Iowa-resultater forsinket av angivelig kodefeil

Det jobbes på spreng for å legge fram resultatet fra Demokratenes nominasjonsvalg i Iowa. En angivelig kodefeil har forsinket resultatet med et halvt døgn.

I en uttalelse tirsdag morgen lokal tid heter det at en «kodefeil i tellesystemet» er årsaken til forsinkelsen, og at feilen siden er blitt fikset.

Problemet har forhindret partifunksjonærer fra å legge fram resultatene av partiets nominasjonsvalg i Iowa.

Resultatene var ventet klokka 4 tirsdag morgen norsk tid. Folkemøtene i Iowa er ansett som en viktig pekepinn på hvilke demokrater som vil utmerke seg i kampen om å bli partiets presidentkandidat.

– Ikke uvanlig

Det ikke er uvanlig med kaos i forbindelse med nominasjonsvalgs-resultater i Iowa, sier professor og USA-kjenner Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

De fleste delstatene i USA holder nominasjonsvalg på samme måte som vanlige valg, ved at man legger en stemmeseddel i en urne.

Men det er noen delstater – deriblant Iowa – som benytter folkemøter i stedet. Nominasjonsvalget arrangeres altså som et såkalt caucus.

– Dette caucus-systemet er jo veldig komplisert, så det er alltid vanskeligheter og kaos forbundet med det. Jeg syns å huske at for fire år siden så tok det også mye lenger tid enn ventet før resultatene kom, sier Torbjørn Lindstrøm Knutsen, professor i statsvitenskap ved NTNU, til NTB.

Ifølge statsviteren er det ikke kaoset rundt offentliggjøringen av resultatene som er mest uheldig for Demokratene. Han mener de heller har et problem i mangelen av å ha en klar leder som utmerker seg.

– Det ligger tre eller fire kandidater veldig tett på hverandre, og det antyder at det demokratiske paritet har problemer med å velge en klar kandidat – og at det er strid innad i partiet, forklarer han

Utropt seg til vinner

Både Bernie Sanders og Pete Buttigieg har utropt seg selv som vinnere, men resultatet er fortsatt ukjent.

Det demokratiske partiet i Iowa planlegger å offentliggjøre minst halvparten av resultatet etter partiets nominasjonsmøte kl. 23 norsk tid tirsdag.

Det opplyser leder for Demokratene i Iowa, Troy Price, på en pressekonferanse.

(©NTB)