Kristin Gjelsvik: – Tjener grovt på unge menneskers usikkerhet

– Influensere kan ikke være fritatt kritikk bare fordi det oppleves ubehagelig. Vi influensere er ansvarlig for det innholdet vi publiserer, skriver Kristin Gjelsvik på bloggen sin.

Fredag forrige uke vant influenser Kristin Gjelsvik prisen for årets sterke mening under årets utgave av Vixen Awards.

Fra scenekanten under prisoverrekkelsen ytret Gjelsvik seg kritisk overfor influenser-kollega Sophie Elise Isachsen og hennes apparat.

– Det eneste jeg kan se har forandret seg siden jeg ønsket endring er puppestørrelser, neser og hoftebredder, sa Gjelsvik i tordentalen.

Dårlig forbilde

Utspillet kom i etterkant av at Isachsen mottok prisen for årets business. Gjelsvik har tidligere gått hardt ut mot Isachsen og anklaget henne for å være Norges desidert dårligste og farligste forbilde.

Siden prisutelingen fredag har debatten rast. Flere har tatt til motmæle og andre har støttet Gjelsvik. Influenseren gikk selv ut på sin egen blogg søndag og utdypet kritikken hun rettet fra scenen under Vixen Awards.

Gjelsvik nevner spesielt episoden av «Sophie Elises verden» der seeren følger Isachsen i prosessen med å gjennomføre en korrigerende rumpeoperasjon.

«TV 2 dokumenterer en rumpeoperasjon i beste sendetid. Dette er kritikk rettet mot både kanalen, teamet bak, og influenceren som velger å ta med seg et kamerateam inn på operasjonssalen», skriver Gjelsvik på bloggen.

I etterkant av utsagnet til Gjelsvik har også samfunnsdebattant Ellen Morgenstierne meldt seg på debatten. Hun mener utsagnet ikke må defineres som personangrep eller bloggkranglig, men kritikk av profesjonelle bedriftseiere.

– Jeg reagerer på måten man omtaler kritikken på. At man snakker om at noen er krenket, eller at noe føler seg lei seg eller mobbet, sier Morgenstierne til TV 2.

– Tjener grovt på unges usikkerhet

TV 2 sin programdirektør Kathrine Haldorsen, og Gjelsvik møttes tirsdag til debatt om temaet på TV 2 Nyhetskanalen.

Da sa Gjelsvik at hun hennes frustrasjon går på det kyniske apparatet.

– Dette apparatet er ikke bare bloggere, men det er bloggnettverk, media og annonsører som tjener grovt på unge menneskers usikkerhet, sa Gjelsvik.

Gjelsvik uttalte at hun helst skulle sett at rumpeoperasjonen til Sophie Elise Isachsen ikke ble vist i det hele tatt.

– Jeg tenker hvorfor man i det hele tatt skal vise dette og til hvilken pris. Hvis dette her kan få noen til å føle seg dårlig eller i verste fall inspirert til å gjøre det samme. Jeg er litt uenig i at det ikke vises et glorifisert bilde. Slike inngrep har ingenting i noen program å gjøre, sa Gjeslvik.

– Vårt samfunnsoppdrag

Haldorsen svarte følgende på hvilke vurderinger som er gjort rundt den omtalte episoden fra «Sophie Elises verden»:

– Jeg synes det er veldig bra at vi debatterer kroppspress. Jeg opplever ikke at dette handler om at vi har valgt å vise en kosmetisk operasjon. Jeg lurer på om folk har fått med seg fakta og hva vi faktisk har vist, sa Haldorsen.

– Hvilke vurderinger ligger bak det å vise kosmetiske inngrep i et TV -program?

– Vi har vist en korrigerende rumpeoperasjon, og vi viser nettopp at Sophie Elise angrer og mener at dette ikke er noe glorifisering. Tvert imot viser vi at hun har tatt et standpunkt som kanskje er annerledes enn når vi begynte å følge hun. Det dokumenterer vi og det er vår rolle og vårt samfunnsoppdrag, sa Haldorsen.

Haldorsen sa det hadde vært feil å ikke dekke også rumpeoperasjonen når de har valgt å følge Sophie Elise Isachsen i serien.

– Jeg synes det hadde vært veldig rart når vi har valgt å følge henne å ikke ta med det alle snakker om og det som hun gjør uavhengig av oss. Jeg mener at det er veldig naivt å tenke at vi ikke kan vise dette fordi vi ikke liker det. Vi har en plikt til å vise det når vi faktisk har valgt å la henne bli hørt, og jeg står støtt ved Sophie Elise, sa Haldorsen.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med Sophie Elise Isachsen via hennes manager. Hun hadde ikke anledning til å stille til intervju om saken.