Manchester United går til frontalangrep på The Sun

ANGREP: Ed Woodwards hjem ble vandalisert.
ANGREP: Ed Woodwards hjem ble vandalisert. Foto: Oli Scarff.
Manchester United klager inn den britiske tabloidavisen The Sun. Avisen nekter skyld, men innrømmer å ha vært til stede ved angrepet på Ed Woodwards hjem.

28. januar ble Manchester United-direktør Ed Woodwards hjem vandalisert av rasende supportere.

Mellom 20 til 30 personer ikledd finlandshetter skal ha møtt opp utenfor United-direktørens hjem, hvor de kastet bluss og sprayet grafitti på gjerdet.

Flere videoer av vandalenes pøbelstreker sirkulerte på sosiale medier.

«Ed Woodward kommer til å dø,» sto det under en av dem.

Saken ble slått stort opp i flere engelske tabloidaviser, deriblant The Sun.

Nå har Manchester United sendt en offisiell klage på avisen til Independent Press Standards Organisation (IPSO), som tilsvarer Pressens Faglige Utvalg i Norge . Det melder klubben selv i en pressemelding fredag kveld.

Manchester United mener The Sun visste om angrepet, men unnlot å melde fra til politiet. I stedet mener klubben at avisen selv var til stede med journalist og fotograf.

– Klubben mener at avisen The Sun hadde mottatt informasjon om det påtenkte angrepet, som inkluderte kriminell skade og intensjon om å skremme, og at en journalist selv var til stede mens det skjedde. Kvaliteten på bildene som fulgte historien indikerer at en fotograf også var til stede.

Klubben reagerer sterkt på at avisen selv skal ha vært til stede.

– Journalisten unnlot å utføre den grunnleggende plikten til et ansvarlig samfunnsmedlem, nemlig å rapportere om en forestående forbrytelse og avverge potensiell fare og kriminell skade. Med sin tilstedeværelse både oppmuntret og belønnet journalisten gjerningsmennene, skriver klubben i pressemeldingen.

Klubben skriver videre at de mener dette strider med regelverket til IPSO og enhver etikk blant journalister. Samtidig legger klubben til at de ikke tar lett på avgjørelsen om å sende inn en formell klage.

The Sun innrømmer å ha vært til stede

Nå innrømmer The Sun at de hadde en reporter til stede ved hendelsen.

– Vi er blitt gjort kjent med kveldens klage fra Manchester United til IPSO. The Sun fordømmer angrepet på hjemmet til Ed Woodward og er glade for å kunne bidra i enhver politietterforskning. Men The Sun, som alle aviser, vil på det sterkeste forsvare sin rett til å rapportere. En reporter fra The Sun var til stede som følge av et tips, sier en talsperson for The Sun i en pressemelding.

– The Sun ga en presis beskrivelse av hendelsene som fulgte. Ikke på noe tidspunkt var vår reporter klar over hva som skulle skje eller oppfordret til kriminelle aktiviteter. Artikkelen gjorde det klart at oppførselen var kriminell og uakseptabel, står det videre.

Woodward skal ikke ha vært hjemme da angrepet skjedde, ifølge BBC. United-direktøren er gift og har to barn og flere medier, blant annet Sky Sports, melder at de heller ikke befant seg i huset.

Hendelen er blitt fordømt i etterkant, og klubben varslet selv om utestengelse på livstid hvis noen ble funnet skyldige.

Ekspert på presseetikk: – Det siste man skal gjøre

Gunnar Bodahl-Johansen, faglærer i journalistikk på Norges Kreative Høyskole og ekspert på presseetikk, mener saken er graverende for engelsk presse.

– Umiddelbart tenker jeg at hvis en journalist eller redaksjon blir klar over at noen vil utsette andre for straffbare forhold, så er det klart at man må melde dette til politiet. Det siste man gjør er jo å stille opp og dekke dette, sier han til TV 2.

– Dette er jo noe annet enn hvis man som journalist får et tips om at det skjer noe og drar dit. Hvis man som journalist vet om dette på forhånd, så må man gjøre det man kan for å forhindre at det skjer.

– Journalister lever ikke på siden av livet på den måten. Det skal være en medmenneskelig reaksjon å melde fra. Hvis man ikke gjør det, og i stedet styrter til for å dekke det hele, da mener jeg at journalisten handler helt uetisk. Journalister må ikke sette seg utover alle normale regler for livet.

Bodahl-Johansen kan ikke huske noen gang å ha hørt om noe lignende, og tror ikke at noe slikt kunne skjedd i Norge.

– Engelske tabloidaviser gjør mange ting som vi ikke på noen måte vil kunne si er akseptable. Det er ikke noen hemmelighet at The Sun og enkelte andre engelske tabloidaviser har gått ekstremt langt utover det vi i Norge ville akseptere som god presseskikk. Her er det jo også brudd på vanlig folkeskikk.

– Jeg kan aldri tro at noe slikt kunne skjedd i Norge.

Lik TV 2 Sporten på Facebook