– Jeg har diskutert politikk istedenfor å trene. Det har ikke vært optimalt.

Maren Lundby hylles av både treneren og lagvenninnene etter å ha kjempet inn en ny VM-øvelse på programmet. Men nå innrømmer Toten-jenta at det har kostet.

Se verdenscup hopp på TV 2 og Sumo lørdag fra klokken 14.00!

Torsdag kom gladnyheten fra FIS. Jentene skal få hoppe i storbakken under VM i Oberstdorf neste år.

– Det er helt nydelig, jeg er veldig, veldig glad for det. Det gir en sånn energiboost å vite at du har klart å få det her på programmet, sier Maren Lundby til TV 2.

– Er du litt stolt av deg selv?

– Jeg vet ikke hvor mye av kreden jeg skal ta egentlig, sier Lundby.

Der blir hun møtt med stor uenighet av resten av landslaget.

– Maren har gått først i hele greia. Det er ikke sikkert hun kommer til å få mye kredit for det, men hun fortjener uendelig med kredit for det, for dette hadde ikke vært mulig uten henne, sier landslagskollega Anna Odine Strøm.

– Hun er i en helt egen klasse når det gjelder å ta ansvar for egen utvikling, for laget og nå måtte hun gjøre det for resten av verden også. Det er rett og slett imponerende, sier landslagstrener Christian Meyer.

– Hvis ikke hun hadde stått på som hun har gjort de siste ukene, tror jeg ikke vi hadde fått hoppe i storbakken neste år. Hun er en såpass profilert utøver, som har så mye makt, det at hun velger å stå i kampen og bruke tid og energi på det, det er tøft. Det er ekstremt respekt, tilføyer lagvenninne Silje Opseth.

– Ikke optimale forberedelser
De siste ukene har Toten-jenta frontet kampen for å få storbakke på VM-programmet for kvinnene i Oberstdorf i 2021. Det har vært møter med politikere, flere titalls intervjuer og telefonsamtaler.

– Det har vært litt mer travelt enn vanlig kan du si, smiler Lundby.

Og det har kostet å kjempe kvinnekamp, når du også kjemper om sammenlagtseieren i verdenscupen.

– Det tar jo mye fokus og mye tid. For å forberede seg maks er det viktig å få tid til å gjøre jobben de to dagene i uka jeg er hjemme. Det blir mye reising om vinteren, og når jeg da skal løpe fra møte til møte, reise til Oslo og diskutere politikk istedenfor å være hjemme å trene... Det har kanskje ikke vært optimale forberedelser, innrømmer 25-åringen.

Også landslagssjefen har merket hvordan det utenomsportslige har preget eleven sin.

– Man ser det litt på kveldstid, hun glemmer for eksempel litt flere ting enn vanlig, og man ser at hun har hatt litt mindre energi enn det hun har nå for eksempel, sier landslagssjefen, som også har sett signaler i hoppbakken.

– Det har skortet litt på selvtilliten hennes, utførelse av teknikk, spesielt i hoppbakken, sier Meyer.

Vil ta tilbake den gule trøya
Men landslagssjefen og teamet rundt Lundby har tatt grep denne uka. 25-åringen har blitt skjermet fra all presse siden hun kom hjem fra Oberstdorf forrige helg.

– Jeg tror det var lurt. Denne uka har jeg slippet å engasjere meg i politiske prosesser, jeg har fått forberedt meg veldig godt til denne helgen, jeg har fått tid til å ligge på sofaen og trene bra. Jeg føler meg veldig klar for helgen, sier en offensiv Lundby.

25-åringen er på plass i østerrikske Hinzenbach, sammen med resten av landslaget. Her skal hun kjempe for å ta tilbake den gule ledertrøya i verdenscupen, som hun mistet til Chiara Höelzl forrige helg.

– Jeg får på en måte litt press av skuldrene og går i angrepsposisjon, jeg tror det er bra for meg. Nå kan jeg kjempe om å ta den tilbake, istedenfor å forsvare den, sier Lundby, som tror den gode nyheten fra FIS kan hjelpe henne i Hinzenbach.

– Du skal ikke undervurdere effekten av å senke skuldrene litt og ha en god følelse i kroppen, det gir en boost.