LEDER: Ifølge de første resultatene fra Demokratenes nominasjonsvalg i Iowa er det Pete Buttigieg som leder. Staten sees på som avgjørende i kampen om å bli presidentkandidat.
LEDER: Ifølge de første resultatene fra Demokratenes nominasjonsvalg i Iowa er det Pete Buttigieg som leder. Staten sees på som avgjørende i kampen om å bli presidentkandidat. Foto: Spencer Platt / NTB scanpix

Buttigieg leder i Iowa

Pete Buttigieg sier at uansett hva som skjer videre, er det foreløpige resultatet i Iowa en seier for hans valgkamp. Hakk i hæl følger Bernie Sanders.

Klokken 23.00 ble de første resultatene presentert etter at 62 prosent av stemmene var talt opp. Da lå Pete Buttigieg best an, med Bernie Sanders hakk i hel.

– Dette er ekstraordinært, sier 38 år gamle Buttigieg til CNN etter at knapt to tredeler av stemmene fra mandagens nominasjonsvalg i Iowa blant Demokratene ble offentliggjort.

– Uansett hva som skjer videre, så det er det ubestridt at det her er en forbløffende seier for denne valgkampen, dette kandidaturet og denne visjonen som dere alle har vært en del av, sier Buttigieg i en tale fra New Hampshire.

Han understreket at alle stemmene ikke er offentliggjort ennå, men han sier at det likevel er en seier for valgkampen hans.

Buttigieg talte etter at 62 prosent av stemmene fra valgkretsene ble offentliggjort. Onsdag morgen norsk tid var 71 prosent av stemmene klare, og fortsatt leder Pete Buttigieg foran senator Bernie Sanders.

Buttigieg har fått 26,8 prosent av stemmene, mens Sanders ligger på 25,2 prosent. Deretter følger senator Elisebeth Warren med 18,4 prosent, mens tidligere visepresident Joe Biden får 15,4 prosent.

Annerledes

Buttigieg startet talen med å fortelle at valgkampen hans startet for et år siden med bare fire ansatte, ingen kjente navn, ingen penger og en strategi som ingen levnet mye håp.

Den tidligere ordføreren fra South Bend i Indiana sier fra New Hampshire at han med det foreløpige resultatet har tatt sin plass i kampen om å erstatte dagens president.

Det er i New Hampshire det neste nominasjonsvalg finner sted, 11. februar.

– Resultatet, håper jeg, også betyr noe for mange mennesker som lurer på om de passer inn, mennesker som er annerledes, mennesker som ikke vet om de hører hjemme i samfunnet eller i familien. Dette er et bevis på at du kan tro på deg selv og dette landet, sier den tidligere ordføreren som er homofil.

Tidligere visepresident Joe Biden har seilt opp som en av favorittene i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat, men foreløpig er han på en fjerdeplass.

– Vi kjempet hardt i Iowa. Nå er vi godt posisjonert for å gjøre det bra i resten av landet. Men det er ikke tid til å hvile. Vi må være forberedt på å ta valgkampen til New Hampshire, Nevada, South Carolina og videre. I mellomtiden angriper Trump meg i ett kjør, sier Biden.

– Uakseptabelt

Det var Troy Price, leder for det Demokratiske partiet i Iowa som la fram de første resultatene en time før midnatt norsk tid tirsdag.

Resultatene var ventet klokka 4 tirsdag morgen norsk tid, men ble utsatt med et halvt døgn etter en angivelig kodefeil ved stemmetellingen.

Price understreket også at de ikke hadde blitt hacket, noe det har blitt skrevet om i tiden etter nominasjonsvalget mandag. Han klar på at forsinkelsen er «uakseptabel».

Folkemøtene i Iowa er ansett som en viktig pekepinn på hvilke demokrater som vil utmerke seg i kampen om å bli partiets presidentkandidat.

Både Bernie Sanders og Pete Buttigieg har utropt seg selv som vinnere før resultatet er kjent.

Nominasjonsvalget i Iowa ble holdt mandag, og resultatene var opprinnelig ventet å komme ved 4-tiden natt til tirsdag norsk tid. Men tekniske problemer har gjort at resultatene har blitt sterkt forsinket.

Hvis Pete Buttigeig skulle bli valgt som presidentkandidat og vinne valget for Demokratene vil han bli USAs første homofile president. Han har også en kobling til Norge, for han snakker nemlig norsk.

Buttigieg kom nemlig over en engelsk utgave av Erlend Loes bok «Naiv Super». For å kunne lese flere bøker av forfatteren fant Buttigieg ut at det letteste var å lære seg norsk.

Får favorittstempel

Vinneren i Iowa vil få et favorittstempel før de neste nominasjonsvalgene, og kandidaten vil nyte godt av oppmerksomhet i media og økt økonomisk støtte. Historien har imidlertid vist at den som vinner Iowa, ikke alltid stikker av med den endelige seieren i nominasjonsvalget.

Det mest berømte eksempelet skjedde i 1992. Tom Harkin vant demokratenes nominasjonsvalg i Iowa med solid margin. Bill Clinton kom inn på fjerdeplass med labre 2,8 prosent av stemmene.

Clinton kom imidlertid sterkt tilbake, ble presidentkandidat og endte opp med å slå George H.W. Bush i valget i 1992.