Vil bruke suksessen til å hjelpe unge med mental helse

– Det ville gitt mye mer dybde og mening i min hverdag, sier Tobias Foss (22).

Onsdag debuterte Tobias Foss som proffsyklist for storlaget Jumbo-Visma i det spanske rittet Volta a la Comunitat Valenciana.

Store forventninger er, ikke overraskende, knyttet til den tidligere Uno-X-rytteren etter at han i fjor sommer vant Tour de l'Avenir, «ungdommens Tour de France» på folkemunne, og da passer det fint at 22-åringen selv har meget høye ambisjoner.

Både på sykkelen og utenfor idretten.

– Veldig opptatt av mental helse

– Jeg synes det er veldig gøy å få muligheten til å få en stemme som kan bli hørt. Å ha flere oppdrag enn å bare sykle fort - å formidle noe annet som har litt større betydning enn å bare underholde folk på en TV-skjerm. Det ville gitt mye mer dybde og mening i min hverdag. Selv om jeg kanskje ikke er den som ønsker mest berømmelse og kommer til å sole meg i glansen, så ser jeg på det som en unik mulighet til å kunne prate om viktige temaer og kanskje «influence» folk på en positiv måte.

Det sier Foss når TV 2 møter ham i hans adopterte hjemby Girona i Nord-Spania.

22-åringen fra Vingrom deler en leilighet med sin tidligere lagkamerat i Uno-X, Torjus Sleen, i sykkelparadiset i Catalonia.

Det hersker liten tvil om hva målet hans er på sykkelsetet, «jeg har sagt mange ganger på TV nå at målet og drømmen er å vinne Tour de France», men vel så viktig virker det å være å kunne hjelpe andre med et tema han selv har kjent på kropp og sinn.

– Jeg er veldig opptatt av mental helse. Spesielt blant unge. Jeg har opplevd en del i oppveksten selv som gjør at jeg har blitt introdusert for det. Så om jeg kunne ha gitt noe tilbake på den måten, så hadde det vært veldig fint. Jeg har noen drømmer og mål der også. Så får vi se om jeg får muligheten til å gjøre det i fremtiden, forteller han.

– Etter karrieren?

– Ja. Men jeg vil fokusere på syklingen først, så får vi se hvor jeg står etter karrieren og hvor tung stemme jeg har når jeg legger opp.

Depresjoner og angst

Midt i 2018-sesongen tok Foss en pause fra idretten etter å ha «fått det mentalt».

Foss kom seg relativt fort tilbake igjen på sykkelsetet, og det med stor suksess, etter hjelp, blant annet, fra en mental trener.

– Det handler om ting jeg har opplevd selv. Og jeg ser på andre rundt meg, som søsken og foreldre, at det er et veldig tabubelagt tema. Folk tør ikke å være helt åpne om det, noe som skaper mye usikkerhet og misforståelser rundt hva mental helse egentlig er. Jeg føler mange misforstår det å gå til en psykolog, spesielt. Og ungdomsårene er jo de mest utfordrende årene når det kommer til selvsikkerhet. Om jeg kunne ha gjort en liten forskjell på det området, så hadde det betydd mye for meg. Da hadde jeg også gjort noe litt mer konkret og av større betydning enn å bare underholde, sier han.

– Hva er det du har opplevd selv?

– Jeg har vært borti, både personlig og via folk rundt, depresjoner og angst. Personlig har jeg også hatt liten selvsikkerhet. Og jeg skulle ønske at jeg hadde noen som hadde «pushet» meg til å tørre å være meg selv. Tør man det, så skaper du så sinnssykt mange større muligheter. Og det kan gjøre at du får en helt annen hverdag enn om du er inneslutta og stille. Grunnen til at jeg var inneslutta som ung, var at jeg var redd for at folk skulle tenke negativt om meg. Så om jeg kan gjøre en liten forskjell ved å støtte eller motiver folk, så hadde det gitt meg ganske mye.

– Jeg tør å vise svakheter

Som en ung rytter på et storlag fullt av profiler som Tom Dumoulin, Dylan Groenewegen og Primoz Roglic, er ikke Foss ventet å skulle ta en lederrolle på Jumbo-Visma i år.

I fremtiden håper han imidlertid at han kan spille en viktig rolle for lagkameratene både på landeveien og på hjemmebane.

– Jeg håper folk synes at jeg er ålreit å snakk med. Jeg føler at jeg kan vise litt forståelse på flere områder. Jeg skal ikke bli for personlig her, men jeg føler at jeg er en person som tør å vise svakheter. Jeg trenger ikke å være en stor og sterk gutt med testosteronnivå helt opp til øra. Jeg opplever at det er mye enklere å snakke med sånne folk litt såre og dype temaer. Så jeg håper at jeg kan være en lagkamerater kan lene seg litt på, sier han.

Foss begynte sesongen på onsdag i Volta a la Comunitat Valenciana.

Etter femdagersrittet venter et nytt etapperitt i Spania senere i februar, Vuelta a Andalucía, før en rolig mars måned med bare éndagersrittet GP Denain er på kalenderen.

Foss er ikke ventet å skulle debutere i et treukersritt denne sesongen, men har blant annet storrittene Tour de Romandie og Tour de Suisse på menyen utover våren.