DØDE HER: Det var bare et skjelett igjen på sovesofaen. FOTO: Ina-Kristin Lindin
DØDE HER: Det var bare et skjelett igjen på sovesofaen. FOTO: Ina-Kristin Lindin

Lå død i 428 dager før noen reagerte

ÅSTED NORGE (TV 2): Da politiet tok seg inn i den kommunale leiligheten fant de et skjelett på sovesofaen. Trolig har ingen ligget så lenge død i nyere tid i Oslo uten å bli funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommeren 2019 fikk politiet inn en bekymringsmelding fra NAV Bydel Sagene. De hadde ikke fått kontakt med en leietaker i en av de kommunale blokkene i Christian Michelsens gate på Torshov i Oslo. Den enslige mannen i 50-årene som bodde der hadde i mai 2018 bedt om forlengelse av husleiekontrakten. Da han ennå ikke hadde signert den i august 2019, fikk han varsel i posten om at han skulle kastes ut. Heller ikke nå svarte han. Representanter fra kommunen dro derfor og banket på døra hans, uten å få respons. De så også at postkassen var full. Da kontaktet de politiet.

Dette kommer frem i politidokumenter som Åsted Norge har lest.

Politiet klatret opp på mannens veranda. Da de så gjennom vinduet fikk de øye på et skjelett som lå på sovesofaen. Kriminalvakten ble rutinemessig tilkalt, og de fant ingen tegn i leiligheten som tydet på at det var skjedd noe kriminelt. Det var for eksempel ingen tegn på innbrudd. Men for å få bekreftet hvem som var funnet, måtte skjelettet sendes til obduksjon.

Da fant de ut at det var 53 år gamle Stein Erik Holst som var død.

Det er Oslo kommunes selskap Boligbygg som eier blokken hvor Holst bodde. De henviser til NAV Bydel Sagene for en kommentar, men de ønsker ikke å uttale seg om saken.

Umulig å finne dødsårsak

Det var den erfarne rettsmedisineren Per Hoff-Holsen, som sammen med en rettsantropolog undersøkte skjelettet.

– Hvis vi skal kunne fastslå dødsårsak på et skjelett, må man kunne påvise skader på det. For eksempel kan det være skuddskader eller skader fra en skarp gjenstand. I dette tilfellet fant vi ingen skader på skjelettet. Derfor kunne vi ikke fastslå dødsårsak, sier Hoff-Olsen til Åsted Norge.

Stein Erik Holst sammen med den ene datteren sin, Tina. FOTO: Privat
Stein Erik Holst sammen med den ene datteren sin, Tina. FOTO: Privat

Hoff-Olsen satte dødsdatoen til 1. juni 2018.

– Når det åpenbart har gått så lang tid at liket har blitt forandret til et skjelett, så finnes det ingen metode eller målinger vi kan bruke for å fastslå nøyaktig dødsdato. Når kroppen er så nedbrutt så skjønner jeg, basert på erfaring, at vedkommende må ha ligget død i noen måneder. Så må jeg se hva politiet har av opplysninger. Det kan for eksempel være om når vedkommende de tror det kan være er sist sett i live.

Avhengig av rus

Datteren hans, Tina, visste ikke hva hun skulle tro da beskjeden kom.

– Jeg visste jo at jeg en dag kom jeg til å få en slik beskjed, men det var virkelig et sjokk at han døde uten at det ble oppdaget før det bare var et skjelett igjen, sier hun.

Tina har hatt sporadisk kontakt med faren gjennom oppveksten, men måtte til slutt bryte all kontakt.

– Pappa ble avhengig av rus. Han kunne bli både sint og voldelig når han ruset seg. Det hendte at han ringte midt på natta med trusler. Da jeg fikk egne barn måtte jeg sette foten ned for min og barnas skyld, sier hun.

Straffedømt

Holst er også straffedømt en rekke ganger for vold og ordensforstyrrelser. Det bekrefter advokat Marte Svarstad Brodtkorb, som har bistått Stein Erik Holst hele sju ganger.

– Det er snakk om forskjellige typer forhold. Han prøvde flere ganger å ta livet sitt, og da ble han sint på folk som prøvde å hjelpe han. De ble naturlig nok redde. Så gjorde han mye rart i fylla. For eksempel når politiet kom så kalte han de stygge ting. Dagen etter da han våknet på glattcella så var det viktig for han å si unnskyld, han mente det ikke. Han husket det ikke.

Brodtkorb har kjent Holst siden 1997.

LETER: Asbjørn Hansen leter etter gjenstander som datteren savner. FOTO: Ina-Kristin Lindin
LETER: Asbjørn Hansen leter etter gjenstander som datteren savner. FOTO: Ina-Kristin Lindin

– Stein Erik var alltid veldig snill og fin mot meg. De gangene han ringte for å si at han ville ta livet sitt, da var han fortvilet, men han var først og fremst full. Han møtte alltid opp i retten, og ba om unnskyldning. Da var han flau over det han hadde gjort. Stein Erik var en fyr som hadde det veldig vanskelig, sier hun.

Heldigvis har datteren Tina noen få, gode minner.

– Han var veldig tøysete da jeg og lillesøsteren min var små. Han var glad i all slags musikk, og han likte å danse, forteller hun.

Saken henlagt

Tina sier hun sitter igjen med mange spørsmål etter at faren døde.

– Jeg har et sterkt behov for å vite mest mulig om pappaen min. Om livet hans de siste årene, men også om det kan ha skjedd noe kriminelt. Det var jo ikke det beste miljøet han vanket i, sier hun.

Politiadvokat Henrik Rådal i Oslo politidistrikt sier at de henla saken i januar. Kriminalvakten hadde ingen grunn til å tro at det var skjedd noe kriminelt.

– Kriminalvakten fant ingen situasjonsspor som tydet på at det var skjedd noe straffbart i leiligheten. Men det ble besluttet å opprette en undersøkelsessak, og å obdusere avdøde for å finne identitet og si noe om dødsårsak, sier han.

Ba om hjelp

Tina har tatt kontakt med Åsted Norge og tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen fordi hun ikke makter å finne all informasjon selv. Hun og søsteren har blant annet bedt Hansen om å gå gjennom farens leilighet og eiendeler fordi det er for vanskelig å gå inn der hvor faren har ligget død i 14 måneder.

– Jeg håper nå å få hjelp til å finne svarene jeg trenger så jeg kan legge dette bak meg, sier hun.

Forsvarer Brodtkorb tror Holst hadde satt pris på døtrenes engasjement.

HJELP: Asbjørn Hansen ønsker å hjelpe Tina med å få flere svar. FOTO: Ina-Kristin Lindin
HJELP: Asbjørn Hansen ønsker å hjelpe Tina med å få flere svar. FOTO: Ina-Kristin Lindin

– Det at det blir en sak ut av dette, tror jeg han hadde vært veldig fornøyd med. Jeg tror han hadde vært veldig fornøyd med både at døtrene bryr seg, og at det blir lagt merke til at han er død. Hvis hans dødsfall kan bidra til regelendringer, slik at det ikke skjer igjen, så tror jeg rett og slett at han hadde vært stolt, sier hun til Åsted Norge.

Etterforskningen kan du følge videre de to neste ukene på Åsted Norge mandag klokken 21.40 på TV 2