UTVEKSLING: Frode Berg (venstre) ble overlevert av russiske myndigheter sammen med to andre, i bytte mot de to spiondømte etterretningsoffiserene Sergei Moiseyenko og Nikolai Filipchenko
UTVEKSLING: Frode Berg (venstre) ble overlevert av russiske myndigheter sammen med to andre, i bytte mot de to spiondømte etterretningsoffiserene Sergei Moiseyenko og Nikolai Filipchenko Foto: VSD

Her blir Frode Berg utvekslet

Et bilde som er frigjort av Litauens sikkerhetstjenesten viser da spiondømte Frode Berg og to andre blir utvekslet mot to russiske etterretningsoffiserer.

Et nytt bilde fra den litauiske sikkerhetstjenesten viser den spiondømte tidligere grenseinspektøren Frode Berg (64) da han og to andre blir overlevert i en byttehandel med russiske myndigheter.

Saken ble først omtalt av VG i Norge. Overfor avisen bekrefter Bergs advokat Brynjulf Risnes at overleveringen fant sted ved grenseovergangen Morskoje-Nida.

Byttet mot spiondømte russere

Informasjon fremkommer i rapporten «National Threat Assessment 2020», og beskriver Litauens første utveksling av spiondømte med Russland noensinne. I bytte mot de to spiondømte etterretningsoffiserene Sergei Moiseyenko og Nikolai Filipchenko, overga Russland tre personer.

I UNIFORM: Frode Berg jobbet som grenseinspektør i over 20 år. Fra april 2014 til oktober 2016 jobbet han på pensjonistvilkår. Foto: Privat/TV 2
I UNIFORM: Frode Berg jobbet som grenseinspektør i over 20 år. Fra april 2014 til oktober 2016 jobbet han på pensjonistvilkår. Foto: Privat/TV 2

Allerede i 2018 omtalte TV 2 Filiptsjenko, som ble pågrepet 29. april 2015, som en av de aktuelle kandidatene i en utveksling.

– Russland overga en dømt litauisk statsborger, og en med dobbelt statsborgerskap i Litauen og Russland. Sammen med dem var også en norsk statsborger dømt i Russland. Denne utvekslingen ble muliggjort av at Litauen og Russland kom til ordning som var akseptabel for begge landene, står det i rapporten.

Dømt til 14 år

Spionutvekslingen skjedde på grensen mellom Kaliningrad og Litauen på formiddagen 15. november i fjor, før en benådet Berg ble overlevert til norske myndigheter i Litauen. Dagen etter at han ble løslatt som del av fangeutvekslingen var han tilbake i Norge.

– Vi er glade for at Frode Berg nå kommer hjem til Norge, som en fri mann. Jeg vil takke litauiske myndigheter for samarbeidet og for den innsatsen de har gjort for å få Berg fri, har statsminister Erna Solberg tidligere uttalt.

Frode Berg ble pågrepet av russiske myndigheter 5. desember 2017, og ble i 2019 dømt til 14 års fengsel under strenge soningsforhold. Han nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

Berg har tidligere fortalt TV 2 at han har informert norsk etterretning løpende mens han var grenseinspektør, og ved ett tilfelle ble han bedt om å ta bilder under en tur til Russland.