Thea Braavold (31) ble drept i Sandefjord
Thea Braavold (31) ble drept i Sandefjord Foto: Per Skov/Privat

Thea (31) drept i sandefjord:

Tidligere kjæreste av siktede: – Jeg trodde han skulle drepe meg

Søndag ettermiddag ble en 45 år gammel mann pågrepet og siktet for drapet på 31 år gamle Thea Braavold i Sandefjord. En tidligere kjæreste av den siktede mannen mener han aldri burde vært ute i samfunnet.

Frem til høsten 2018 sonet den siktede mannen 14 år i fengsel for et det politiet i 2003 omtalte som et brutalt drap.

Nå forteller en tidligere kjæreste av den siktede 45-åringen at hun ikke kan forstå hvordan systemet kunne tillate at denne mannen fikk gå fri.

– Både jeg, fengselet, politiet og alle som visste hvem han var visste at det ikke var trygt å slippe ham ut, sier kvinnen.

Tirsdag fortalte TV 2 at Kriminalomsorgen gjorde flere forsøk på å venne mannen til et liv i det fri, men at han ikke ble prøveløslatt fordi de mente det ikke var trygt.

45-åringen sonet den 14 år lange fengselstraffen til siste dag. Det er svært sjeldent at drapsdømte soner hele straffen. I en undersøkelse av 102 drapssaker, gjennomført av Kriiminalomsorgen, satt kun syv prosent av de domfelte til endt tid.

Rømte fra klinikk

Den siktede mannens eks-kjæreste ble kjent med 45-åringen sommeren 2018.

– Jeg møtte han via en nær venn. Vi dro og hentet han på en klinikk i Vestfold, men jeg visste ikke da at jeg hjalp han med å rømme, forteller hun.

Kvinnens historie bekreftes i den siste dommen mot mannen. Sommeren 2018 ble han flyttet til en avrusningsklinikk i Vestfold. Der skulle han få hjelp til å tilpasse seg samfunnet før han var ferdig sonet senere samme år.

– Det tok bare noen dager før han rømte fra klinikken. Han var på rømmen i en uke, og vi ruset oss sammen. Han tilhører et miljø jeg måtte kutte ut, forteller den tidligere kjæresten.

Etter omlag en uke på rømmen ble den siktede mannen pågrepet, og flyttet tilbake til Ringerike fengsel. Her satt han til drapsdommen på 14 år var ferdig sonet. Etter dette tok det tre uker før han igjen ble pågrepet og fengslet av politiet.

Løslatt i november 2019

Han fikk en ny dom på ett år og en måned i fengsel, blant annet for brudd på vegtrafikkloven og oppbevaring av narkotika. Kvinnen som kjenner mannens historie godt forteller at hun ble overrasket da den siste dommen kom, i februar i fjor.

– Jeg var helt sikker på at han skulle dømmes til en form for tvungen hjelp, men han ble bare sendt tilbake i fengsel. Det er ikke bra for en som han å sitte så mye i fengsel, men problemet er hvor man skulle gjøre av ham, sier kvinnen.

Etter blant annet press fra flere venner brøt kvinnen all kontakt med mannen. Siden har hun vært redd for sitt eget liv.

– Jeg trodde han skulle drepe meg. Etter at vennene mine fikk meg til å gjøre det slutt har jeg vært redd for hva han skulle gjøre mot meg, sier hun.

Mannen slapp ut fra fengsel igjen i november 2019. Kvinnen forteller at hun har fått mye uønsket kontakt av siktede på telefon etter dette.

– Hvis han kommer hit så har jeg hele tiden tenkt at jeg håper jeg rekker å ringe politiet før det går galt.

Kvinnen forteller hun har sagt ifra til alle rundt seg om hvor redd hun har vært, men at det har vært vanskelig å få folk til å skjønne.

– Har du varslet politiet?

– Nei, jeg har ikke turt.

– Hvorfor ikke?

– Jeg var redd for at han skulle klikke mer, og oppsøke meg. Dessuten, hva skal politiet egentlig gjøre? Gi deg en voldsalarm som du kan trykke på? Det hjelper jo ikke når han fortsatt står der med en øks i armene, fortsetter kvinnen.

Mener systemet svikter

Gjennom flere fengselsbesøk fortalte den siktede mannen sin daværende kjæreste at han ble tilbudt flere ulike former for hjelp i fengselet.

– Det er ikke sant at han ikke ble tilbudt hjelp, han har ikke hatt lyst på hjelp. Han har ikke brydd seg om noen ting.

Nå håper kvinnen at systemet kan endres, slik at lignende hendelser ikke skjer igjen.

– Det er helt utrolig at de slapp han ut. Jeg vet ikke hvordan man skal gjøre det, men sånn som systemet er nå funker det ikke, avslutter hun.

TV 2 har vært kontakt med den siktede mannens forsvarer. Han ønsker ikke å kommentere denne saken.

Den siktede 45-åringen har fremdeles ikke blitt avhørt av politiet, og det er dermed uvisst hvordan han stiller seg til siktelsen.

Forsøkte en rekke tiltak

TV 2 har tidligere vært i kontakt med kriminalomsorgen, som sier de gjorde det de kunne for å rehabilitere 45-åringen.

Regiondirektør i Region Sør, Rita Kilvær, fortalte at de prøvde ut flere av de tradisjonelle tiltakene for å vende ham til livet på utsiden.

– Men her har domfelte brutt vilkår som for eksempel opphold på permisjonsadresse, unnlatt å møte tilbake i rett tid, begått nye straffbare handlinger eller ruset seg, sa hun.

Tillitsbruddene var så alvorlige at de Kriminalomsorgen mente det ikke var trygt å prøveløslate mannen.

– Overfor denne domfelte ble det forsøkt en rekke progresjonstiltak som viste seg å være ikke sikkerhetsmessig forsvarlig, og domfelte sonet derfor sin straff i fengsel helt frem til endt tid, sa hun videre. Hun ville ikke gå inn på enkelthendelser.

Videre opplyser Kilvær at i de få tilfellene hvor domfelte soner straffen i fengsel frem til endt tid, har Kriminalomsorgen som hovedregel forsøkt en rekke tiltak for en gradvis løslatelse.

Hun understreker at når en innsatt har sonet ferdig en dom, har Kriminalomsorgen brukt opp sine virkemidler, og kan ikke gjøre mer.