KRiMTEKNIKERE: Politiet åpnet søndag drapsetterforsking. Nå har de siktet 45-åringen for å ha drept Thea H. Braavold.
KRiMTEKNIKERE: Politiet åpnet søndag drapsetterforsking. Nå har de siktet 45-åringen for å ha drept Thea H. Braavold. Foto: Trond ReidarTeigen/Privat

talsperson for drapssiktedes (45) familie:

– Fryktet at noe skulle skje

TV 2 har snakket med flere kilder tett på 45-åringen som er siktet for å ha drept kjæresten sin i Sandefjord. Alle sier de fryktet at han skulle gjøre noe alvorlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag ble Thea H. Braavold (31) funnet drept i sin leilighet i Sandefjord. Ikke lenge etter ble henne kjæreste, en 45-åring som tidligere er dømt for drap, pågrepet og siktet for å ha drept henne.

Les også: Tidligere dømt for drap – nå er han siktet for å ha drept sin kjæreste

Tirsdag fortalte TV 2 at Kriminalomsorgen gjorde flere forsøk på å venne mannen til et liv i det fri, men at han ikke ble prøveløslatt fordi de mente det ikke var trygt.

Nå har TV 2 vært i kontakt med flere kilder tett på 45-åringen som sier de lenge har fryktet at mannen skulle begå ny, alvorlig kriminalitet.

De reagerer på at verken politiet, Kriminalomsorgen, eller andre instanser har verktøy tilgjengelig for å kunne hjelpe mannen. Vedkommende slapp ut fra drapsdommen i 2018 etter å ha sonet den 14 år gamle dommen til siste dag.

– En varslet tragedie

En av siktedes nært pårørende, som uttaler seg på vegne av flere familiemedlemmer, sier til TV 2 at de aller først vil vise medfølelse for Thea H. Braavolds familie.

– Vi må beklage til Thea sin familie. Vit at vi tenker på dere, og sørger med dere, sier den pårørende.

Personen ønsker ikke stå frem med navn, men TV 2 kjenner vedkommendes identitet.

Videre sier den pårørende at familien mener den nå drapssiktede 45-åringen burde ha blitt bedre ivaretatt av samfunnet.

– Om siktelsen stemmer, er saken en varslet tragedie. Familien har lenge fryktet at noe tragisk skulle skje om siktede ble satt på gaten etter endt soning, sier vedkommende.

– Det må ha vært helt åpenbart for kriminalomsorgen, politiet og alle som hadde med mannen å gjøre, at det var risiko å slippe ham ut i samfunnet uten tett og omfattende oppfølging.

Den siktede 45-åringen har fortsatt ikke gjennomført avhør med politiet, og det er derfor uvisst hvordan han stiller seg til siktelsen.

FUNNET DØD: Thea H. Braavold (31) ble funnet død i sin leilighet søndag.
FUNNET DØD: Thea H. Braavold (31) ble funnet død i sin leilighet søndag. Foto: Per Skov/Privat

– Vi visste at det ville gå galt

Den pårørende forteller at den siktede 45-åringen hadde en tøff oppvekst, og at dette har gjort livet som voksen krevende.

Da 45-åringen nylig takket nei til et tilbud om hjelp fra det offentlige, begynte familiemedlemmene for alvor å frykte konsekvensene.

– Det var ikke lenger spørsmål om han kom til å begå nye kriminelle handlinger, men om når og hva. Dessverre skjedde det vi aller mest fryktet, et liv gikk tapt.

Nå vil de pårørende gjøre det de kan for å unngå at dette skal skje igjen.

– Denne saken handler om mer enn at siktede er en kriminell som må låses inne. Den handler om at systemet har sviktet. Han skulle aldri vært sluppet ut i samfunnet igjen uten en psykisk vurdering, omfattende oppfølging og tiltak. Vi visste at det kom til å gå galt, og fagfolk visste det, sier den pårørende.

– Kun et tidsspørsmål

Advokat Cathrine Rieber-Mohn representerer to andre nære familiemedlemmer av den siktede mannen.

Også de ønsker å vise sin medfølelse med familien til avdøde Thea H. Braavold. De er også enige i at den drapsiktede mannen burde blitt ivaretatt av systemet.

– Om siktelsen stemmer, mener familien at drapet er en tragisk hendelse, men dessverre også en ventet tragedie. Kriminalomsorgen har ikke klart å gi siktede tilstrekkelig oppfølging i forbindelse med straffegjennomføring og i etterkant av at han ble løslatt fra soning, for det forrige drapet han er domfelt for, sier de.

Videre påpeker familiemedlemmene at 45-åringen ble ansett som for farlig for prøveløslatelse under soning, og stiller spørsmål ved hvorfor han ble løslatt uten verken bolig eller dagtilbud.

– Familien har vært bekymret og ment at det kun var et tidsspørsmål før han ville begå alvorlig voldskriminalitet igjen, en bekymring som nå, om siktelsen stemmer, har blitt realitet, sier de.

TV 2 har vært i kontakt med den siktede mannens forsvarer, Jonny Sveen. Han ønsket ikke å kommentere opplysningene.

Ikke avhørt

Det er fremdeles ukjent hvordan 45-åringen stiller seg til siktelsen, da han ikke har gjennomført avhør med politiet.

Det ble gjort et forsøk på avhør mandag, men det ble avbrutt fordi 45-åringen ikke var helsemessig i stand til å gjennomføre. Nå sier politiet at de sikter på å gjøre avhør først på fredag.

– Dette er et viktig bevis å sikre. Skulle det la seg gjøre før fredag skal vi selvfølgelig prøve, men vi har fått signaler på at det ikke vil gå, sa politiadvokat An-Eline Rimstad Johansen til TV 2 onsdag.

Politiet har også mottatt den foreløpige obduksjonsrapporten. Ifølge politiadvokat Rimstad Johansen mener politiet at de har en god idé om hvordan Thea Braavold ble drept.

– Den sammensatt med øvrige funn på åstedet gjør at vi har dannet oss et godt bilde av hva som er dødsårsaken, sa Rimstad Johansen.