VIDERESENDER IKKE RAPPORT: Cycling Anti-Doping Foundation avslutter dopingetterforskning av Jakob Fuglsang.
VIDERESENDER IKKE RAPPORT: Cycling Anti-Doping Foundation avslutter dopingetterforskning av Jakob Fuglsang. Foto: Ander Gillenea

Dopingetterforskning av dansk sykkelstjerne avsluttet

Jakob Fuglsang og Aleksej Lutsenko kan puste lettet ut.

For noen dager siden ble Astana-rytterne Jakob Fuglsang og Aleksej Lutsenko koblet til Lance Armstrongs tidligere dopinglege, Michele Ferrari.

Det var VG og de danske mediene Politiken og DR som publiserte utdrag fra en 24 siders lang rapport utarbeidet av et eksternt selskap på oppdrag for Cycling Anti-Doping Foundation (CADF).

Onsdag skriver CADF at dopingetterforskningen av de to sykkelstjernene er avsluttet og at rapporten ikke vil bli videresendt til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) for videre behandling.

CADF bekrefter at de hyret inn det eksterne selskapet Sportradar for å innhente ytterligere informasjon om et potensielt brudd på dopingreglementet.

CADF er samtidig kritisk til at den hemmeligstemplede rapporten ble lekket.

– CADF beklager på det sterkeste at rapporten ble lekket, og vi vil nå undersøke hvordan rapporten havnet i offentligheten for å forhindre at det skjer igjen, skriver organisasjonen.

TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd mener saken har vært belastende for omdømmet til Fuglsang.

– Det er skrekken for alle idrettsutøvere. Slik jeg har oppfattet det var det ikke mye bevis i rapporten, men mange antydninger. Når det ikke har vært noe konkret har de valgt å henlegge saken. At det har kommet ut er kjempesynd for Astana og Jakob Fuglsang. Det har skadet Fuglsang enormt, sier Hushovd.

Han tror det er lite sannsynlig at profilerte ryttere i 2020 velger å jobbe med Ferrari.

– Jeg velger å tro at Jakob Fuglsang er en ren sykkelrytter. Det må man tro til noe annet er bevist. I 2020 har man så mye å tape på å jukse at jeg ikke tror noen er så dumme at de jobber med en lege som Ferrari, sier Hushovd, som ikke er imponert over hvordan rapporten er blitt behandlet.

– Det virker veldig amatørmessig, men sykkelsporten er blitt slik at det er mer rom for å komme ut med antydninger. Derfor har nok media valgt å skrive om det. Når saken blir henlagt så fort er det bare skadelig, sier Hushovd.

Sykkeleksperten har likevel ikke full tillit til systemet.

– Når man vet hva som har skjedd før, kan man ikke stole blindt på at UCI og antidopingmyndighetene gjør en god nok jobb. Man har sett ryttere som har uttalt at de har dopet seg uten å bli tatt, sier han.