EM-helten utvist etter seks minutter: – En skandale!

Landslagsspiller William Aar (22) fikk rødt kort tidlig mot Elverum. Det fikk Kolstads trener til å tenne på alle pluggene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elverum-Kolstad 32-27

Se situasjonen og døm selv i videovinduet øverst.

Det er kun halvannen uke siden William Aar var med på å ta en historisk EM-bronse med de norske håndballgutta.

Onsdag var det tilbake på parketten igjen – og det ettertrykkelig.

Utvist etter bare seks minutter

For det hadde ikke engang blitt spilt seks minutter av toppkampen mellom Elverum og Kolstad før trønderen måtte forlate banen etter tilsynelatende å ha satt krokfot på Elverum-ving Sigvaldi Gudjonsson.

Dommer nølte aldri og trakk øyeblikkelig opp det røde kortet.

– Oisann, oisann. Det er drama i åpningsminuttene! utbrøt en forfjamset Harald Bredeli fra kommentatorplass, og virket å synes at det røde kortet var en smule strengt.

Kollega Bent Svele mente imidlertid at dommerne var i sin fulle rett til å vise ut Aar.

– Han setter ut beinet og fullfører. Han treffer foten hans, og det er også det dommerne markerer. At han treffer Elverum-spilleren og skaper en rotasjon som er farlig.

Dermed var en av Kolstads nøkkelspillere allerede ferdigspilt for dagen. Men trønderne gikk likevel respektløst til verks og ledet 14-12 til pause over serieleder Elverum.

Raste over utvisningen

I pausen var Kolstad-trener Stian Gomo Nilsen rasende over avgjørelsen.

– Det er mulig han er borti ham, men jeg synes det er jævla strengt å gi rødt kort. Det er to dommere som har bestemt seg for å være med på kampen i dag, og det er en skandale.

– Det er så arrogant og det er så fælt å stå og se på. Jeg vet ikke hva vi skal gjøre med det der… Det er trist, sa Gomo Nilsen til TV 2s Harald Bredeli.

Da var likevel Kolstad-treneren stolt over at spillerne hans ikke hadde latt seg påvirke og førte kampen mot Elverum.

– Jeg synes det er ekstremt godt gjort at vi klarer det. For det er noen som prøver å rote det til for oss.

Men i andre omgang dro serielederne i fra. De hvite og svarte vertene regelrett kjørte over tabelltreer Kolstad og snudde kampen fullstendig. Under tretten minutter ut i andre omgang hadde Elverum gått fra å ligge under 12-14 til å lede 25-16.

Elverum vant 32-27 og festet grepet om tabelledelsen.

Dommerne forsvarte avgjørelsen – Aar og Gomo uenige

Etter kampen holdt Gomo Nilsen fast på at utvisningen ødela kampen for Kolstad.

– Det gjør jeg absolutt. Dommerne raserer kampen i første omgang. I andre omgang raserer vi kampen for oss selv. Arbeidsvilkårene blir jævlig tøffe. Jeg synes jævlig synd på William. Ingen i hallen, ingen som ser på TV tror jeg ville reagert om det hadde vært en tominutter. Gratulerer for å ta en slik avgjørelse i en slik kamp som dette her. Det ødelegger hele matchen.

Hovedpersonen selv var også uenig med avgjørelsen.

– Er det kontakt? Er det farlig? Det er det i hvert fall ikke. Jeg mener at det overhodet ikke er rødt kort. Det er synd at det blir som det blir. Vi er ikke mange som reiser på tur i dag og da mister vi krefter utover i andreomgangen, sier Aar til TV 2.

Dommerteamet fikk se TV-bildene av duellen etter kampslutt. De var ikke i tvil om at de hadde tatt en riktig avgjørelse.

– Jeg har dessverre dårlige nyheter til Stian Gomo Nilsen. For dette er et direkte rødt kort etter regelboken. William Aar tar et lang steg i siste aksjon. Og når angrepsspilleren treffer med sin fot på forsvarsspilleren, så er det forsvarsspillerens ansvar. For å ivareta spillerens sikkerhet, skal det straffes med rødt kort, sier Håvard Nystad Kleven og får støtte av sin kollega.

– Det er forsvarsspilleren som har ansvaret. Det blir ikke så stygt i dag, men treffer han enda mer, får du større rotasjon og da kan det bli enda farligere, sier Lars Jørum.