på kort varsel, og også flyavganger kan bli kansellert.

– I Trøndelag har de oppholdsvær søndag, og i nord er det betydelig lettere vær enn i sør, selv om det kan være litt grått, sier Nyrerød.

De neste dagene vil være preget av samme type vær, men uværet vil etterhvert bevege seg nordover.

– Været vil etterhvert bli bedre, når det er så dårlig som nå vil det alltid det, men det kan ta noen dager, sier Nyrerød.

TRE OVER VEIEN: På E6 i Vinterbro i Ås, like før Tusenfryd fornøyelsespark. Foto: Anders Stensås / TV 2
TRE OVER VEIEN: På E6 i Vinterbro i Ås, like før Tusenfryd fornøyelsespark. Foto: Anders Stensås / TV 2

Trær i veien

Klokka 3.20 fikk politiet i Bergen inn melding om at en stor gran har veltet i Hausdalsvegen, og de opplyser at entreprenør er på vei for å fjerne treet fra veien.

– Det er en lite beferdet vei, så slik sett bør det ikke skape så store problemer, sier operasjonsleder Morten Rebnor til NTB, og sier at stormen på for alvor begynte å merkes noen timer over midnatt.

– Det er både regn og mye blåst her nå, men foreløpig er alle broene åpne ennå. Stormen er ennå på vei inn mot fylket, og været har bare tiltatt de siste timene, sier han.

Klokka 5.40 meldte Sørvest politidistrikt at Sandnes kommune er varslet om at et tre har blåst ned på Lura og ligger delvis over Bedriftsveien der. I Sola kommune jobber brannvesenet med å sikre løsnede takplater.

Østafjells

Det blåser opp også østafjells søndag. Flere steder vil det være vindkast opp mot 30 meter i sekundet, og enkelte steder kan få opp til 80 millimeter nedbør.

– Vinden kommer fra sør, så av erfaring blir det ikke like kraftige vindkast nord for Mjøsa. Men i høyden vil du merke det kjempegodt søndag, uansett hvor du er. Når det gjelder lavlandet er det stort sett snakk om Viken, Oslo, Telemark og Agder, sier vakthavende statsmeteorolog Kristian Gislefoss til NTB.

Ifølge Vegtrafikksentralen flyter trafikken relativt greit på Østlandet.

– Men vi har problemer på fjellovergangene. Der er det mye som er stengt og kolonnekjøring. Vi har også en god del trefall, både over veier og ledninger, så vi begynne å merke vinden godt, sier trafikkoperatør Trude Lindstad i Vegtrafikksentralen til TV 2.

Mye vann

Meteorologisk institutt (MET) hadde på forhånd varslet at det ville komme store mengder nedbør lokalt i Sør-Norge natt til søndag. I Rogaland og Sunnhordland er det ventet opp mot 60-80 millimeter på ett halvt døgn, mens det er spådd 50-70 millimeter i Agder natt til søndag og litt ut på søndag.

Det er utstedt rødt skredvarsel for Voss, Hardanger, Heiane og sør i Agder, mens det blåser sørlig full storm på Vestlandet med høye bølger.

– Det er ventet høy vannstand, særlig mandag, langs hele kysten av Norge. Så her er det bare å feste det som festes kan og forberede seg, sier Nyrerød.

Politiet i Sørvest advarer klokka 3.48 trafikanter om at vind fra ugunstig retning gjør at Karmsund bru til Karmøy er utsatt. Trafikanter bes vise aktsomhet.

Meteorologene meldte lørdag på Twitter at det også ville bli nedbør i nord, der de ville ha frysende regn i nordlige deler av Nordland, samt Troms og Vest-Finnmark. Nedbøren startet i sør og brer seg nordover i løpet av natten og morgenen.