Norge skjerper klimamålet for 2030 til minst 50 prosent

Regjeringen skjerper Norges klimamål for 2030 til minst 50 prosent, med mulighet for å gå opp mot 55 prosent.

MÅL: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) presenterer målene fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MÅL: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) presenterer målene fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), finansminister Jan Tore Sanner (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) presenterte det nye klimamålet på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Det er så viktig at alle land forsterker sine klimamål slik Norge gjør i dag. Vi er det første vestlige landet som gjør dette, sier Rotevatn til TV 2.

– Vi skal endre oss

Bakteppet er at FN har satt søndag 9. februar som frist for innmelding av oppdaterte nasjonale klimamål under Parisavtalen fra 2015.

I dag har Norge som mål at utslippene av klimagasser skal reduseres med 40 prosent fra 1990-nivå innen 2030, i samarbeid med EU. Norge meldte dette målet inn til FN i juni 2016 og lovfestet de året etter.

Dette målet skjerpes nå til minst 50 prosent, med mulighet for å skjerpe det ytterligere til opp mot 55 prosent.

– Det er en betydelig skjerping, og det vil selvfølgelig kreve innsats. Vi skal endre oss, og det er krevende, men jeg tror ikke livene til nordmenn eller norske bedrifter blir noe verre, sier Rotevatn.

Vil ha med EU

Han legger til at alle må være med på dugnaden for å stoppe klimaendringene, og at dette også gjelder EU.

– Hvis ikke EU og andre store aktører også forplikter seg, så vil det bli veldig vanskelig å stoppe klimaendringene, mener han.

Dersom EU forsterker sine mål håper Rotevatn at kvotemarkedet vil bli strammet inn.

– Da vil det i større grad lønne seg å investere i grønn teknologi for norske industribedrifter og petroleumssektoren. Vi ser allerede at det er i ferd med å skje, sier klimaministeren.

– Irrelevant

I en e-post til TV 2 skriver miljøstiftelsen Bellona at de er positive til skjerpede klimamål, men at målene er irrelevante om ikke regjeringen umiddelbart kommer med sterke virkemidler til å gjennomføre.

– Dette handler ikke først og fremst om rødt kjøtt, der debatten om Klimakur 2030 havnet. Dette handler om de store løftene som staten Norge må ta, infrastrukturen som skal til, for at både bedrifter og enkeltpersoner skal kunne ta de gode valgene, skriver fagsjef Christian Eriksen.

– Troverdigheten til regjeringen Solberg i klimaspørsmålet avhenger av en rask investeringsbeslutning for karbonfangst og -lagring. Det må avgjøres allerede på budsjettkonferansen om en måneds tid, fortsetter han.