STILLER KRAV: Gjermund Gorseth er leder av AUF i Trondheim. Ungdomspartiet har nå flere krav til moderpartiet. Foto: Privat/Scanpix
STILLER KRAV: Gjermund Gorseth er leder av AUF i Trondheim. Ungdomspartiet har nå flere krav til moderpartiet. Foto: Privat/Scanpix

Intern krig mellom unge og eldre i Ap

AUF i Trondheim krever at Ap må åpne for regjeringssamarbeid med MDG, og at oljenæringen må avvikles innen 2030. Men nå vil moderpartiet innskrenke de unges makt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går mot total konfrontasjon mellom den yngre og eldre garde på årsmøtet til Trondheim Arbeiderparti til helgen.

AUF i Trondheim har etter alt å dømme sikret seg flertall foran Trondheim Aps årsmøte, gjennom en høyst omdiskutert vervekampanje.

AUFs oppbygging av makt og innflytelse i moderpartiets organer har fått flere av Arbeiderpartiets lokale partilag i Trondheim til å se rødt. Byåsen Arbeiderlag, Klæbu Arbeiderlag, Faglig Arbeiderlag og Trondheim Arbeidersamfunn har sendt inn hvert sitt forslag til årsmøtet om å innskrenke AUFs makt.

– Det har hardnet veldig til, og det er synd at det blir «de voksne mot de unge», men vi må tørre å diskutere dette, sier lederen i Trondheim Arbeidersamfunn, Tine Christin Eikevik, til TV 2.

10-kroners medlemmer

Bakgrunnen for den tøffe striden er ungdomspartiets kampanje på videregående skoler i fjor, der mange elever ble vervet til et såkalt «introduksjonsmedlemskap» for ti kroner. Ved fornyelse koster medlemskapet 50 kroner, mens prisen for å bli Ap-medlem er 300 for yrkesaktive og 150 for andre.

Belønningen for å ha vervet rekordmange 16-17-åringer til «introduksjonsmedlemskap» er at AUF har blitt større enn moderpartiet Ap i Trondheim. Det betyr at AUF faktisk kan sitte med et flertall på Trondheim Aps årsmøte nå til helgen, og slik sette bestemme over voksenpartiet.

– Jeg har ikke noe ønske om å kommentere dette. Det er en diskusjon vi skal ta internt, sier lederen i AUF i Trondheim, Gjermund Gorset til TV 2.

AUF sikret blant annet sin egen kandidat Julie Indstad Hole tredjeplassen på nominasjonsliste i en svært opphetet strid foran kommune og fylkestingsvalget i fjor, som på et tidspunkt førte til at Ap-toppen Rita Ottervik skal ha truet med å trekke seg. AUF har fortsatt å legge press på ordføreren etter valget, ifølge Adresseavisen.

Det er uenighet innad blant de unge og eldre om AUFs makt skal diskuteres i full bredde på årsmøtet. Lederen i Trondheim Arbeidersamfunn, Tine Christin Eikevik mener det er nødvendig å få luftet ut.

– Har AUF fått for mye makt?

– Ja, det er vel det som er spørsmålet. Noen mener at man ikke skal ta en åpen diskusjon om det, men jeg tror ikke det blir fred i partiet før man har tatt debatten. Det er positivt at de unge rekrutterer mange medlemmer, men jeg tror ikke man hadde sett for seg at AUF skulle bli så stort og få så mye makt, sier Eikevik.

AUF-flertall

Listen over stemmeberettigede til representantskapet som TV 2 har fått viser at AUF har 72 stemmer av 151, i tillegg møter noen AUFere som delegater fra sitt lokale partilag.

– Ut fra listen har AUF flertall på årsmøtet, sier Eikevik.

Men spørsmålet er hvem som virkelig møter opp på årsmøtet til Trondheim Ap førstkommende fredag og lørdag for å stemme over de 84 innsendte forslagene blant annet om AUFs representasjon til årsmøtet og representantskapet, som styrer mellom årsmøtene.

18-års grense

  • Klæbu Arbeiderlag har sendt inn et forslag om at 10-kroners medlemmer i AUF ikke skal telles med i grunnlaget for representasjon.
  • Byåsen Arbeiderlag har en annen variant for å begrense ungdommenes innflytelse, og det er å innføre en aldersgrense på 18 år til representantskapet.
  • Trondheim Arbeidersamfunn og Faglig Arbeiderlag har andre alternativer.

