HYLLES: Arne Ulvolden, kjent fra TV 2-serien «Samuel og bestefar» håper på mer åpenhet omkring psykisk helse.
HYLLES: Arne Ulvolden, kjent fra TV 2-serien «Samuel og bestefar» håper på mer åpenhet omkring psykisk helse. Foto: Karima Elisabeth Magnussen / TV 2

Arne (84) hylles etter åpenheten rundt sønnen Geirs selvmord

Etter at Arne Ulvolden fortalte sin historie, innkalte helse- og omsorgsminister Bent Høie til et møte om åpenhet om selvmord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke skrev TV 2 om Arne Ulvolden som hele livet har båret på en stor sorg og skyldfølelse for sønnens selvmord.

I ettertid har Arne mottatt massiv kjærlighet fra nære og kjære. I tillegg har støtteerklæringer og takknemlighet fylt opp 84-åringens diverse innbokser.

«Det er for mye tabu i psykiatrien (...) Pårørende blir holdt alt for mye utenfor. Vi trenger mer åpenhet og samarbeid.»

«Dette kan kanskje åpne øynene til foreldre og pårørende. De kan lære av det du deler», lyder noen av tilbakemeldingene.

– Det står at jeg har fått mange, mange meldinger på Facebook, men jeg har ikke våget meg inn der, for da kommer jeg meg aldri ut igjen, sier 84-åringen, og forklarer at hans gamle iPhone har blitt en fiende den siste tiden.

Han forteller at folk han møter på gaten gjerne hilser og takker for åpenheten og ærligheten.

– Jeg har tydeligvis truffet en nerve hos folket. Og hvis det kan bringe veien fremover, så er det veldig, veldig bra, sier Arne, som i skrivende stund er på vei til Lofoten sammen med barnebarnet Samuel Massie og familien.

– Sterkt inntrykk

Saken har også berørt helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Til TV 2 sier Høyre-politikeren at han tror Arnes evne til å sette ord på de vanskelige følelsene og spørsmålene kan bidra til at flere pårørende ikke opplever seg ensomme og alene.

– Det har gjort sterkt inntrykk å lese Arnes Ulvoldens historie. Mange etterlatte sitter med den samme skyldfølelsen og de samme spørsmålene etter at en nærstående har tatt sitt eget liv.

Høie sier videre at mye har endret seg i psykisk helsevern siden 1986, året Arnes sønn Geir begikk selvmord i en alder av 24.

Arnes historie gjorde sterkt inntrykk på helseminister Bent Høie.
Arnes historie gjorde sterkt inntrykk på helseminister Bent Høie. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

Inviterte til møte

Han hevder at både tilgjengeligheten, bruker- og pårørendeinvolvering, samt kvaliteten i tjenesten er helt annerledes i dag.

– Likevel er det for mange som tar livet sitt mens de er i behandling, og derfor gjør vi innsatsen mot selvmord i helsetjenesten til et innsatsområde i den nye handlingsplanen vi arbeider med nå, sier stortingspolitikeren.

– Hvor viktig er det å være åpen omkring selvmord og psykisk helse?

– Når det gjelder åpenhet og selvmord, så har ikke jeg noe fasitsvar på hva som er et «riktig» nivå på åpenhet, og hva som er sunn og usunn åpenhet, svarer Høie, og legger til:

– Derfor inviterte jeg til et møte denne uken for å starte en diskusjon mellom medier, brukere, pårørende, etterlatte og fagfolk om åpenhet omkring selvmord.

Innspillene som kom frem på møtet tirsdag denne uken vil Høie bruke i en ny handlingsplan mot selvmord som skal være ferdig i høst.

Stolt av bestefaren sin

Også Arnes barnebarn, Samuel Massie, har fått utallige meldinger etter TV 2-artikkelen. Han sier at åpenheten og historien til Arne ikke bare har berørt mannen i gata, men også bestefarens aller nærmeste.

Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)
Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent)
Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9-15)

– Hele familien har fått meldinger. Det er så mange der ute som kjenner seg igjen. Sånn som jeg ser det, så blir det hele ekstra sterkt når det er en kar fra den gamle generasjonen, hvor man ble opplært til å ikke snakke høyt om slike ting, forklarer han til TV 2.

Samuel er tydelig stolt av bestefaren sin. Han forteller at han vet hvor mye det krever av Arne, og alt som ligger bak.

– Man blir aldri ferdig med å bearbeide slike ting. Familien vår har hatt godt av å få det opp til overflaten. Det er tungt, men det er godt, sier han.