Dødstallet stiger i thailand:

27 er drept og 42 er skadd etter masseskyting

27 personer er skutt og drept etter en soldat gikk amok med et automatgevær på et kjøpesenter i Thailand lørdag.

SISTE: Politiet har skutt og drept soldaten som forskanset seg på kjøpesenteret i Korat i Thailand.

27 personer er bekreftet drept i masseskytingen i Thailand, inkludert skytteren selv. 57 personer er såret.

Lørdag ved 12-tiden, norsk tid, stormet den antatte gjerningsmannen, sersjantmajor Jakrapanth Thomma, kjøpesenteret Terminal 21 i provinshovedstaden Nakhon Ratchasima og begynte å skyte vilt rundt seg.

Etter å ha tatt livet av en rekke personer, forskanset han seg inne på kjøpesenteret.

– Vi vet ikke hvorfor denne handlingen har blitt utført, men det ser ut til at denne mannen har gått amok, sier Kongcheep Tantrawanit, talsperson for Thailands forsvarsminister til Reuters.

Ved 20.30-tiden, nærmere ni timer etter at masseskytingen startet, har politistyrkene kontroll på store deler av kjøpesenteret, uten å ha funnet gjerningsmannen.

Ifølge Reuters forsøkte en gruppe fra den Thailandske sikkerhetsstyrken å ta seg inn til skytteren, men mislyktes. I forsøket omkom en spesialsoldat og to ble såret.

Stormet kjøpesenteret

Det var like etter klokken 17, norsk tid, politiet stormet senteret og reddet ut over 100 personer.

EVAKUERING: Thailandske spesialstyrker evakuerer kjøpesenteret etter masseskyting
EVAKUERING: Thailandske spesialstyrker evakuerer kjøpesenteret etter masseskyting Foto: Reuters

– Politi og soldater har stormet inn i det thailandske kjøpesenteret, der en soldat har skutt rundt seg. De har hjulpet hundrevis av mennesker i å rømme, sier Kongcheep Tantrawanit, en talsmann for forsvarsdepartementet, til Reuters.

Den antatte gjerningsmannens mor er hentet til stedet for å forsøke å overtale ham til å overgi seg.

Masseskyting

Masseskytingen startet da gjerningsmannen først drepte en oberst, en 63 år gammel kvinne og en annen soldat inne på militærbasen der han var stasjonert, før han stjal en militær Humvee-bil og kjørte mot sentrum av Nakhon Ratchasima.

Mannen skal ha skutt mot tilfeldig forbipasserende fra bilen før han stanset ved Terminal 21, det største kjøpesenteret i byen der det er over 200 butikker, kinosenter, skøytebane og spisesteder.

SØKER DEKNING: Thailands spesialstyrker søker dekning bak en ambulanse mens de jakter gjerningsmannen som har forskanset seg i kjøpsenteret Terminal 21 .
SØKER DEKNING: Thailands spesialstyrker søker dekning bak en ambulanse mens de jakter gjerningsmannen som har forskanset seg i kjøpsenteret Terminal 21 . Foto: Reuters

Utenfor senteret skjøt han mot folk på parkeringsplassen, og videoer i sosiale medier viser hvordan folk kaster seg i dekning.

Mannen tok seg deretter inn på kjøpesenteret og åpnet ild mot kunder og ansatte, og han skjøt også på en gassbeholder slik at den eksploderte.

En overvåkningsvideo fra kjøpesenteret skal vise gjerningsmannen bevæpnet, iført full uniform og hjelm, mens han går gjennom gangen i kjøpesenteret.

Store styrker på plass

Spesialstyrker ble fraktet i helikopter fra Bangkok til kjøpesenteret for å bistå.

Det befant seg svært mange mennesker inne på senteret, og politiet sperret av området i en radius på 2 kilometer.

Både militære og politi bistod i aksjonen.

Sikkerhetsstyrker ble satt inn for å stanse soldaten, opplyste generalløytnant Thanya Kiatsarn.

Lenge på frifot

Gjerningsmannen skal ha lagt ut bilder og videoer av seg selv på sosiale medier, der han blant annet sier «Jeg er så sliten i hånden. Skal jeg overgi meg?».

ETTERLYST: Thailands politi har gått ut med bilde av den etterlyste gjerningsmannen.
ETTERLYST: Thailands politi har gått ut med bilde av den etterlyste gjerningsmannen. Foto: Handout/ Royal Police/ AFP

Ifølge Bangkok Post skal mannen også ha strømmet skytingen inne på senteret på Facebook Live og ha lagt ut et bilde av seg selv der han poserer med et automatgevær.

På et bilde holder han også en stor 44 Magnum-revolver.

– Døden er uunngåelig for alle, skrev han først på Facebook.

– Hold dere innendørs!

Gjerningsmannens Facebook-side ble stengt ned.

Facebook har i etterkant gått ut å fordømt angrepet.

– Det er ikke rom for folk som begår slike handlinger på Facebook. Vi godtar heller ikke folk som sympatiserer eller støtter angrepet, heter det i en uttalelse fra Facebook.

Forsvarsdepartementet i Thailand identifiserer den mistenkte som Jakrapanth Thomma, skriver AP.

Lokalt politi ba folk i byen om å holde seg innendørs og unngå offentlige steder til de hadde kontroll på gjerningsmannen.

Nakhon Ratchasima ligger i den vestlige delen av distriktet Isan i Thailand, og er drøye 250 kilometer unna Bangkok. Det er en av de største byene nordøst i Thailand og Isan-distriktet er et av de fattigste områdene i hele landet.

ÅSTED: Skytingen foregikk på Terminal 21, det største kjøpesenteret i Nakhon Ratchasima, der det er over 200 butikker, kinosenter, skøytebane og spisesteder.
ÅSTED: Skytingen foregikk på Terminal 21, det største kjøpesenteret i Nakhon Ratchasima, der det er over 200 butikker, kinosenter, skøytebane og spisesteder.