Alle forslagene foreslås avvist av styret i Trondheim Ap, som begrunner dette med at de bryter med Arbeiderpartiets nasjonale vedtekter.

AUF går inn for at årsmøtet avviser forslagene uten diskusjon, mens lederen i Trondheim Arbeidersamfunn håper på at en åpen debatt vil føre til at både de unge og de eldre jenker seg etter hverandre.

– De voksne må inkludere de unge, og de unge må moderere seg. Vi må finne en balanse her, sier Eikevik til TV 2.

Samtidig slaktes lederen i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, i et brev som er sendt til styret og valgkomiteen i partiet fra de store arbeiderlagene, skriver Adresseavisen.

Bjørnbet kritiserte nylig de eldre i partiet for å skape splid ved å angripe AUF. Ap-lederen har ikke ønsket å gi noen kommentar til TV 2 før årsmøtet.

Regjeringssamarbeid med MDG

Lederen i AUF i Trondheim legger ikke skjul på at ungdommene vil ha makt, og er utålmodige etter å peke ut en ny og mer radikal miljøpolitikk for Arbeiderpartiet.

– Arbeiderpartiet trenger å fornye miljøpolitikken. Vi har kun ti år på oss på å løse klimakrisen, sier Gorset.

AUF-laget mener det på tide å innse at det norske oljeeventyret må ta slutt, og varsler at de kommer til å stå hardt på for klimaforslagene.

– Vi kommer til å kjempe for at Norge skal fase ut all olje innen 2030, at det ikke skal gis ut nye oljekonsesjoner, og at det skal bli lettere å velge miljøvennlig, sier han.

Nasjonal talsperson Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne og Audun Lysbakken i Sosialistisk Venstreparti er naturlige samarbeidspartnere for Ap, mener Trondheim AUF. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Nasjonal talsperson Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne og Audun Lysbakken i Sosialistisk Venstreparti er naturlige samarbeidspartnere for Ap, mener Trondheim AUF. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Ungdomspartiet vil samtidig ha et årsmøte-vedtak om at Arbeiderpartiet skal åpne opp for samarbeid med Miljøpartiet De Grønne på nasjonalt nivå.

«Vi må stake ut en tydelig vei videre for Arbeiderpartiets regjeringsprosjekt inn mot neste stortingsvalg, og vi må sørge for at denne veien er rødgrønn», heter det i forslaget om MDG-samarbeid.

– Jeg tror det er viktig å fastslå at MDG er en naturlig samarbeidspartner for Arbeiderpartiet på nasjonalt nivå, sier Gorset.

Foretrekker MDG foran Senterpartiet

Han viser til at Ap i Trondheim og Oslo har gode erfaringer med å samarbeide med MDG, og til at også Aps byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen har åpnet for et regjeringssamarbeid med MDG.

– Arbeiderpartiet må bli tydeligere i miljøpolitikken, og gjøre alvor av å være et klimaparti ved å samarbeide med de andre klimapartiene, sier han.

AUF-lederen understreker at SV og Sp er naturlige samarbeidspartier for Ap.

– Men om Senterpartiet vil være med i en regjering med Ap, SV og MDG må være opp til dem, sier han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre holder tale i Folkets hus i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre holder tale i Folkets hus i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Har du tro på at dere kan få gjennomslag for et nasjonalt samarbeid med MDG hos partiledelsen?

– Det vet jeg ikke, men det viktigste er signalene fra velgerne, og de er tydelige på at Arbeiderpartiet må bli et sterkere klimaparti.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere forslagene, men avventer vedtakene på årsmøtet.

Vegetarmat hver dag

Trondheim AUF mener også det er nødvendig å kutte kjøttforbruket, og foreslår at alle offentlige arbeidsplasser skal ha en kjøttfri dag, samt vegetar-alternativer hver dag.

Vegetarmat i AUFs smak.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Vegetarmat i AUFs smak. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ungdomspartiet vil gjøre vegetarmat til en større del av mat og helse-faget i skolen og innføre momsfritak på mat som har gått ut på dato.