Lover mer hjelp til Hagen: – En annen situasjon enn i fjor

Carl Fredrik Hagen tror det er mulig å toppe prestasjonen fra fjorårets Vuelta a España. For å klare det, er han blitt lovet mer hjelp av lagkameratene.

Da Carl Fredrik Hagen (28) slet seg over målstreken som rytter nummer femten på Plataforma de Gredos i fjor, var den historiske sammenlagtplasseringen i Vuelta a España et faktum.

Åttendeplassen, som er tidenes beste av en nordmann, kom overraskende på en hel sykkelverden, inkludert ham selv og laget hans - Lotto Soudal.

Førsteårsproffen fra Oppegård hang nesten med de aller beste på noen av de hardeste etappene sykkelsporten kan by på - uten noen dedikerte hjelperyttere rundt seg.

Når Hagen nå tar fatt på sin andre sesong for det belgiske laget, er han blitt lovet mer støtte av lagledelsen.

– Det er en litt annen situasjon nå enn det var for et år siden, sier Hagen og gliser.

Vil bygge et lag rundt Hagen

Han understreker at han fortsatt ser på seg selv som en læregutt. Men selv om han ikke går rundt med nesen i været med tanker om at han er lagets store leder, vil han være en av lagets mest beskyttede ryttere både i Giro d'Italia og Vuelta a España denne sesongen.

– Jeg kommer til å få hjelp fra de rytterne som er gode i bakkene og en fri rolle på de flate etappene, men jeg kommer ikke til å være en kaptein på samme måte som kapteinene i de største lagene, sier Hagen.

Men Lotto Soudal har på sikt ambisjoner om å bygge et lite lag rundt ham. Før årets sesong har det belgiske laget, som vanligvis hevder seg best i brosteinsklassikere og spurtetapper, hentet unge klatrere for å gi Hagen mer støtte.

Lagleder John Lelangue trekker frem Stef Cras, Harm Vanhoucke og Kobe Goosens som eksempler.

– Hvis man ser på rekrutteringen vi har gjort før denne sesongen, så har vi hentet mange unge, talentfulle klatrere. De er ryttere som trives aller best i fjellene, og vi er nødt til å hente sånne ryttertyper også. Det vil være til hjelp for både Carl Fredrik og laget, sier han.

Tror på ny topp ti-plassering

Lelangue mener det viktigste for Carl Fredrik Hagen denne sesongen er å bekrefte at nivået han viste i fjor er hans standard.

Om Lotto Soudal får den bekreftelsen, tror de at det er mulig å gjøre ham til en rytter som kan kjempe om sammenlagtplasseringer helt i toppen.

– Jeg tror en ny topp ti-plassering er realistisk i år, men han har potensial til å bli enda bedre. Men det er et stort steg opp til å bli topp tre, og et enda større steg å gå hele veien til topps, sier laglederen.

– Vil dere gi ham nok hjelp i fjellene til å klare det?

– Det er vil ikke være en ulempe for ham å få det, i alle fall. Men jeg tror også at det har vært en fordel for ham at vi ikke har så mange gode klatrere i laget, for da ville han muligens måttet kjøre for dem. Da hadde han ikke fått muligheten til å kjøre inn til gode resultater, sier Lelangue.

Føler tillit

Selv er Hagen enig i sjefens betraktninger.

– Jeg var ganske alene, men det passet meg egentlig ganske bra. Da kunne jeg bare henge på de beste, sier 28-åringen, og fortsetter:

– Men i enkelte situasjoner er det jo en fordel å ha lagkamerater rundt seg. Vi har mange sterke ryttere i laget, så hvis de også fokuserer mer på de lange stigningene og trener for dem, så kommer vi til å ha sterke ryttere i bakkene enn det vi hadde i år.

– Hvordan føles det da å få lovnader om mer støtte denne sesongen?

– Det er selvfølgelig fint å kjenne på at laget stoler på meg og gir meg tillit. De vil se om det kan gå en gang til, sier Hagen.

– Hva forventer de?

– De forventer ikke topp fem-plasseringer i Giroen og Vueltaen eller pallplasser sammenlagt, det er ikke gjort på ett år å komme dit. Men forventningene er at jeg skal henge bra med, sier han.

Mener han kan toppe fjoråret

Og han forventer ikke noe mindre av seg selv.

– Formen kommer ikke til å bli dårligere og jeg får stadig mer erfaring, så hvis jeg klarer å holde meg skade- og sykdomsfri, er det mulig å kjøre bedre enn det jeg gjorde i Vueltaen, sier Hagen.

For å klare det må han bli enda bedre på tempo og tåle de lengste stigningene litt bedre. Derfor har han i vinter trent litt på bane, trente på å sitte mer aerodynamisk og å spare watt og sekunder der det er mulig.

– Og så går litt på akselerasjon og å tåle de rykkene som kommer helt mot slutten av bakkene. I Vueltaen var jeg gjerne nummer åtte og ni i hovedfeltet på de harde fjelletappene, men jeg slet med å følge topp fem-gjengen som stakk av gårde noen kilometer før toppen, sier andreårsproffen, og legger til:

– Jeg mangler litt kapasitet og kicket man automatisk får av å ha kjørt på WorldTouren i mange år. De har mørnet beina sine ganske godt, de gutta som har gjort det. Det har ikke jeg.

Men:

– Jeg skal kjøre smart. Det er viktig å bygge steg for steg og finne sitt tempo. Jeg må bare henge med så godt som mulig, lengst mulig og spare på kreftene. Siste uken i Giroen bør passe meg bra. Så om jeg har klart å spare på kreftene, kan alt skje, sier Hagen.