Berge setter spor i Sheffield: – Det har vært fantastisk

Keeper Dean Henderson roser sin nye lagkamerat, mens anerkjent journalist tror nordmannens klubbvalg har vært helt riktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Sheffield United – Bournemouth fra 14.30 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium (kampstart 15.00)!

Søndag får etter alle solemerker Sander Berge sin hjemmedebut på Bramall Lane når Sheffield United tar imot Bournemouth.

Nordmannen ble kastet rett inn på laget i borteoppgjøret mot Crystal Palace sist helg etter rekordovergangen fra Genk uken i forveien, og kom bra fra sin debut - den 71. i rekken av nordmenn - på engelsk fotballs øverste nivå.

Forut for hjemmedebuten er forventningene store, og keeper Dean Henderson er en av dem som er storfornøyd etter ankomsten til den 21 år gamle stjernespilleren fra Asker.

– Det er fantastisk. Det gir deg et løft å få inn nye spillere i januar. Nye nasjonaliteter gir deg et annerledes aspekt i garderoben. Det har vært fantastisk. Han har kommet godt inn i gruppen, og forhåpentligvis vil han bli en stor ressurs for oss fremover. Forhåpentligvis kan han føre oss til en plass i Europa, sier Henderson i et intervju med Premier Leagues egen TV-kanal denne uken.

Spillerne sang Berge-sangen i garderoben etter debuten

Burvokteren er på lån fra Manchester United og uttalte i samme intervju også uttalte at han har som mål å returnere til moderklubben for å utkonkurrere David De Gea neste sesong. Ambisjonene om å kvalifisere seg til Europa med Sheffield United først korresponderer også med den nye Sander Berge-sangen, som også ble sunget foran nordmannen etter debuten sist helg.

– Vi sang den i Crystal Palace-garderoben etter 1-0-seieren. Jeg dyttet ham foran bortefansen, og alle begynte å synge for ham, for å ønske ham velkommen. Jeg spurte ham hvordan det føltes, og han sa at det var fantastisk og galskap. Fansen er utrolige. Så han er glad for å være her, og forhåpentligvis griper han sjansen og holder det gående, forteller Henderson.

Før overgangen til den nyopprykkede klubben som har overrasket alle i Premier League denne sesongen, var Berge satt i forbindelse med storklubber som Napoli, Sevilla og Tottenham. Henderson mener det faktum at Premier League-sekseren klarte å lokke ham til seg, sier noe om stegene de har tatt de siste årene.

– Vel, med den manageren vi har så er det ikke noen grunn til at ikke vi skal kunne nå det nivået at vi og er i Europa en dag. Vi må bare fortsette å jobbe hardt sammen, kjempe i riktig retning, og så er det forhåpentligvis der klubben også hører til og der klubben havner, sier han.

Anerkjent journalist: – Første gang jeg så ham, tenkte jeg Premier League

Lagkameratene er imidlertid ikke de eneste som har latt seg imponere av Sander Berge. Den anerkjente The Athletic-journalisten Oliver Kay stiller seg i rekken av beundrere.

– Jeg har sett ham tidligere, både for Genk mot Liverpool og for Norge mot Spania, og fra første gang jeg så ham, så tenkte jeg at dette er en fyr som bør være i Premier League. Han er god med ballen, god fysisk og god teknisk. Jeg tror han vil gjøre det veldig bra i Premier League, sier han til TV 2.

Kay jobbet forut for overgangen til nyetablerte Athletic i 19 år for den høyt aktede avisen The Times, de ti siste av dem som sjefsskribent. Hans forutsetninger for å uttale seg om det som skjer i Premier League er derfor bedre enn de flestes, og journalisten er overrasket over at det var Sheffield United som endte opp med å lokke Berge til ligaen han følger tett.

– De er vanligvis ikke et lag som kjøper mange utenlandske spillere. De er mer et britisk-irsk-lag, men kanskje de tenker at han i det minste er nordeuropeer siden han er nordmann. Jeg ville trodd at noen av de rikere og det som tradisjonelt sett har vært toppklubbene ville sett på ham, og ikke et lag som nå er på øverste halvdel som ikke er vant til å bruke så mye penger på spillere. Men Sheffield United er veldig glade for å ha signert ham, og forventer store ting av ham, forteller Kay.

Tror spillestilen passer perfekt

Sheffield United har overrasket alle etter opprykket fra Championship, både når det gjelder spillestil og poengfangst. De fleste hadde nederlagsdømt dem på forhånd, men i stedet er de nå kun fem poeng bak Champions League-plass når 13 kamper gjenstår.

– Mange i England – både tidligere spillere, journalister og supportere av andre klubber – var sikre på at Sheffield United ville spille veldig direkte fotball etter opprykket. De er et lag fra nord, de har mest britiske og irske spillere og en britisk manager som snakker på en enkel måte. Han er ikke en trener som snakker som om han leser en manual. Han sier det som det er.

– Så jeg tror mange blir overrasket når de ser på Sheffield United. Det er ikke som om de spiller Barcelona- eller Manchester City-fotball, men det er en mikset stil. De er effektive i måten de bruker ballen på, men de liker også ha ballbesittelse, de spiller seg ut bakfra, sier Kay.

Berge kan bekle både en sentral midtbanerolle og en indreløperplass i klubbens ambisiøse spillestil, der en offensiv 3-5-2-formasjon har vært benyttet med stor suksess. Og nettopp klubbvalget er noe The Athletic-skribenten trekker frem som essensielt for Berge-suksess i England.

– Jeg tenker at det er et lag som en spiller som Sander Berge vil nyte å spille for. Noen ganger går talentfulle spillere fra utlandet til feil lag i Premier League, som for eksempel Yohan Cabaye i Crystal Palace. Jeg synes det ser ut som at de passer til hverandre, sier journalisten.

Kan bli norsk oppgjør

Neste oppgjør for Berge og lagkameratene er altså Joshua Kings Bournemouth. Fredag ble det bekreftet fra Bournemouth-hold at spissen er tilbake fra skaden som har satt ham ut av spill i hele år, og dermed kan det være duket for et norsk oppgjør igjen i Premier League. Sist det skjedde var 19. oktober, da King møtte Alexander Tettey og Norwich i en 0-0-kamp på sørkysten.

Ved den anledningen kom King innpå som innbytter. Sist gang to nordmenn startet samme Premier League-kamp var 20. oktober 2018, da King og Moi Elyounoussi startet for hvert sitt lag i sørkystderbyet mellom Bournemouth og Southampton. Også den kampen endte 0-0.

Bournemouth kjemper nå om å holde plassen i divisjonen, mens Sheffield United altså jakter en plass i Europa. Oppgjøret er derfor veldig viktig for begge lag i hver sin ende av tabellen.

Se Sheffield United – Bournemouth fra 14.30 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium (kampstart 15.00)!