Kurt Stø vitner i Ølen-saken.
Kurt Stø vitner i Ølen-saken. Foto: Øystein Bogen / TV 2

– Presset til å spionere og tilbudt russisk pass

Kurt Stø sier han ble truet med pistol og presset til å innrømme kontakt med PST. Etterpå fikk han tilbud om russisk pass og avkrevd informasjon om Norge.

I erstatningssaken mot de norske hemmelige tjenestene, forklarte to ansatte ved Ølen Betongs Murmansk-kontor seg i Oslo tingrett i dag.

Både Atle Berge og Kurt Stø ble i årene 2012 til 2015 kontaktet minst fire ganger av de hemmelige tjenestene. Ifølge Berge var målet å få dem til å bli såkalte informanter om det som foregikk i Murmansk.

Da de senere med cirka ett års mellomrom ble pågrepet og brutalt avhørt av den russiske sikkerhetstjenesten FSB, var russerne fullt klar over kontakten som hadde vært i Norge, og beskyldte dem for å være spioner.

– De visste at jeg hadde hatt kontakt med norsk etterretning og spurte hva slags oppdrag jeg hadde, forklarte Atle Berge i retten.

Forsøkt vervet av Russland

Berge ble truet med «giftsprøyter» som skulle få ham til å snakke, men innrømmet aldri at han hadde påtatt seg noe oppdrag for E-tjenesten.

Kurt Stø sier han ble truet med pistol, og bedt om å innrømme at han hadde hatt flere møter med en navngitt PST-tjenestemann i Kirkenes, noe han til slutt gjorde.

Som takk for tilståelsen fikk Stø tilbud om russisk pass. Samtidig forsøkte FSB å presse ham til å spionere for den russiske etterretningen.

– Han sa at når jeg kom tilbake til Murmansk måtte jeg ha gode opplysninger til dem, hvis ikke ville jeg få problemer, sa Stø i retten.

Men før han ble avkrevd slik informasjon, ble Stø utvist fra Russland.

Det samme ble Berge, og en stor kontrakt om levering av betong til russisk offshore-industri gikk tapt.

For dette krever Ølen Betong nå 140 millioner kroner i erstatning.

Knallhard krysseksaminasjon

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted gikk knallhardt til verks mot betong-grunderen Atle Berge i sin krysseksaminasjon.

Han tvang blant annet Berge til å gå tilbake på en uttalelse han gjorde i et intervju med Haugesunds avis, der han skal ha uttalt at erstatningssummen skal gå til veldedige formål, hvis han vinner saken.

Han forsøkte også å så tvil om at kontakten med de hemmelige tjenestene var årsaken til utestengelsen fra Russland.

Berge måtte innrømme at han i et møte med den russiske ambassadøren i Oslo i 2018, ble forklart at innreisenekten hadde sammenheng med sanksjonene Norge innførte mot Russland etter anneksjonen av Krim-halvøya i 2014, og altså ikke en konkret mistanke om etterretningsvirksomhet.

Sint på Norge, ikke på Russland

Atle Berge har i tiden etter utvisningen uttalt seg svært kritisk mot norske myndigheter, som han føler ikke har hjulpet ham nok.

– Det å bli totalt ignorert, har jeg opplevd som veldig vondt, sa Berge i retten

Regjeringsadvokaten bestrider disse påstandene og har lagt frem bevis på at Berge har hatt minst seks møter med høyere embetsmenn og politikere i departementene etter at han ble utvist fra Russland.

11 ganger har norske myndigheter tatt saken hans opp med Russland.

– Det er FSB som har trakassert deg og din ansatte og nektet dere innreise. Du kritiserer ikke russerne for dette? spurte Sejersted.

SAKSØKER: Atle Berge i Ølen Betong Gruppen har gått til søksmål mot staten.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SAKSØKER: Atle Berge i Ølen Betong Gruppen har gått til søksmål mot staten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen

– Jeg har hatt mye med russisk politi å gjøre og kommet veldig godt ut av det med dem, svarte Berge.

– Stemmer det ikke at også du har tatt kontakt med PST i Kirkenes flere ganger?, presset Sejersted.

– Ja, jeg har prøvd å ta kontakt men det har vært helt umulig, svarte Berge.

– Du har vært så aktiv på telefon mot PST i Kirkenes at de nærmest har oppfattet det som trakassering av tjenestemann. Hva sier du til det?

– Nei, nei, svarte Berge.

Stjernespekket vitneliste

De neste dagene skal blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre vitne i saken.

Støre var utenriksminister på den tiden Ølen Betong etablerte seg i Murmansk.

Også ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, som har vært en skarp kritiker av de hemmelige tjenestene skal vitne på vegne av saksøker.

Mest spenning er kanskje knyttet til Frode Bergs vitnemål.

Berg svarte ja til å samarbeide med E-tjenesten, men ble senere pågrepet og dømt for spionasje i Russland.

Ølen Betongs prosessfullmektig Per Ristvedt mener det fins flere forbindelser mellom Bergs sak og Berges opplevelser i Russland.