PANGOLIN: Pangolinen er verdens eneste pattedyr med skjellskall.
PANGOLIN: Pangolinen er verdens eneste pattedyr med skjellskall. Foto: Nguyen Huy Kham

Dette dyret kan ha spredt koronaviruset

Kinesiske forskere kan ha funnet en av smittebærerene til koronaviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pangolinen er verdens eneste pattedyr med skjellskall. Den er i utgangspunktet beskyttet av en internasjonal lov, men blir utsatt for ulovlig transport fordi kjøttet anses som en delikatesse i blant annet Kina, skriver Reuters.

Pangolinskallet blir også brukt som en ingrediens i kinesisk medisin.

Det dødelige koronaviruset kan ha spredd seg fra flaggermus til mennesker gjennom den ulovlige transporten av pangoliner, melder Reuters.

– Denne oppdagelsen vil ha stor betydning for forebygging og kontroll over virusets opprinnelse, heter det i en uttalelse på South China Agricultural University sin hjemmeside.

Virusutbruddet, som har drept over 600 mennesker i Kina, antas å ha startet på et marked i byen Wuhan, hvor det også ble solgt levende ville dyr.

Forskere tror at viruset kan ha sin opprinnelse fra flaggermus, og deretter har blitt spredt til mennesker, muligens ved hjelp av en annen art.

ULOVLIG TRANSPORT: Pangolinen transporteres ulovlig i store deler av Asia.
ULOVLIG TRANSPORT: Pangolinen transporteres ulovlig i store deler av Asia. Foto: Chaiwat Subprasom

En studie viser til at genomsekvensen til koronaviruset som er funnet i pangoliner er 99 prosent identisk med det som er funnet hos smittede mennesker, har Kinas offisielle nyhetsbyrå, Xinhua, meldt.

Nyhetsbyrået la til at studiet viser at pangoliner er «den mest sannsynlige mellomverten».

Dirk Pfeiffer, professor i veterinærmedisin ved Hong Kongs City University, advarer imidlertid mot at studien fortsatt er langt fra å bevise at pangoliner har overført viruset, skriver Reuters.