DREPT: Skytteren er ifølge Reuters drept av Thailandsk politi. Masseskytingen startet lørdag ettermiddag, og første melding om at skytteren er skutt kom litt over klokken 03.00 søndag, norsk tid.
DREPT: Skytteren er ifølge Reuters drept av Thailandsk politi. Masseskytingen startet lørdag ettermiddag, og første melding om at skytteren er skutt kom litt over klokken 03.00 søndag, norsk tid. Foto: Soe Zeya Tun / Reuters / NTB scanpix

MASSESKYTING I THAILAND:

Politi bekrefter å ha drept skytteren

Politiet har skutt og drept soldaten som forskanset seg på kjøpesenteret i Korat i Thailand. 26 ble drept av masseskytteren og 57 er skadd. Statsministeren har uttalt seg om mulig motiv.

Det er thailandsk politi som bekrefter at skytteren bak masseskytingen er skutt og drept.

Gjerningsmannen er identifisert som den 32 år gamle sersjantmajoren Jakrapanth Thomma.

Så langt er det ukjent under hvilke omstendigheter skytteren døde.

Totalt er minst 20 personer drept av skytteren, inkludert én fra thailandske sikkerhetsstyrker.

Minst 42 personer er skadd etter masseskytingen.

17 timer langt skytedrama

Det hele startet rundt 09.30 norsk tid lørdag, da han skjøt og drepte en oberst, en 63 år gammel kvinne og en medsoldat ved basen han var stasjonert på. Militærbasen heter Suatham Phithak military camp.

Så stjal mannen en militærbil og kjørte til sentrum av byen Nachon Ratchasima, omlag 18 kilometer unna.

Thomma skal ha tatt med seg våpen fra et militært arsenal, og han brukte ifølge politiet blant annet et maskingevær.

På veien skal mannen ha skutt en rekke steder før han ankom kjøpesenteret Terminal 21, der han startet å skyte tilfeldige kunder og ansatte. Da var klokken rundt 12.00 norsk tid.

På kjøpesenteret forskanset skytteren seg. Ifølge BBC og Bangkok Post var Jakrapanth sin mor hentet inn for å forsøke å overtale ham til å overgi seg. Politiet har foreløpig ikke bekreftet om hun var involvert i forsøket på å få ham ut av bygget.

Meldingen om at skytteren var drept kom søndag, rundt klokken 03.00 norsk tid, rundt 17 timer etter at mannen åpnet ild på militærbasen.

Politiet bekrefter

Søndag holdt politiet en pressekonferanse der de bekrefter at skytteren er skutt og drept av thailandsk politi.

– Det er over nå, sier politisjef Chakthip Chaijinda.

Lørdag ble det meldt at gjerningsmannen skal ha holdt gisler, men politiet avkrefter dette. Ifølge politiet var ofrene tilfeldige, og skytteren ble skutt og drept i kjelleren av kjøpesenteret der han hadde forskanset seg.

Folkehelseminister i Thailand, Anutin Charnvirakul er ute og gratulerer sikkerhetsstyrkene med deres operasjon.

– Jeg vil takke politi og militære for å ha satt en stopper for denne situasjonen. Skytteren er skutt og drept, skriver ministeren.

Problematisk hussalg

Thailands statsminister Prayut Chan-O-Cha sier masseskytingen i Korat i Thailand er uten sidestykk.

– Dette er uten sidestykke i Thailand, og jeg vil at det her er siste gang en slik katastrofe inntreffer, sa statsminister Prayut Chan-O-Cha utenfor sykehuset i Korat søndag.

Statsministeren sier at gjerningsmannens motiv er knyttet til et hussalg.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal det være snakk om krangel om penger. Konflikten skal ha vært mellom gjerningsmannen, sersjantmajor Jakrapanth Thomma, og svigermoren til hans øverstkommanderende.

Delt på Facebook

Gjerningsmannen skal ha delt flere innlegg om masseskytingen på Facebook. Etter at masseskytingen startet skal han ha delt flere innlegg, en video hvor han var iført en militærhjelm og bilder av seg selv.

– Skal jeg overgi meg? skal han ha spurt om. Han skal også ha skrevet at «ingen kan unnslippe døden».

En talsperson for Facebook sier at de jobber med å slette innleggene og videoen.