PRØVER: En forsøker å få bukt med viruset på flere måter, både gjennom å få smittede friske, samt utviklingen av en vaksine til fremtiden. En britisk forsker hevder å ha gjort store fremskritt på sistnevnte. Her undersøkes en prøve tatt fra en pasient i den kinesiske byen Wuhan, hvor viruset først ble oppdaget.
PRØVER: En forsøker å få bukt med viruset på flere måter, både gjennom å få smittede friske, samt utviklingen av en vaksine til fremtiden. En britisk forsker hevder å ha gjort store fremskritt på sistnevnte. Her undersøkes en prøve tatt fra en pasient i den kinesiske byen Wuhan, hvor viruset først ble oppdaget. Foto: STR / AFP) / China

Nærmere virusvaksine - gjorde flere års fremskritt på 14 dager

Forskeren som står bak Storbritannias arbeid med å lage en vaksine for koronaviruset opplyser til Sky News at de har greid et enormt stykke arbeid på kort tid.

Professor Robin Shattock ved Imperial College London leder an Storbritannias arbeid med å bekjempe det dødelige koronaviruset.

Viruset har siden det først ble oppdaget spredd seg til 25 land. Som følge av spredningen har flere land kastet seg inn i kampen mot viruset, både med å finne måter å behandle det på, samt å utvikle en vaksine til senere.

Forsøk på dyr

Nå opplyser Shattock at de har gjort enorme fremskritt på sistnevnte, og forskerne er klar til å teste deres vaksine på dyr så tidlig som neste uke.

– Konvensjonelle metoder på å møte dette tar vanligvis to til tre år før en kommer seg til klinikken. Vi har gått fra start til å være klar for laboratorieforsøk på 14 dager, sier han til Sky News.

Tester på mennesker kan skje allerede i sommer, om forskerne greier å skaffe nok finansiering til prosjektet.

Den internasjonale vaksinealliansen GAVI har tidligere anslått at det vil ta minst ett år for å utvikle en fungerende vaksine.

Nye dødsfall

Det siste døgnet har det blitt rapportert inn 65 nye dødsfall i provinsen Hubei i Kina, og antallet døde er nå oppe i 492. I Kina er totalt 24.324 personer smittet.

Ifølge Sky News vil denne vaksinen ikke kunne brukes for å bekjempe utbruddet som pågår, men vil være kritisk for å forhindre utbrudd i fremtiden.

– Det er ikke for sent om dette ender opp som en pandemi, og om det sprer seg over hele verden. Vi vet fortsatt ikke mye om selve epidemien, og den kan minske utover sommermånedene om den er lignende influensa, sier forskeren.

– Om vi ser en andre virusbølge bryte ut på globalt plan, vil man med en vaksine ha et viktig grep for å håndtere det, fortsetter han.