SYMBOLSK HANDLING: Nancy Pelosi rev opp Trumps State of the Union-tale.
SYMBOLSK HANDLING: Nancy Pelosi rev opp Trumps State of the Union-tale. Foto: Reuters/Joshua Roberts

Retorikkekspert om Pelosis tale-riving: – Kanskje historiens mest symbolske handling i Kongressen

Førstelektor i retorikk Kjell Terje Ringdal sammenlikner Kongressen med en sandkasse der republikanerne og demokratene sitter på hver sin side og kaster sand på hverandre.

Natt til onsdag norsk tid holdt president Donald Trump sin årlige tale om rikets tilstand. I etterkant er det ikke bare presidentens tale som har skapt oppmerksomhet.

En tydelig isfront mellom Trump og Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, kom nemlig til syne på scenen.

– State of the Union-talene handler om ritualer. Det er som en slags polonese med fast innøvde trekk, bevegelser og tekster, sier førstelektor i retorikk ved Høgskolen Kristiania Kjell Terje Ringdal til TV 2.

Han forklarer grunnlaget i Trumps tale slik:

– Kortversjonen hans er at det var ille, det har blitt en suksess og det skal bli enda bedre, sier han og fortsetter:

Førstelektpr i retorikk ved Høgskolen Kristiania, Kjell Terje Ringdal.
Foto: Morten Holm / Scanpix
Førstelektpr i retorikk ved Høgskolen Kristiania, Kjell Terje Ringdal. Foto: Morten Holm / Scanpix

– Med det som utgangspunkt utspiller det seg symbolhandlinger, som for eksempel at Nancy Pelosi ikke blir hilst på.

– Vet godt hva han gjør

Bilder fra Kongressen viser nemlig at Nancy Pelosi strekker hånden ut mot Trump for å hilse på han på podiet, men presidenten hilste ikke på henne. I stedet fikk Pelosi en skulder vendt mot seg.

– Tror du det var planlagt?

– Det er ikke sikkert han trodde han ville få tilbud om et håndtrykk i det hele tatt, men det er definitivt ikke tilfeldig. Han vet jo veldig godt hva han gjør, konstaterer Ringdal.

ISFRONT: Nancy Pelosi strakk ut en hånd til Donald Trump, men fikk en skulder tilbake.
ISFRONT: Nancy Pelosi strakk ut en hånd til Donald Trump, men fikk en skulder tilbake. Foto: Reuters/Leah Millis

Han kaller dette kveldens «symbolhandling nummer én».

Symbolhandling nummer to mener han er når deltakerne i Kongressen seg opp i applaus, der bare republikanerne deltok.

– Det er som en gruppetime på SATS, der bare halvparten er med. Opp og ned, opp og ned, og total, demonstrativ taushet fra de andre, sier han.

Den tredje symbolhandlingen lektoren trekker frem, er nok kveldens mest omtalte, nemlig da Pelosi rev i stykker sin kopi av talen.

– Det er kanskje historiens mest symbolske handling i Kongressen. Det eneste som manglet var at hun stakk fingeren i halsen. Hadde dette foregått på et annet kontinent, hadde vi ledd oss i hjel og lurt på hva de holdt på med, sier Ringdal og legger til:

– Det verste vi har diskutert her de siste årene er «Morna, Jens», da gikk det sjokkbølger gjennom landet.

Rev Trumps tale to

Delt i to

Men hvem tjener og hvem taper på det merkelige maktspillet som utspilte seg på scenen natt til onsdag norsk tid?

– President Trump har fortsatt 49 prosent oppslutning. Grovt sagt heier halvparten på han, mens den andre halvparten hater han, sier Ringdal og fortsetter:

– Den halvparten som heier på han, vil tenke at det å ikke ta hånda fra den forferdelige dama Pelosi er helt rimelig. Den andre halvparten vil si at dette er helt utenfor.

Det samme gjelder Nancy Pelosis beslutning om å rive opp talen sin.

– Halvparten vil si at det ikke er rart fordi det er en drittale, mens halvparten vil spørre seg hva hun holder på med, sier retorikkeksperten.

Riksrettssak mot slutten

Onsdag kan riksrettssaken mot Donald Trump møte sin ende. Høyst sannsynlig blir den amerikanske presidenten frikjent av republikanerne i Senatet.

Kjell Terje Ringdal tror ikke handlingene under talen natt til onsdag vil påvirke riksrettssaken direkte, men understreker at det underbygger den hatske stemningen mellom de to partiene.

– Det er også noe presidenten kommer til å bruke når han skal fortelle sitt folk at politikerne de har vært med på å velge, ikke utviser noen respekt, sier han og fortsetter:

– Dette er en diktators historiefortelling, han snakker som at han er deres redning – og han tror jo at han er det det. Det han ser, er folk som gir han applaus og klapper han på skulderen, og det han hører er at han er flink. Og dette er en mann som liker å høre nettopp det, så han vil få en ytterligere forsterking av sin keiseraktige tilnærming til jobben.

SPLITTET: Ringdal sammenlikner State of the Union-talen med en gruppetime på SATS.
SPLITTET: Ringdal sammenlikner State of the Union-talen med en gruppetime på SATS. Foto: Doug Mills/AFP

– Skrekkscener

Ringdal sier at oppførselen man så på scenen natt til onsdag, gjør han bekymret på det amerikanske demokratiets vegne.

– Dette er skrekkscener, det er nesten så det burde vært sensurert med sorte sladder.

– Hvorfor kaller du det skrekkscener?

– Det er ikke tegn til samarbeid. Skillene mellom de to partiene i USA er så enorme at de ikke snakker sammen. De misforstår hverandre aktivt og på den måten skapes skplittede samfunn, sier han og fortsetter:

– Sånn sett blir jeg mer og mer glad i det litt trauste og forsiktige norske demokratiet som samarbeider og skaper forlik. Det er trist at et så stort og flott land som USA ikke klarer å oppføre seg bedre og skape bedre samarbeidsvilkår.

Ringdal understreker at de politiske ledernes oppførsel får ringvirkninger ut til velgerne.

– Når de voksne oppfører seg sånn, kan alle andre også gjøre det. Dette har en smitteeffekt. Jeg møter mange i USA som sier at de har sluttet å diskutere politikk i familien fordi det bare blir bråk. Det blir en så hatsk stemning eller en apatisk stemning at man ikke klarer eller ønsker å diskutere politikk lenger, sier han.

– Det er en sandkasse, en gigantisk sandkasse som er delt i en rød og en blå del, der begge parter sitter og kaster sand på hverandre.