Streng kontroll på import av nøtter:

Disse nøttene kan inneholde giftstoff som gir deg kreft

Matkontrollen (TV 2): – Hvis den neven innehar aflatoksiner, så kan det gi leverkreft hos mennesker, sier forsker til Matkontrollen. Kan vi være trygge på at nøttene vi kjøper i butikk ikke er giftige?

Rådet fra helsemyndighetene er å spise én neve usaltede nøtter per dag. Dette tilsvarer 20 gram daglig, 140 gram per uke.

Dette fordi det både er sunt og næringsrikt.

– Ganske farlig

Men visste du at du med en neve nøtter risikerer å få i deg et av de giftigste stoffene som finnes?

Se Matkontrollen å TV 2 torsdag kl.20, eller gratis på TV 2 Sumo

– Aflatoksin regnes for å være et av de mest leverkreftfremkallende stoffene som finnes. Så det er ganske farlig, sier Gunnar Sundstøl Eriksen, forsker i toksinologi ved Veterinærinstituttet.

Aflatoksin er en gift som lages av muggsopp som vokser i tropiske klima.

Eriksen forteller at pistasjnøtter, paranøtter og hasselnøtter fra enkelte tropiske områder er mest utsatt for aflatoksiner, men at det kan forekomme i de fleste andre nøtter også.

– Er det mulig å se om en nøtt er giftig?

– Man kan ikke se aflatoksinene. Men om en nøtt er misfarget er det større sjanse for at der er en sopp som kan lage aflatoksiner.

Havnet i butikkhyllene

Matkontrollen tok med et knippe pistasjnøtt-produkter til analyse hos Veterinærinstituttet, for å sjekke hvorvidt det finnes aflatoksiner i tilfeldig utvalgte produkter kjøpt i dagligvarebutikker og tilfeldige grønnsaksbutikker i Oslo.

Resultatet kom etter en knapp uke, og viste ikke funn i noen av de syv produktene.

– Det forteller oss at i de fleste prøvene er det ikke aflatoksin, men problemet er at de dukker opp av og til, sier Eriksen.

MÅTTE TREKKES TILBAKE: Pistasjnøtter importert fra Tyrkia måtte i fjor trekkes fra markedet, som følge av funn av aflatoksiner. Foto: Matkontrollen/TV 2
MÅTTE TREKKES TILBAKE: Pistasjnøtter importert fra Tyrkia måtte i fjor trekkes fra markedet, som følge av funn av aflatoksiner. Foto: Matkontrollen/TV 2

Vi skal ikke lenger tilbake enn til i fjor sommer for å finne et et eksempel på at et parti pistasjnøtter måtte trekkes tilbake fra butikkhyllene i Norge som følge av funn av for høye verdier av aflatoksiner.

– Det var snakk om pistasjnøtter som hadde kommet inn til Tyskland, hvor det ble påvist aflatoksiner over grenseverdi der. Da får vi beskjed fra myndighetene i Tyskland om at det er gjort funn, og at deler av dette er kommet til Norge, sier Annette Haugane, sjef for avdeling grensekontroll og import i Mattilsynet Region Stor-Oslo.

Blant annet var nøttene til salgs i Kiwi-butikker landet over.

Følger lovverket

Mattilsynet tok kontakt med importøren i Norge, og tilbaketrekking ble iverksatt.

– Ved melding til oss om produktavvik som kan være helseskadelig for forbruker, igangsetter vi omgående våre interne kontrollrutiner for sporing og tilbaketrekning. Våre rutiner følger lovverkets krav om sporing et ledd fremover og ett ledd bakover i verdikjeden, opplyser Yasar H. Ayhan ved Vatan Engros.

Faresignalet ble senket

Via importøren i Norge får vi informasjon om at det i etterkant av dette funnet kom fram at tidligere prøver hadde vist akseptable nivåer i samme parti, og at tyske myndigheter derfor har senket faresignalet. Den tyske produsenten skal imidlertid ha valgt å opprettholde tilbaketrekkingen som følge av det ene funnet.

Her viser det seg altså at nivået av aflatoksiner i produktet har steget etter at produktet havnet i butikkhyllene.

