Her river Pelosi talen i stykker
Her river Pelosi talen i stykker Foto: Mandel Ngan

pelosi rev i stykker talen:

– Det var en skitten tale

USAs president Donald Trump leverte en selvgratulerende tale om rikets tilstand natt til onsdag, men det var konflikten hans med Demokratene og Nancy Pelosi som stjal showet.

– USAs fiender er på flukt, USAs formue er på vei opp og USAs framtid er skinnende lys, startet Trump talen sin natt til onsdag norsk tid.

USAs store comeback, lovet Det hvite hus at talen skulle handle om. Og talens innledningen ble akkurat det. Rundt 45 minutter brukte presidenten på å snakke om rikets tilstand i talen om svarte i om lag halvannen time.

Trump trakk fram administrasjonens oppnåelser etter tre år ved makta, alt fra at økonomien er «den beste gjennom tidene» til at grensene er sterkere enn noen gang har vært og at USA har «høy respekt igjen».

Tok ikke Pelosi i hånden

Det var på forhånd knyttet stort spenning til hvordan stemningen ville være mellom Trump og Demokratene i lys av den pågående riksrettsprosessen som avsluttes onsdag.

Den anspente stemningen dem imellom var tydelig fra start. Da lederen for Representantenes hus Nancy Pelosi skulle introdusere presidenten droppet hun den vanlige introduksjonen som lyder «Jeg har det privilegium og den store ære av å presentere USAs president for dere», og nøyde seg i stedet med «Medlemmer i Kongressen, USAs president», skriver The New York Times.

Da Trump inntok sin plass på talerstolen strakk Pelosi fram hånden, men presidenten besvarte ikke håndtrykket og gikk i stedet rett videre til visepresident Mike Pence. Om det var bevisst eller ikke vites ikke.

– Demokratene vil aldri stoppe med å strekke ut vennskapshånden for å få jobben gjort for folket. Vi vil jobbe for å finne et felles grunnlag der vi kan, men stå på vårt når vi ikke kan, skriver hun på Twitter , hvor hun har lagt ved et bilde av at hun strekker ut hånden til Trump.

Trump avviste Pelosis forsøk på å ta hverandre i hånden.
Trump avviste Pelosis forsøk på å ta hverandre i hånden. Foto: Leah Millis

Like etter det mislykkede håndtrykket kunne man se en tydelig misfornøyd Pelosi. Hun rev også i stykker det som trolig var hennes kopi av talen mot slutten.

– Det var den mest høflige tingen å gjøre, alternativene tatt i betraktning. Det var en skitten tale, sa Pelosi etterpå ifølge flere amerikanske medier.

– Et manifest av løgner, kaller Pelosi Trumps tale i en uttalelse sendt ut i natt.

Pelosi bekreftet tidligere tirsdag at hun ikke har snakket med presidenten siden Syria-møtet i Det hvite hus, der Det hvite hus offentliggjorde et bilde der Pelosi stod opp og pekte på Trump. Det var i oktober.

Siden den gangen har Representantenes hus, som ledes av Pelosi, godkjent den pågående riksrettssaken mot Trump.

Lav arbeidsledighet

Ifølge presidenten er fattigdommen for enkelte grupper historisk lav, det er også arbeidsledigheten for enkelte grupper. I tillegg er ungdomsledigheten på bunnivå, sa Trump.

– Årene med økonomisk forfall er over. USA er sterkere enn noen gang, fortsatte han.

Høye børskurser ble også brukt til å forklare at USAs familier har det bedre enn de hadde da han tiltrådte for tre år siden.

– Sammenlignet med mange av dem som har hatt denne jobben før meg, holder jeg mine løfter. Vi gjør jobben vår, sa Trump.

– Tyrann

Foruten Trumps fortrolige, hans fremste politiske fiender i Washington og hans nærmeste familie, satt en håndfull spesielt inviterte gjester. Blant dem var Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó og Brexitpartiets leder Nigel Farage.

Trump lovet i talen blant annet at Venezuelas president Nicolás Maduro, som han kalte en «tyrann», skal avsettes. Han hyllet også Guaidó, som av blant andre USA er ansett som Venezuelas midlertidige president.

Det er tredje gang Trump taler om rikets tilstand. På forhånd uttalte en rådgiver i Det hvite hus at den vil dreie seg om å synliggjøre Trumps prestasjoner.

I salen var en rekke Demokrater kledd i hvitt. Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sa i forkant av talen at det er for å vise støtte for den pågående kampen for å oppnå likestilling for kvinner i hele landet. Det samme gjorde de i fjor.

Spent stemning

Det var en spent stemning i forsamlingen under Trumps tale. Da presidenten skrøt av og tok ære for økonomien kunne man tydelige høre stønning blant de demokratiske representantene.

Bak Trump satt visepresident Mike Pence og Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Deres reaksjoner på talen gjenspeilet den splittende Kongressen. Som de øvrige republikanerne i salen reiste Pence seg svært ofte for å applaudere, mens Pelosi satt og lyttet, og noen ganger ristet hun på hodet.

State of the Union-talene kjennetegnes av mange avbrudd der salen klapper. Ifølge CNN var det svært få av Demokratenes representanter som klappet under talen, og da presidenten skrøt av velferdsstaten var det flere Demokraters som protesterte, mens Republikanerne ropte i støtte til presidenten.

Noe senere tok presidenten opp temaet helsevesen, og påstod at noen forsøkte å ødelegge dette. Det førte til at flere Demokrater ropte «du» i kor, som svar til Trump.

(©NTB/TV 2)