SVÆRT MISFORNØYD MED DET INTERNASJONALE SYKKELFORBUNDET: Rittsjef Roy Hegreberg. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix.
SVÆRT MISFORNØYD MED DET INTERNASJONALE SYKKELFORBUNDET: Rittsjef Roy Hegreberg. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix.

Blir nektet å arrangere kvinneritt i Norge: – De ofrer kvinnene

Norsk arrangør beskylder Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) for maktmisbruk. Nå ber de EU-kommisjonen og Kulturdepartementet om hjelp.

Saken er relativt enkel: Roy Hegreberg, rittsjef for Tour of Norway og tredagersrittet Hammer Stavanger, bestemte seg i fjor for å arrangere en kvinneversjon av Hammer Stavanger i 2020.

Planen var å la de beste kvinnelige syklistene i verden konkurrere i de samme løypene, og på samme dag, som herrene.

Det skulle vise seg å bli alt annet enn enkelt.

UCI vil nemlig ikke tillate det, noe som fører til sterke reaksjoner i det norske sykkelmiljøet. Nå har Hegreberg bedt EU-kommisjonen og Kulturdepartementet om hjelp.

Må betale for å få saken behandlet

– I fjor tenkte jeg «vi nærmer oss 2020, og UCI kommer aldri til å tørre å si nei til dette forslaget». Men jammen er de villige til å trenere saken og motarbeide oss. Det er fryktelig synd, og jeg håper på hjelp. Noen må si til UCI at de må fremme sykkelsporten, sier Hegreberg.

Den offisielle, men litt upresise, forklaringen på at UCI er mot et dameritt i Stavanger-området i mai, er at det ikke er til kvinnesyklingens beste.

UCI-kritikere vil imidlertid hevde at det handler om en maktkamp. Velon, selskapet bak rittserien Hammer Series, som Hammer Stavanger er en del av, har i flere år vært i konflikt med UCI om alt fra hvordan sykkelritt bør produseres til hvordan pengene bør fordeles innad i sporten.

Flere ritt - og lagsjefer har tidligere ytret at UCI bevisst motarbeider alt Velon prøver å få til.

– Vi svarte, sammen med Norges cykleforbund (NCF), at dette var mot det UCI står for. De sier de vil kjempe for likestilling. Når vi kan tilby det, så skjønner vi ikke at det ikke skal være i kvinnesyklingens interesse. UCI har brukt tid. Rett før jul kom det et brev fra en advokat som UCI har engasjert. De tar oss på formaliteter som aldri har blitt nevnt tidligere. At vi blant annet skal ha søkt på feil skjema - selv om skjemaet er det samme som vi alltid har brukt og det eneste som finnes. Mange sånne ting. De prøver å trenere det. UCI vil at det skal gå gjennom advokater og at saken skal treneres, sier en oppgitt Hegreberg, og fortsetter:

– Vi sendte et nytt svar forrige uke, og nå kom det et svar om at vi må betale en avgift for å få saken behandlet i en ankeinstans. Det har vi verken penger eller lyst til å gjøre. Men hva vil det koste, hvordan er prosessen, når vil en sånn sak eventuelt komme opp? Det får vi ikke svar på. Vi begynte på dette i oktober. Nå er det februar...

UCI har ikke respondert på TV 2s henvendelse tirsdag

Norges Cykleforbund: – Å forskjellsbehandle ritt på kjønn er feil

– Det er tydelig at de ikke jobber for sportens beste og er mer opptatt av egne posisjoner og enkelte aktører, mer enn for sykkelsportens beste. De er villige til å ofre damene for å kjempe mot Velon, fortsetter Hegreberg.

Generalsekretæren i NCF, Eystein Thue Stokstad, sier at de har støttet Hegreberg og hans organisasjon «hele veien».

– Vi støtter prinsippet her. Å forskjellsbehandle ritt på kjønn er feil, sier han.

Nå har Hegreberg gått til både EU-kommisjonen og Kulturdepartementet.

– EU-kommisjonen ser på saken og synes det er merkelig. Det er i alle fall 25-30 lag som ikke har noen ritt å sykle på det tidspunktet. CCC-Liv, Hitec Products, Mitchelton-Scott, Trek-Segafredo, Team Sunweb med flere har sagt at de vil komme og at de vil at det skal arrangeres. Vi kan arrangere et ritt for damene som er identisk herrenes. Det ville vært et kjempeløft for kvinnesyklingem. Dette handler kun om politikk fra UCI sin side, mener Hegreberg.

Hegreberg sier at de «trenger hjelp i denne prosessen, enten fra EU-kommisjonen eller Kulturdepartementet».

Borgli: – Bak mål

Det håper to av de beste norske kvinnene at de får.

– Det er en dårlig prioritering (å stoppe rittet, journ. anm.). Vi har langt fra så mange ritt som herrene. Skal man bli mer inkludert, så må man bli sett mer. Når en får det til for herrene, er det bak mål at man ikke klarer å få det til for oss også. Det er en del gode norske syklister nå, og det er god reklame, selv om vi ikke er like profilerte som herrene. Jeg trodde det var avklart i høst at det ble noe av. Laget mitt var invitert, så det er kjempeskuffende. For oss er dette bare synd, sier Stine Borgli.

Emilie Moberg er enig med FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope-rytteren.

– Det hadde vært kjempekult om de ville arrangere det for damene også. Jeg tror at det hadde vært bra for damene med Hammer Series. Med oppmerksomheten og alt så er det et bra konsept, så om det blir noe av, så er det bare positivt.