Flere funn

Like før jul i fjor ble det gjort funn av for høye verdier av aflatoksiner i et parti peanøtter som kom fra USA.

– Det partiet ble da avvist, sier Mattilsynets Annette Haugane, og legger til at det aktuelle partiet var på rundt 20 tonn.

Dette partiet var det Orkla Confectionery & Snacks som skulle ha tatt inn.

Vi har vært i kontakt med Orkla, som skriver i en e-post at de etter innstramminger i fjor sommer måtte snu seg rundt og ta høyde for importforbud. De understreker at de verdsetter en streng grensekontroll, så forbrukerne kan tilbys trygge produkter.

– Når det gjelder USA og peanøtter så har det tidligere ikke vært grensekontroll, så det ble forsterket i fjor sommer på grunn av funn gjort i EU. Så det er en grunn til at det er på lista, sier Haugane.

Omtrent samtidig med dette funnet, kom det inn en varselmelding fra Danmark om funn av aflatoksiner i et annet parti peanøtter, også disse importert fra USA.

Strenge rutiner for kontroll

KONTROLL AV HASSELNØTTER: Matkontrollen og Solveig Barstad blir med Mattilsynet på grensekontroll av hasselnøtter. Partiet ankommer med båt til Oslo havn. Foto: Matkontrollen/TV 2.
KONTROLL AV HASSELNØTTER: Matkontrollen og Solveig Barstad blir med Mattilsynet på grensekontroll av hasselnøtter. Partiet ankommer med båt til Oslo havn. Foto: Matkontrollen/TV 2.

I torsdagens Matkontrollen er Solveig Barstad med Mattilsynet på en grensekontroll av importerte hasselnøtter fra Tyrkia.

– Man kan forvente å gjøre funn, men vi gjør ikke mange funn, uttaler Annette Haugane ved Oslo havn. I fjor ble det her i Oslo gjort et funn av de 280 kontrollene som ble foretatt av nøtter i tilknytting til aflatoksiner. Dette kom i tillegg til meldingene som kom inn om funn gjort andre steder i Europa.

– Det er alvorlig at det havner matvarer ut til forbruker som kan være helsefarlige. Det er derfor vi har strengt regelverk når det gjelder import av nøtter fra visse land, sier hun.

Slik får forbrukeren beskjed

Men hva om det først er havnet nøtter i butikk som viser seg å kunne være helseskadelige? Hvordan får forbrukeren da vite at produktet er farlig?

Mattilsynet opplyser at de la ut informasjonen på matportalen.no i anledning tilbaketrekkingen av pistasjnøttene i fjor sommer. På denne nettsiden kan du som forbruker få informasjon om tilbaketrekkinger av produkter. Men det er i hovedsak virksomhetene selv som er pliktige å informere forbrukerne.

– Både Mattilsynet og importørene vurderer hvor helsefarlig produktene som har kommet hjem til forbruker er, med tanke på hvor aktivt vi skal gå ut å bruke media for eksempel, sier Haugane.

– Skal normalt være trygt

Pistasjnøttene skal ha vært solgt landet over, blant annet i 38 av Kiwis butikker, da meldingen om funn av aflatoksiner ble sendt ut. Kundene som hadde kjøpt disse nøttene måtte da selv oppsøke informasjonen på matportalen.no. Er det godt nok?

– Vi ønsker at informasjonen skal nå fram til alle som har kjøpt produktene. I dagens mediesituasjon, så er det sjanser for at den type informasjon kan drukne. Sosiale medier og andre digitale flater gir nye muligheter for en mer målrettet kommunikasjon, og vi ser nå på muligheter til om vi kan være med å spre info fra leverandørene, sier kvalitetsdirektør Inge Erlend Næsset i NorgesGruppen.

– Hvordan kan kundene være trygge på at andre produkter ikke er giftige?

– Det er strenge regler for kontroll av nøtter. Vår erfaring med våre leverandører er at de har gode rutiner og god kompetanse på å etterleve regelverket. Vi kan være trygge på at nøttene normalt skal være trygge å spise, sier han.